Skocz do zawartości

Ile trzeba wydać na cichy komputer

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli nie upierasz się na dyski twarde Seagate to polecam Samsung Spinpoint F1 HD753LJ. Mają swoje wady:

1. firma, która kojarzy się z monitorami, odkurzaczami czy kuchenkami mikrofalowymi

2. gwarancja krótsza niż w przypadku Seagate... mnie to mało interesuje, bo dyski sie tak dewaluują, że po 3 latach i tak wymieniasz

3. we wcześniejszych Spinpointach cewki na dole dysku są odkryte i jesli sie jest bardzo nieuwaznym to mozna podczas montazu dysku ukruszyc. Jak sie jest uwaznym to problem znika.

Ja sam bardzo sceptycznie podchodzilem do produktow firmy Samsung, ale u mnie od prawie 2 lat dyski Samsung 250GB smigaja w macierzy i jestem z nich bardzo zadowolony. Wczesniej mialem WD oraz Seagate, ponadto na komputerze brata do niedawna byly 2x WD, teraz jest 1x Seagate. Komputer brata, wiec mogl sobie sam zrobic glupstwo. Jak mi braknie miejsca na obecnych dyskach to z pewnoscia zamienie na inna macierz zrobiona na Samsungach. Te dyski sa naprawde bardzo wydajne i cholernie ciche. Jedynym problemem jest firma, ktora kojarzy sie troche z produktami Daewoo :(

Jesli chodzi o wyciszajaca kieszen to po kupnie dysku powinienes zmienic zdanie. Moze ja nie odczuwam takiej potrzeby, bo u mnie dyski sa zamontowane na wyciszonych szynach w obudowie. Podejrzewam jednak, ze jesli Twoja obudowa nie jest z nizszej pólki, to dysku nie bedziesz slyszec. Jesli zas jest, to bardziej zalecam wymiane obudowy niz dysku, naprawde. To jednorazowa inwestycja, ktorej sie nie zaluje, to moge zagwarantowac. Jesli bedziesz mial hamulce to polecam isc na impreze, wypic kilka browarow, po powrocie zlozyc zamowienie... jest duzo latwiej !!!

Kurcze to ja mam odwrotnie.

Muszę mieć szum... Najbardziej lubie szum odkurzacza ale nie za długo....

Ogólnie jakoś lepiej się czuje jak coś szumi... a jak jeszcze ciepełko leci to uff... Jak coś szumi to mi się łatwiej zasypia a jak coś przestaje szumieć to mi dreszcze przechodzą i czuje się nieswojo...

Czy to może być jakaś choroba?

Znacie jakieś ładnie szumiące maszyny?

Dysk samsunga? Nigdy więcej. Tygodnia nie miał poszedł do reklamacji. Wrócił, podziałał tydzień i znowuż poszedł do reklamacji. To samo z napędami optycznymi. Raz odtwarzacz DVD a drugi raz nagrywarka CDRW... Tragedia.

Są to moje prywatne odczucia i może coś się zmieniło aczkolwiek nigdy więcej nie kupię po za monitorem (i może myszką komputerową, bo mi się długo spisywała) żadnego podzespołu komputerowego.

Pamietaj, ze to firma robiaca calkiem niezle kosci pamieci do podzespolow komputerowych. Ponadto nowego produktu, ktory sie sypie nie oddaje sie na gwarancje tylko żąda wymiany na nowy. Ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej. Dlatego tez sprzet komputerowy oplaca sie kupowac w sklepach internetowych. W zasadzie wszsytko sie oplaca kupowac w takich sklepach.

Za drugim razem wymienili mi na nowego aczkolwiek też długo nie podziałał.

Na temat kości się nie wypowiem ponieważ nigdy z nich nie korzystałem. :-)

Cała ta sytuacja miała miejsce z 4-5 lat temu więc tak jak pisałem może coś się zmieniło od tamtej pory aczkolwiek ja nie kupiłem już sprzętu samsunga (po za monitorem). :-)

A może taniej bedzie wyciszyć kompa w inny sposób? Wystarczą głośniki z poborem mocy większym niż te wiatraczki !!!

Ponadto nowego produktu, ktory sie sypie nie oddaje sie na gwarancje tylko żąda wymiany na nowy

W przypadku dysków wazniejsza jest gwarancja na to co posiadamy na dysku niż to czy wogule istnieje gwarancja na sam sprzęt :(

.

To prawda, stacjonarne ida powoli w odstawkę.

Bzdura. Laptopa można sobie do oglądania www i worda zarezerwować. Choć to potrafi nawet ipod. Stacjonarki były, są i będą bo wydajnością przebiją każdego laptopa i do każdej pracy wymagającej mocy używa się PC.

6 wiatraczków Arctic 8cm - 48zł

6?? Boże, ja mam 1 i spokojnie daje radę.

Duzo wazniejsza jest dobra pasta termoprzewodzaca. W zasadzie 2 rozwizania polecam:

- Zalman ZM-STG1

- Collaboratory (czy jakos tak)

eeeeee nie. Po pierwsze colabor liquid to dziadostwo jakich mało. jeden stopień mniej ale jak kapniesz na proca to dymek gwarantowany (* przewodzi prąd). Poza tym - próbowałeś kiedyś to usunąć? Polecam wysłużoną już AS5 a dla maniaków, najlepszą dostępną - XILENCE (ciężko dostać ale efekt jest nieziemski).

Do zakładającego temat: Jeśli chipset chłodzi Ci wiatraczek - wymień go na radiator. Idąc po kosztach zmień chłodzenie procka na pentagram freezone 100cu (nie wiem jak to się aktualnie nazywa - 10nx czy jakoś tak) plus pasta AS5. Obudowa to niedoceniany element. Chieftec z 1mm blachy to połowa sukcesu (serio). Hałasujący zasilacz? Zmień wiatrak na Nocturna 12cm (koło 70zł ale 5-8dba). Jeden cichutki 80-100mm wiatrak na wyciąg lub wdmuch do obudowy i po kłopocie. Jeśli masz słabą grafę to możesz ew zamontować chłodzenie pasywne. Jeśli nie to pogódź się z suszarką (sam mam GF7950X2 i kiedy obie karty się rozkręcą to na serio można włosy suszyć) lub zamontuj pentagram cu przeznaczonego na grafę. Poukładaj ładnie kable w obudowie i gotowe. Do zadowalającego mnie poziomu (dla zwykłego użytkownika to totalna cisza) doszedłbyś za jakieś 250-300zł nie licząc obudowy.

Po pierwsze colabor liquid to dziadostwo jakich mało. jeden stopień mniej ale jak kapniesz na proca to dymek gwarantowany (* przewodzi prąd). Poza tym - próbowałeś kiedyś to usunąć? Polecam wysłużoną już AS5 a dla maniaków, najlepszą dostępną - XILENCE (ciężko dostać ale efekt jest nieziemski).

A ja polecam AS Ceramique - tania, wydajna i nie przewodzi w ogóle prądu. :-)

Jedynie trochę ciężko ją rozmarować.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Jeżeli muszą być wiatraki w kompie to tak jak pisałem za pierwszym razem: im bedzie ich więcej tym bedzie ciszej.

Dlaczego tak uważam?

Jaką daje przepustowość powietrza wiatrak z obrotami powiedzmy 2000obr/min i jaki generuje przy tym hałas?

A teraz: jaką dają przepustowość dwa takie same wiatraki z predkością o połowe mniejszą? i najważniesze jaki generują w sumie wtedy halas?

W dodatku jezeli to bedą wiatraki o większej średnicy to halas bedzie jeszcze mniejszy.

Ale jeden warunek trzeba spelnić. Trzeba im obniżyć jakoś nominalną prędkość. Ja stosuje regulatory z czujnikami temperatury. Jeżeli temperatura procka spada poniżej powiedzmy 40 stopni to wszystkie te wiatraki nawet mogą sie wyłaczyć i panuje totalna cisza, nawet na procku. A jeżeli potrzeba chłodzenia np w grze to mogą kręcić się na maksa, i mogą generować pewien mały szum ale jeżeli jest ich wiecej to nigdy nie osiagają maksymalnej prędkości bo ich wydajność jest większa niż pojedynczego wiatraka.

.

Jeśli masz słabą grafę to możesz ew zamontować chłodzenie pasywne. Jeśli nie to pogódź się z suszarką (sam mam GF7950X2 i kiedy obie karty się rozkręcą to na serio można włosy suszyć) lub zamontuj pentagram cu przeznaczonego na grafę.

Tapir, jesli nie jestes zbyt silny w tym temacie, to lepiej nie pisz bzdur, bo ludziom w glowie mieszasz. Czy karty z serii 8800 nVidia uwazasz za slabe? Mozna do nich z powodzeniem zamontowac chlodzenie pasywne, na przyklad rozwiazania firmy Thermalright. Dokladnie taka sama sytuacja jak w przypadku pasywnego chlodzenia procesora. Radiator do takich modeli kosztuje bardzo duzo, ale efekt tez odpowiedni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności