Skocz do zawartości

Dziwny page rank ?

wojtass

Rekomendowane odpowiedzi

to proste :) pagerank strony zależy nie od ilości linków prowadzących do niej, ale od ich jakości, tj. ważna jest proporcja: ile linków ma jaki PR.

Link do drugiej ze stron jest prawdopodobnie na stronach o wysokim PR i dlatego ma ona pr3. Link do pierwszej jest na wielu stronach, w tym pewnie wielu z niskim lub zerowym pr - i dlatego ma tylko pr2.

Sam mam tak z jedną ze stronek - link bez www umieszczałem na wielu stronach (by uzyskać wysokie miejsce w wyszukiwarce). W efekcie zdobyła pr1. Link do tej strony z przedrostkiem www umieściłem tylko na jednej własnej stronie, która ma pr5 - i adres z www na początku uzyskał pr3 :P

Myślę, że takie przykłady najdobitniej pokazują, że pagerank jest w zasadzie sztuką dla sztuki i nie ma żadnego związku z rzeczywistą odwiedzalnością i popularnością strony.

W rzeczywistości, może istnieć nawet odwrotna zależność: uzyskanie wysokiego miejsca w wyszukiwarce i wysokiego PR to często dwa sprzeczne ze sobą cele. Bo jak uzyskać wysokie miejsce? Trzeba mieć jak najwięcej linków i PR stron, które do ciebie linkują nie ma żadnego znaczenia. W efekcie po takim pozycjonowaniu twój pr nie będzie za wysoki, bo zwykle sporo linków będzie na stronach o niskim pr. Z kolei: jak uzyskać wysoki pr? Dać tylko jeden-dwa linki na stronach o b. wysokim pr - i efekt gwarantowany. Z tym że w takim wypadku pozycji w wyszukiwarkach w ogóle się nie uzyska.

Moje domeny na sprzedaż znajdziesz tu: https://www.domeneus.pl

W rzeczywistości, może istnieć nawet odwrotna zależność: uzyskanie wysokiego miejsca w wyszukiwarce i wysokiego PR to często dwa sprzeczne ze sobą cele. Bo jak uzyskać wysokie miejsce? Trzeba mieć jak najwięcej linków i PR stron, które do ciebie linkują nie ma żadnego znaczenia. (kompletna bzdura)

W efekcie po takim pozycjonowaniu twój pr nie będzie za wysoki, bo zwykle sporo linków będzie na stronach o niskim pr. Z kolei: jak uzyskać wysoki pr? Dać tylko jeden-dwa linki na stronach o b. wysokim pr - i efekt gwarantowany. Z tym że w takim wypadku pozycji w wyszukiwarkach w ogóle się nie uzyska.

bajki gadasz

heh, jeśli wierzysz w magiczną siłę linków ze stron z wysokim pr i ich wpływ na wyniki wyszukiwania, to właśnie Ty wierzysz w bajki. Kiedyś może to miało znaczenie, ale te czasy już dawno minęły.

Linki ze stron o wysokim PR mają wpływ na PR Twojej strony. Ale ich wpływ na pozycję w wyszukiwarce zależy od zupełnie innych czynników niż PR. (być może jakiś mały procencik wpływu PR jeszcze jest, ale jest to na pewno margines).

heh, człowieku, zanim odpowiesz na jakiś post, to spróbuj go najpierw zrozumieć :( ok, napisałem, że ważna jest ilość linków, ale to był skrót myślowy - jasne, że ich jakość także się liczy. Rzecz w tym - i o to mi chodziło - że PageRank strony, na której masz swój link, nie wpływa na jakość tego linku. Jasne, że lepsze są linki na stronie tematycznej, lepsze są linki na stronach popularnych i często indeksowanych, lepsze są linki na stronach, które mają mało innych linków. Ale to czy dodatkowo ta strona ma pr0 czy pr5 ma zerowe lub najwyżej marginalne znaczenie dla wpływu na Twoją pozycję w wynikach.

to proste :( pagerank strony zależy nie od ilości linków prowadzących do niej, ale od ich jakości, tj. ważna jest proporcja: ile linków ma jaki PR.

Link do drugiej ze stron jest prawdopodobnie na stronach o wysokim PR i dlatego ma ona pr3. Link do pierwszej jest na wielu stronach, w tym pewnie wielu z niskim lub zerowym pr - i dlatego ma tylko pr2.

jezeli miałbyś rację, to jak pierwsze strony uzyskały PR=10? skoro nie było jeszcze innych z PR=10?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności