Skocz do zawartości

Działalność w internecie

toseo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Załóżmy że istnieje taka sytuacja. Np. jestem webmasterem , chcę kształcić się w tym

fachu , zarabiać , wykonywać zlecenia. Czy muszę mieć na to firmę ? Konkretnie to czy

po wejściu na czołowe frazy związane z tworzeniem stron nikt się nie przyczepi że też

nie mam własnej firmy. W danych kontaktowych często widnieje NIP a także REGON , w tym

wypadku tylko email oraz telefon. Co Wy na to ?

Pozdrawiam serdecznie

Popularność zdrowych produktów zyskuje u Polaków, przede wszystkim olej kokosowy oraz chlorek magnezu sześciowodny robią furorę.  

Początkowo możesz pracować na umowę o działo czy zlecenie, przykładowo jako student będziesz miał zwrot podatku.

Działalność gospodarcza, zależy od tego jak się czujesz na siłach. Wiadomo są to jakieś koszty, przez pierwsze dwa lata masz ulgę i płacisz mniej/więcej 300 zł + ewentualne podatki od faktur + ewentualnie biuro podatkowe.

Ja bym postawił na początek na umowy, a z czasem pomyślał o działalności.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

- nie musisz mieć firmy aby wykonywać zlecenia (umowa o dzieło, umowa zlecenie)

- nikt się nie przyczepi (US, ZUS)

- jeśli jest tylko w danych kontaktowych mail i telefon to nie licz na duże zlecenia, średnie i duże firmy wolą współpracować z firmami

Obecnie jeśli nie byleś nigdzie zatrudniony na umowę o pracę możesz na preferencyjnych warunkach otworzyć DG. Dodatkowo z danego dla Ciebie urzędu pracu otrzymasz dofinansowanie z EFS czyli Unii Europejskiej w sumie około 11,500 jedyne warunki jakie musisz spełniać to

1. prowadzić tę działaność minimu rok

2. Nie mozesz byc wsześniej zatrudniony (etat)

3. Jakieś minimalne chociaz wykształcenie związane z branżą ale niekoniecznie mogą być nawet kursy

Niezależnie od tego będzie obowiązywać Ciebie stawka zusowska (preferencyjna) to okolo 90 pln na mięsiąc + zdrowotne około 180 pln

Nie wiem jaki mialbyś wpis do PKD ale podejrzewam że podchodzą te usługi pod ryczałt jeśli nie to prawdopodobnie podatek 19 %.

Reasumując całość kosztowała by Ciebie jakieś 400 pln miesięcznie lub mniej. Preferencyjna stawka zusowska trwa 2 lata pozniej wskakujesz na pelen zus lub rozwiązujesz lub zawieszasz działalność bez żadnych konsekwencji. Cały proces zakładania działalności trwa około 2 tygodni jednak wcześniej trzeba obliczyć co dla Ciebie jest najbardziej korzystne. Jeśli będziesz miał duże dochody ( nie pamietam limitu)wskoczysz na vat a to juz inna bajka ....

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

Dzięki wszystkim , wybrałem opcje umowy o dzieło. Ktoś z Was mógłby mi przybliżyć na czym to polega ?

Poczytałem trochę i wiem już że jestem rozliczany z wykonania jakiegoś dzieła. Czyli bo zrobieniu www zostanę

wynagrodzony. A co dalej , jaki trzeba mieć na to wiek , jakiś podatek ? jak odprowadzać ? jak podpisywać umowę przez

internet ?

Pozdrawiam

Popularność zdrowych produktów zyskuje u Polaków, przede wszystkim olej kokosowy oraz chlorek magnezu sześciowodny robią furorę.  

Umowy przez internet nie podpiszesz, ale możecie z zamawiającym wymienić się umowami pocztą. Zaliczki na podatek odprowadza zamawiający dzieło, ty dostaniesz kwotę netto. Na koniec roku dostaniesz PIT11 z wyliczonymi kwotami, które zarobiłeś i jaki był odprowadzony podatek.

Własny sklep internetowy dla każdego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności