Skocz do zawartości

Skuteczny system - Pytania/Sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Pyt. 1.

Gdyby miał powstawać nowy system wymiany linków - napewno rotacyjnych to jakie funkcjonalności uznajesz za przydatne - które można znaleźć w dzisziejszych systemach, lub jakie funkcjonalności chciałbyś widzieć.

Za dużo się już wymyślić nie da - wszystko co istotne dla pozycjonowania posiada już e-weblink i seo.net i gdyby miał powstać nowy system rotacyjny to dla mnie będzie dobry jeśli będzie posiadał to co ww. serwisy. Jeśli mam jednak dodać coś od siebie to (chociaż będę pewnie w mniejszości) ważne jest dla mnie aby system przyjmował strony bez "www" w domenie - to jest spore ograniczenie i z tego względu eweblink w moich oczach przegrywa z seo.net bo tam sobie z tym lepiej poradzono.

Pyt. 3.

Co myślisz o prawdziwym magazynie punktów z prowizją dla systemu. Tzw. kumulacja co 24 H punktów które nie zostały użyte przez co nie przepadają.

To jest bardzo dobry i oryginalny pomysł.

Pyt. 4

Czy uwazasz za dobre rozwiązanie stopniowe zaliczanie site: czyli nowo dodana domena 30 tys podstron nie dostaje tyle samo pkt co domena ze stażem 30 dniowym w systemie.

Nie wiem czy to faktycznie zda egzamin - przecież prędzej czy później ta nowo dodana strona i tak dorobi się 100% punktacji za swoje site - czy warto więc tak ograniczać użytkownika na starcie i czemu miałoby to służyć ? Sprecyzuj także czy chodzi o "zaliczenie" czy stopniowe "zliczanie" - bo jeśli to drugie i miałoby to wyglądać nie daj Boże jak na linkme.pl to fatalny pomysł.

Pyt. 5

Witryny dodajesz do systemu głównie z powodu pozycjonowania punktami czy ich dalszej odsprzedaży i kluczową role odgrywa cena za ile te pkt możesz sprzedać/powierzchnie reklamową.

No cel chyba większości przyświeca ten sam - oczywiście pozycjonowanie.

Pyt. 6

Czy uwazasz że monitor pozycji to koniecznośc czy tylko gadżet - system ma skupić się na dobrym rozdawaniu linków czy monitorowaniu pozycji.

Jeśli system miałby konkurować z eweblink czy seo.net to oczywiście konieczność - od siebie jeszcze dodam że taki monitoring to bardzo fajna rzecz.

Pyt. 8

Dostęp do różnych rozwiązań umożliwiających pozyskiwanie treści / zwiększanie ilości zaindeksowanych stron uznajesz za atut czy jest Ci to zbędne bo posiadasz własne rozwiazania.

To zależy jakie konkretnie rozwiązania - na pewno atut ale czy konieczność ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
yavaho szanuje Cie jako starego usera ale z takim stwierdzeniem to wtopa, powiedz mi jak chcesz sprawdzić czy admin systemu nie dyma userów ? bo bardzo mnie to ciekawi czy w ogóle jest to możliwe.
Jeżeli uważasz że user nie ma jak tego sprawdzić to chyba nie powinno Cie rówież dziwić że admini mogą bardziej swobodnie pozwalać sobie na takie oszustwa.

Jak sprawdzić? Można np podać userowi adres ostatnich paczek gdzie zostały wysłane linki (aktywnych paczek z ktorych linki powinny sie jeszcze wyswietlać) user z pomocą robota powinien już znaleźć tego czego szuka.

Można nawet podac bezpośredniego linka do pliku z konkretną paczką. Bedą tam widoczne inne linki i co niektorzy by sobie tego nie życzyli, ale bez tego widać ich linki na stronie.

.

General odn. 4

dlatego wlasnie ze dopiero po czasie domena dodana wnosi tyle samo co domena już istniejąca w systemie, nie chodzi o karanie nowego a raczej o nie karanie starego.

Domena po 30 dniach wnosi do systemu wiecej niż domena świeżo dodana. To też okres 30 dni uznac mozna za okres przejściowy stopniowo - czyli po 30 dniach osiaga tyle samo pkt co domena 60 dniowa.

Użytkownik dodając dzis domene nie wnosi 10 K dodając 10 K site, bo zaden bot nie przeleci zaraz po dodaniu wszystkich podstron z linkami, wiec docelowo tak naprawde powierzchnia reklamowa nie zostala uzyta - jezeli uznac ze uzycie nastepuje po zaindeksowaniu przez google. Czas pozwala na zmniejszenie strat wynikajacych ze swiezo dodanych domen www.

Co do funkcjonalnosci to napewno podobna jak obecne, ale tylko podobna lecz na koniec moze sie okazac że całkiem inna bo i sam klient inny mimo ze rotacyjny to tylko jego rotacja polega na przypadkowosci co do tego na ktorej podstronie wyladuje.

Uwazam że dobrym zalozeniem jest kontrola uzycia paczek i po uzyciu paczki odwolanie sie po nowa by zminimalizowac sytuacje w ktorej to pechowo bot wszedl 2000 razy/dokonal 2000 losowan z 200 linkow i link jest na 40 podstronach.

To jedyne roznie w systemach - kluczowe mozna zrobic w naliczaniu pkt, analiza www, kumulacja pkt, kategoryzowanie, sesje co 2 - 3 godziny. Czyli ustawienia są zapisywane sesja zamykana tworzone sa paczki i rozsylane. Zmiany dokonane widoczne sa dopiero przy nastepnej sesji. Dlatego ze wykonanie paczek w tle i dedykowanie ich dla domen pozwoli na skuteczniejsze i trafniejsze rozlosowanie paczek niz np. obecnie gdy dodaje sie linka i na livie laduje on do przypadkowej domeny. Inaczej nie byloby mozna wprowadzic pierwszenstwa losowania wzgledem tematycznosci.

Oczywiscie to pytania o założenia dlatego tak waznym są opinie/sonda co Warto a czego nie warto wprowadzac.

Stad tez czym wiecej opinii tym lepszy produkt.

Co do kumulacji uwazam ze jest to jedyne sluszne rozwiazanie ktorego do dzis nie widzialem w zadnym systemie a pozwala na lepsza kontrole nad pkt. Skoro banki tak dzialaja to znaczy ze z pkt ekonomicznego jest to zyskowne. Dlatego tez uznalem ze aby bylo zyskowne musi byc z kumulacji prowizja. TO i tak lepsze niz nie miec nic.

....ważne jest dla mnie aby system przyjmował strony bez "www" w domenie - to jest spore ograniczenie i z tego względu eweblink w moich oczach przegrywa z seo.net bo tam sobie z tym lepiej poradzono.

No i tu się z Tobą nie zgodzie, nie bez przyczyny e-weblink ma tylko strony z WWW , to nie widzimisię a zabezpieczenie przed wlewaniem pustych pkt, masz przykład site:onet.pl site:www.onet.pl widzisz tą zasadniczą różnice ? a wierz mi nie sprawdzisz czy na wszystkich subdomenach masz podłączony system to mit.

W innym przypadku na bank by dopuszczał strony bez WWW.

yavaho a na pewno to ci coś da ze się dowiesz gdzie poszedł twój link ? W systemie jest ponad 10 tys domen jeżeli przyłożysz 100 tys pkt to twój link jednego dnia wejdzie na 2 tys domen rozumiem ze chcesz mieć spis tych domen ? żeby sobie sprawdzić czy faktycznie rotacyjne się na nich wyświetlaczy też potrzebujesz zrobić szybki spam raport na przykład ?

Chodzi o to ze tak naprawde tylko własciecl systemu wie czy oszukuje czy nie i nie jesteś tego w żaden sposób stweerdzic, jeżeli wasciciel powie ze bierze 10% Twoich stron ? byc moze uspokoi to Twoje sumienie ale czy jest to prawda ? Chciał bym pokazac ze e-weblink nie bierze bym wtedy przestał bym walczyc z wiatrakami

Marketing internetowy dla firm

tomek masz moze jakies www przykładowe

domeny która jest zaindeksowana bez www a posiada subdomeny.

Bowiem onet jest indeksowany z www wiec w tej sytuacji z logiki zapytanie wyglada site:https://www.onet.pl

jednak wydaje mi sie ze mam na to rozwiazanie tylko nie moge znalezc teraz domeny bez www. z subdomenami.

Jedyne co znalazlem to gazeta.pl

bez www sprawdzane w taki sposob wykluczajac subdomeny - zakladajac ze all jest zajndeksowane bez www

https://www.google.pl/search?hl=pl&rls=...=Szukaj&lr=

a z www

https://www.google.pl/search?hl=pl&rls=...zeta.pl&lr=

a przyklad ktory ty podales

https://www.google.pl/search?hl=pl&rls=...zeta.pl&lr=

Jak dla mnie 1 zapytanie powinno wykluczac subdomeny i podstrony zaindeksowane z www - jezeli ktos zdecydowal sie na bez www.

Ale jak ktos ma domeny bez www indeksowane i ma subdomeny niech mi powie czy to zapytanie dobrze wyklucza subdomeny.

Wiec jak dla mnie 1 zapytanie wyklucza mozliwosc oszukiwania bo jak ktos chce dac subdomene to zmienia sie zapytanie i tez powinno byc ok.

ale zwroc uwage ze gazeta ma site z www.gazeta.pl nie bez www. wiec automatycznie user dodajacy sie i wiedzacy ze ma site z www nie wybiera opcji - sprawdz bez www.

To tylko dla userow ktorzy obecnie site z www maja zero a maja tak wlasnie zaindeksowane.

Nawet jeżeli to zapytanie wykazuje błedy przy domenach https://domena.pl i tak indeksowanych to i tak lepiej bo umozliwia sprawdzenie site takich domen.

Dlatego chciałem dla testow jakies przyklady witryn ktore sa zaindeksowane tylko bez www.

Coś na tej zasadzie

https://www.google.pl/search?hl=pl&sugg...kacz.pl&lr=

lub

https://www.google.pl/search?hl=pl&sugg...lasa.pl&lr=

Oba napewno generuja jakiś błąd ale mozna powiedziec ze tak samo site:https://www. jakis margines bledu posiada a dane są czesto przypadkowe zawyzone. Jednak oba powyzsze umozliwiaja sprawdzenie site dla domen bez www ktore posiadaja subdomemy zaindeksowane.

bo www.mapa.szukacz.pl ma tylko 1 www - ja wiem ze site:https://mapa.szukacz.pl pokazuje wiecej.

Jednak dla usera ktory dzis nie moze wybrac takiej mozliwosci choc takie cos byloby dobre.

Zreszta przy zapytaniu site:https://mapa.szukacz.pl mozna uznac indeks za zawyzony a ten z linka za blizej prawdy.

User sam moglby decydowac czy wybiera opcje sprawdzania z www czy bez www. w zależności jak ma zaindeksowane.

Warto poszukać jakiejs mozliwosci - jak znam zycie jest jakas mozliwosc sprawdzania dobrze bez uwzglednienia subdomen dokladniejsza niz powyzsze.

Zapytam na grupie Google w jaki sposob mozna sprawdzic site takich domen z wykluczeniem subdomen.

....ważne jest dla mnie aby system przyjmował strony bez "www" w domenie - to jest spore ograniczenie i z tego względu eweblink w moich oczach przegrywa z seo.net bo tam sobie z tym lepiej poradzono.

No i tu się z Tobą nie zgodzie, nie bez przyczyny e-weblink ma tylko strony z WWW , to nie widzimisię a zabezpieczenie przed wlewaniem pustych pkt, masz przykład site:onet.pl site:www.onet.pl widzisz tą zasadniczą różnice ? a wierz mi nie sprawdzisz czy na wszystkich subdomenach masz podłączony system to mit.

Oczywiście że to rozumiem ale ograniczenie rejestracji dla witryn tylko z domeną "www" jest moim zdaniem pójściem na łatwiznę...cwaniacy zawsze będą a w przypadku takiego ograniczenia i tak więcej ucierpi uczciwych użytkowników. Jasne - nie sprawdzisz wszystkich subdomen no chyba że szook wymyślił coś faktycznie genialnego ale jeśli mam być szczery - wole tolerować 0,1-1% cwaniaków niż ograniczyć dostęp do systemu co najmniej 10% uczciwych ludzi.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

yavaho a na pewno to ci coś da ze się dowiesz gdzie poszedł twój link ?

Tak. A w szczególności wystarczy mi tylko to, że admin bedzie świadomy że może zostać sprawdzony przez użytkownika.

Ale chyba za bardzo dobrałeś sobie to do serca, jak by to było skierowane przeciwko Tobie. A ja jako uzytkownik chciałem tylko przypomnieć że żyjemy w kraju gdzie nie brakuje krętactwa i nie dziwne że chciałbym miec jakieś potwierdzenie na co przeznaczane są punkty.

A z tym raportem to bez przesady. Są inne metody, trzeba mieć tylko odmienny pogląd na pozycjonowanie i chcieć to zrobić.

.

Pyt. 2.
Tańsze odnowienie czyli mniej więcej ile :)? Poza tym na jakiej podstawie było by to stwierdzane przecież każdy by mógl podczepić sobie domenę, taniej odnowić i odpiąć z systemu ;)
Pyt. 3.
Możesz rozwinąć tą myśl ;)?
Pyt. 7
Niestety nie ;) Powód? Aktualnie przy sprzedaży punktów jest dla mnie łatwiej pozyskać klienta jezeli mam możliwość wystawienia F.VAT. Gdy każdy będzie mógł zaoferować F.VAT wtedy Ja jako osoba prowadząca DG stracę powiedzmy pewien plus ("+") który ułatwia pozyskiwanie klientów.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

General_Depet byc może przyjmowanie bez WWW jest błędem byc może atutem, ten system tak ma bo tylko wtedy można żetelnie ocenic SITE w systemie, obecnie system zliczając posiadane domeny bez WWW posiada dokladnie: 752,274,336 czyli 7 razy więcej. przy tych samych domenach róznica punktów jest kosmiczna orzymanych za to samo tylko wówczas system nie miał by takiej mocy i punkty na bank by były po 100 a nie po 350

Michal odn. 2

domena musi np. byc 90 dni w systemie przed jej odnowieniem.

Ile to kwestia czy warto o to walczyc, jako dodatek. Napewno na tyle by sie oplacalo :) podjac decyzje o wyborze przejscia do danego registra, badz przedluzenie u danego registra - szczeg. powodzenie w takiej opcji widze gdy zaczna sie konczyc promocyjne domeny.

odn. 3

magazyn kumulacja to takie cos co oblicza ile pelnych dób nie uzywales danych puli pkt które ida do uzycia a od nich samych nie jest robiona już kumulacja.

Dawalem przyklad jezeli masz 100 K a uzyles przez 30 dni 50 K, to 50 K bylo bez uzywania i jest kumulowane - prowizja systemowa na wyrownanie mocy.

Czyli na drugi miesiac mialbys 100 K + 5o K z kumulacji na okres jednego miesiaca. - prowizja.

Czyli standardowa kumulacja o taki sam okres i o taka sama wysokosc jak czas i ilosc nie uzywanych (- prowizja)

Z uwagi iz obecnie systemy zle pojmuja pojecie magazyn bo uzytkownik ktory obecnie nie uzywa danych pkt tak naprawde traci bo wklada do systemu i nic za to nie dostaje.

Np. osoba sprzedajaca 1 mln pkt czeka na klienta tydzien, uzywa tylko 0,5 mln a 0,5 mln wisi.

Ja oczywiscie nie mowie ze tyle pkt wisi. Bo to wy userzy wiecie ile komu pkt srednio wisi.

Np. takie wiszace pkt to pkt ktore sa pozostawione w zapasach na wypadek spadku site - sa nie uzywane i system ma z tego korzysci a user nic.

Np. sprzedajesz 100 K masz 120 K, miales tak przez miesiac bo wolisz zapas, na drugi miesiac spadaja ci pkt do 90 k i przelewy sa anulowane - bo masz mniej pkt - brak uwzgledniania tego ze 20 K miales w zapasie i nic z tego nie brales.

Kumulacja rozliczana co 24 H/ksiegowanie/brak kumulacji z kumulacji/max laczny okres kumulacji 30 dni. Pierszenstwo maja pkt uzyskane z dodanych www/pozniej ida te z kumulacji. Nie kumuluja sie pkt z przelewow - tylko na kontach gdzie jest dodane www.

Oczywiscie to skrotowo rozpisane bo mniej wiecej chciales wiedziec o co chodzi.

Odn. 7 rozumiem, bardzo ważna uwaga - nalezy sie zastanowic jaka grupa jest wieksza i co przyniesie wieksze zyski a co straty.

Dzieki za opinie, taka sonda moze w sumie wiele wniesc by mozna bylo zastanowic sie co najlepiej wprowadzic.

Dodatkowe pytanie.

Czy pkt dodawac wg. WAG - 1/10

czy przeznaczam na projekt 100 K

dodalem na linka 40 K - 40 K - 10 K

i zostaje 10 K chcac dodac 12 K jest error zbyt mala ilosc pkt w projekcie - czyli mozna dodac do 10 K

np. dodac 7,600 pkt i dodac 2400 pkt.

Czyli WAGI czy nadawanie dokladnej ilosci pkt poprzez odejmowanie z ilosci przeznaczonej na projekt.

I nie dodawanie dodatkowych linkow jezeli brak punktow w projekcie - mozna np. odjac z linkow wyzej/lub zwiekszyc ilosc pkt na projekt.

yavaho dla Twojego konta mogę zrobić coś takiego ze codziennie będziesz widział na jakie domeny poszedł Twój link i o ile przy 3- 5 linkach z wagą 10k będziesz miał z od 300 do 500 adresów dziennie do powiedzmy zweryfikowania typu F5 i czekaniu aż link się wyświetli to przy 400 linkach na konto i milonie pkt na linki to się już mija z celem bo na bank nie bedzie Cie to interesowało takie ilości informacji dziennie , no faktycznie może sumiennie w pierwszym tygodniu byś sprawdzał wyrywkowo.

yavaho nie ma takiej metody i uwierz mi chciałbym ja znaleźć bo akurat ten problem mnie piecze, rozumiem Cie ale jest tu pat i tak naprawdę wg mnie liczy się właściciel systemy i zaufanie do niego. Znasz wszyskich właścieli wiesz kim są ? Czy do Pawłowi Kobisowi zauwasz ?

Napewno zaufanie sie liczy - to podstawa biznesu.

Myśle że faktycznie taka kontrola może być ciężka i nawet nie jest wskazana by ujawniać dokładnie domeny na które poszły linki.

Fakt można sprawdzić BL w Yahoo i zobaczyc gdzie link był.

System wg. mojej oceny jak jawnie to może pobierać prowizje opłaty itp itd jak tylko uwaza - do momentu aż opłaca się to użytkownikowi, wlascicielowi.

Mysle ze kazdy wlasciciel zaklada że popularnosc jego systemu zalezy od skutecznosci, wiec nie korci nikogo do oszukiwania bo po co. A jak wlasciciel jakiegos systemu zabieralby nawet 50% mocy a mimo to uzytkownicy byliby zadowoleni to takze dobrze.

Bo chyba najwazniejsze jest zeby wszyscy byli zadowoleni. W Adsense nikt nie wie jaki procent dostaje udzialu w kliku i wszyscy byli zadowoleni i czesc jest nadal. Nikt nie wie i sie nigdy nie dowie ile ciagnie Google. Nikt o to nigdy nie walczyl bo wazne ze sie oplacalo.

Sa inne systemy kontekstowe gdzie znane sa stawki za klika - co jednak nie przesadzilo o ich popularnosci.

Wiec nie wazne jak, wazne zeby skutecznie i dla kazdego z zyskiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności