Skocz do zawartości

SEO - tylko SEO

ksiadz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcialbym zaczerpnąć opinii (najlepiej osób które testowaly takie rozwiązanie/model biznesu) :

Chcialbym otworzyć sklep internetowy i jedyną formą reklamy byloby SEO.

Branża dosć rozwinięta (w sieci: spory ruch z G, w granicach 20-30k/mc będąc na 2 gowne frazy w Top5).

Czy można w miarę funkcjonować na rynku e-commerce stawiając wszystko na jedną kartę (seo) ...?

Zapraszam do dyskusji

P.S. Pozycjonowane bylyby 2-3 domeny na wypadek.

Możesz przeżyć rozczarowanie. Mam sklep od 1,5 roku w sieci - kategoria znakomita do sprzedawania w necie, konkurencja średnia (jest kilka dobrych sklepów tego typu w sieci). Bardzo szybko znalazł się na top 10 (zajmuje twardo kilka miejsc 1-3 na ważne frazy)... i nic. Wbicie sklepu tak wysoko nie znaczy, że zwiększysz znacznie liczbę zamówień. Trudno powiedzieć co jest tego przyczyną, zgadzam się z tym co napisał kiedyś Mrtn - samo pozycjonowanie niczego nie załatwia, Mrtn próbował się kiedyś doszukać przyczyn, ale to gdybanie.

Dodam, że sklep jest sensownie zrobiony od strony wizualnej, działa szybko.

SEO daje sporą oglądalność i znikomy procent zamówień.

Jakie doświadczenia mają inni?

Hmm... ja sie staram od 4 lat uniezaleznic od seo, ktore uwazalem za niestabilne, podczas tych 4 ostatnich lat seo jest najstabilniejsza rzecza, jaka sie zajmuje a inne moje probu "ucieczki" skonczyly sie klapa. Wiec jak narazie nie widze innej alternatywy i zaczynam widziec w tym przyszlosc :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Hmm... ja sie staram od 4 lat uniezaleznic od seo, ktore uwazalem za niestabilne, podczas tych 4 ostatnich lat seo jest najstabilniejsza rzecza, jaka sie zajmuje a inne moje probu "ucieczki" skonczyly sie klapa. Wiec jak narazie nie widze innej alternatywy i zaczynam widziec w tym przyszlosc :)

Podobne mam odczucia ;) Pisząc że nie widzisz alternatywy masz na myśli seo jako seo dla klientów, dla wlasnych projektów czy ogólnie seo w szerokim tego slowa znaczeniu?

P.S. Jak to mówią mądre glowy : Liczy się produkt. Co jak co ale seo/sem to produkt 1 klasa :)

Czy można w miarę funkcjonować na rynku e-commerce stawiając wszystko na jedną kartę (seo) ...?

Absolutnie nie.

1) liczy się sprzedaż a dotarci klienta na strone to dobpiero początek.

2) Wybicie sklepu na 2-3 frazy to na pewno nie jest SEO sklepu :).

2) Wybicie sklepu na 2-3 frazy to na pewno nie jest SEO sklepu :).
Racja, raczej 200-300 frazy albo 2k-3k.

Bo z pojedynczych fraz sprzedaż będzie FATALNE mało...

I znaleść tych fraz, ktore generują sprzedaż, to sztuka seo - te znanych są raczej do portfolio - jeśli ktoś ma!

Podobne mam odczucia smile.gif Pisząc że nie widzisz alternatywy masz na myśli seo jako seo dla klientów, dla wlasnych projektów czy ogólnie seo w szerokim tego slowa znaczeniu?

Ogolnie seo - nie ma innej alternatywy dla mnie :) Sam sklep przykladowo - otworzmy np. sklep z elektronika (rtv, agd) albo sklep sportowy gdzies na jakims osiedlu - bankructwo gwarantowane. Sklepy pozainternetowe to juz tylko male spozywczaki, cala reszta to gigancji typu MediaMarkt, sieci sklepow sportowych itp. - scisle zwizane z supermarketami - przepraszam "Galeriami" (tfu - za moich czasow to slowo oznaczalo cos zupelnie innego). Jedyna alternatywa to internet, chyba ze ma sie do zainwestowania kilka mln zl i chce sie zrobic w lokalnej "galerii" konkurencje dla MediaMarkt ;)

Oprocz SEO polecam tez budowac baze klientow i robic od czasu do czasu mailing - rowniez skuteczne.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Na początek i jak się nie ma pieniędzy to SEO/Internet to jak znalazł, ale większość e-działalności to mikro czy małe firmy i tak już zostanie. A praktycznie 'byle co' działające jakiś czas na nieinternetowym rynku nie da się porównać do internetowych działalności. Siedząc przed komputerem często się tego nie widzi.

Np. masarnia :) jak masarnia, znajomego per pana (kilka razy w roku dzień dobry mu powiem ;] i na parkingu w rządku kilkanaście samochodów dostawczych, które codziennie rozwożą to co przez noc zrobiono, nawet w promieniu 100km, zapewne jedno takie auto przynosi więcej zysków niż przeciętny sklep internetowy prowadzony przez 1-2 osoby...

on też otwiera nowe sklepy, w kolejnych miastach/mieścinach w okolicy, aktualnie ma 15 sklepów firmowych, zatrudnia kolejnych ludzi, ma co robić, czym zarządzać, obraca też 'jakimiś' pieniędzmi, które dla przeciętnej internetowej firmy kilkuosobowej, czy też sp zoo są nieosiągalne... a to tylko masarnia :P są jeszcze tartaki, producenci okien, firmy handlowe, budowlano-remontowe, transportowe, stolarskie, itd.. itd..

ps. wiem, że internet mamy od niedawna, a masarnie od kilkunastu lat, itp.. i zapewne sytuacja będzie się zmieniała, ale teraz e-firma z kilkunastoma-kilkudziesięcioma pracownikami to gigant, a tradycyjna to lokalny średniak... w polskim internecie są ochłapowe $ ;)

Dobrze zrobione i przede wszystkim przemyślane SEO da już sporo. Pamiętać należy o tym, że czym fraza bardziej dokładna (rozbudowana) tym konwersja wyższa, zatem jak pisze TTSEO nie 200-300 fraz a znacznie więcej - jeśli jest tyle produktów. Z każdego produktu można wyciągnąć zresztą też nie jedną a kilka fraz ponieważ ludzie różnie wpisują.

Dla dobrego wizerunku i rozpoznawalności sklepu - co też decyduje o podjęciu decyzji zakupowej - warto pomyśleć o reklamach.

No i oczywiście samo funkcjonowanie sklepu i jego wygląd - ale to już inna bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności