Skocz do zawartości

Flaga Polski

Mar

Znasz początek flagi Polskiej?  

52 użytkowników zagłosowało

1. 1. Znasz źródło powstania flagi Polski?

• Tak znam.
      10
    • Nie znam.
      35
    • Wstydzę się odpowiedzić.
      2

Rekomendowane odpowiedzi

7 lutego 1831 roku Sejm Królestwa Polskiego podjął ustawę dotyczącą barw polskiej flagi: "Izba senatorska i poselska po wysłuchaniu wniosków Komisyi sejmowych, zważywszy potrzebę nadania jednostajnej oznaki, pod którą winni łączyć się wszyscy Polacy, postanowiły i stanowią: Artykuł 1. Kokardę narodową stanowić będą kolory herbu Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego, to jest kolor biały z czerwonym".

W symbolice polskiej flagi biel pochodzi od bieli orła - godła Polski i bieli Pogoni - rycerza galopującego na koniu, będącego godłem Litwy. Godła te znajdowały się na czerwonych tłach tarcz herbowych. Biel jest na fladze u góry, ponieważ w polskiej heraldyce ważniejszy jest kolor godła niż tła.

cytat nie pochodzi z oficjalnych źródeł państwowych ale zdaje się być tłumaczeniem najbliższym prawdy

respect.gifgoogle.gif

jupi, ale która jest prawdziwa... bo ciągle ktoś podaje inną...

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności