Skocz do zawartości

Tworzenie tysiącktórejś strony o tym samym.

michat

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele ostatnio słyszałem, konkretnie: czytałem, o tym, że nie warto stawiać kolejnej strony o tematyce, która jest strasznie popularna. Że nie warto stawiać strony podobnej to tych kilku tysięcy, które już są w internecie. Dużo też czytałem o szukaniu unikalnych pomysłów i takich tam bzdur o tym, że jak strona niepowtarzalna to i pantoflowa poczta pomoże jej w promocji, itp, idt.

Tutaj jednak nasuwa się moje pytanie:

czy faktycznie warto pchać się w coś, co już jest?

chodzi oczywiście o cele zarobkowe. Nie o jakieś stronki nagminnie powtarzane przez hobbystów, tj: o samochodach ludzie pisza miliony blogów i na prawie każdym identyczne nudy.

jaka według was jest miara unikalności tematy w jednej dziedzinie?

myślę tutaj o np. trzech blogach o seo - różnica między nimi - pisane są innym stylem "literackim".

temat ten sam, mówią o tym samym, to samo wałkują.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

W sukcesy a'la nasza-klasa.pl bym nie wierzyl - to jest przypadek jeden na mailion. Sa setki tys stron w sieci, w ktore wlasciciele z nadzieje na ogromny sukces wlozyli duzo pracy, skonczylo sie jednym wielkim niewypalem. Ja uwazam, ze warto inwestowac w popularne pomysly, tematyke, jednak warunek jest jeden - trzeba konkrencje przebic jakoscia + wysokoscia - czyli byc wysoko w serpach - nie mozna tylko ruszac z motyka na slonce, czyli brac sie za tematyke, ktora jest bardzo trudna do wypozycjonowania.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

W sukcesy a'la nasza-klasa.pl bym nie wierzyl - to jest przypadek jeden na mailion. Sa setki tys stron w sieci, w ktore wlasciciele z nadzieje na ogromny sukces wlozyli duzo pracy, skonczylo sie jednym wielkim niewypalem.

co do naszej klasy to nic dodac nic ujac

:]

Po prostu warto tworzyc strony dla...... użytkowników.

Używaj Cuilla i Hakii

Po prostu warto tworzyc strony dla...... użytkowników.

haha :( tylko na tym forum mogła się pojawić taka wypowiedź.

IMO by strona zarabiała, nie musisz wcale znaleźć super niszy. Wystarczy tematyka, gdzie np. są 2 dobre strony(reszta śmieci + strony hobbystów). Nasza może być tą 3. Po pewnym czasie może się wybić ponad liderów !!!

Pozdrawiam

NoteFighter.net - gra uczaca czytania nut

To tak jak z innymi bussinesami, albo jestes innowacyjny i umiesz to oczywiscie sprzedac i wtedy masz wieksze szanse na sukces albo powielasz cudze pomysly i wtedy musisz wykonac duzo wieksza prace marketingowa i trudniej osiagnac duzy sukces.

Nowe pomysly (dobre oczywiscie) maja to do siebie, ze ludzie o nich gadaja i energie, ktora poswiecasz na marketing mozesz wlozyc w rozbudowe swojej ideii.

Przy nowych dobrych pomyslach i ciekawych realizacjach masz duzo wieksza szanse na DUZY sukces, przy powielaniu na 99% zostaniesz co najwyzej sredniakiem.

Oczywiscie, jesli nie jestes geniuszem :good:, ryzyko zwiazane z nowym pomyslem jest wieksze ale szanse na duzy sukces tez wieksze.

Jeśli zrobisz serwis i wypozycjonujesz go na tyle, aby był wyżej od tysięcy czy milionów innych serwisów o podobnej tematyce, inne nie powinny Cię wtedy interesować - zakładając, że serwis nie odstrasza użytkowników i jest na podobnym poziomie co pozostałe ;-) Gorzej sprawa ma się w przypadku stron, których raczej się nie pozycjonuje tylko kładzie wszystko w reklamę, np. nasza-klasa.pl, bo tu jak widać dużo zależy od szczęścia.

Co do SEO blogów, również taki posiadam i nie patrzę na to ile innych osób założyło podobne blogi. Zależy mi na tym, aby pisać o własnych przemyśleniach i cieszę się, jeśli ktoś je skomentuje, doda coś od siebie, a ja dowiem się czegoś nowego. Poza tym, w przypadku SEO jest bardzo dużo tematów, które można poruszyć i wcale nie musi być tak, że na tych trzech blogach autorzy piszą dokładnie o tym samym.

Hmm, nie jest prawdą, że niszę znaleźć jest tak strasznie trudno. Nisza nie oznacza, że tematyka strony musi być jedyna w swoim rodzaju, bo jeśli osiągnie choć połowiczny sukces, to i tak bardzo szybko pojawi się konkurencja. Chodzi bardziej o takie tematyki, gdzie ilość istniejących stron (tj. będących na dwóch-trzech pierwszych stronach w G) to 3, 5 czy nawet 10 tematycznych serwisów. A sztuka będzie polegała na tym, żeby je dokładnie przeglądnąć, czyhając na każdy błąd, jaki mogli popełnić ich autorzy, a później stworzyć własny, który te błędy wyeliminuje.

ale czy stworzenie kolejnej strony o tym samym nie wiąże się z pewnym szablonem? bo idąc tą drogą, możemy dojść do wyczerpania tematów stron internetowych. może to i mało prawdopodobne, ale... czy znacie przykłady osób, które wybiły się z szarej otoczki tego samego, tworząc serwis, stronę, bloga podobnego tematycznie do tysiąca innych?

interesuje mnie tu bardziej to, czy oprócz pozycjonowania i ciężkie pracy w to włożonej potrzebne jest szczęście? czy może po prostu unikalna i nigdzie nie spotykana treść?

bo jak ja osobiście się domyślam - z czasem wyciera się w różnych tematykach droga. prosty przykład - kto z was przegląda dokładnie inne fora poświęcone pozycjonowaniu? czy nie zadomowiliście się już tutaj? może od czasu do czasu traficie gdzieś przypadkowo, ale żeby specjalnie szukać gdzieś indziej? - ja mam wrażenie że nie, ponieważ "niczego już więcej nie potrzebujecie."

czy gdyby powstało kolejne forum o pozycjonowaniu dołączylibyście do grona stałych bywalców?

wiem, że większość tematów jest jeszcze tak nie umocniona w polskim internecie i ludzie często szukają i zmieniają strony, które odwiedzają codziennie, jednak...

no to moja pytanie brzmi - jak przebić to forum, pozycjonowanie i optymalizacja;) - wprowadzę trochę humoru, ale ciekawią mnie wasze (z goła zakładam) mało realne, albo prawie nie do zrobienia pomysły;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności