Skocz do zawartości

Skuteczny system - Pytania/Sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Bkartol - tworzą się to prawda, wiele się tworzy zawsze rozbija się później o kwestie możliwości danych twórców.

Seo net i Weblink się rozwija - ja osobiescie wole przygotowac produkt który daje nowy powiew pozostawiając oba te systemy do wzajemnej konkurencji.

Więc jakby dla mnie pkt. wyjscia nie są obecne systemy i te które będa powstawały.

Ważna jest sonda i poznanie oczekiwań. Nastepnie stworzenie projektu, analiza opłacalności wchodzenia z nowym, następnie nazwa i strategia marketingowa. A kluczowymi elementami jest zapewnienie tego po co np. siegnac nie beda mogly inne sysytemy - czyli stworzenie produktu ktory inicjuje nowe trendy niż poprostu systemu wymiany linków rotacyjnych.

Gdzieś tam pewne założenia w głowie mam, pewne oczekiwania poznałem poprzez rozmowe z wieloma seo masterami którzy obecnie dostarczają zaplecze dla systemów wymiany. Z wstępnych analiz wynika że nowy produkt o innych założeniach jest oczekiwany na rynku.

Jeżeli jakieś inne produkty obecnie są tworzone, to także w oparciu tylko i wyłącznie o doświadczenie danego twórcy bez wstępnej sondy - czyli bez gwarancji trafienia w oczekiwania.

No chyba że poprostu wejdzie projekt który częściowo będzie bazował na tym co zostało tutaj napisane. Osobiście mi to nie przeszkadza, konkurencyjność zwieksza jakość.

Zakładam także że tworząc produkt należy zbudować go tak by nie musieć stykać się podczac strategii marketingowej bezpośrednio z konkurencją - bo to zwiększa koszt pozyskania uczestnika systemu. Dlatego też mam w planach całkowicie inną strategie działania.

Pozdrawiam

Mariusz

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Bkartol - tworzą się to prawda, wiele się tworzy zawsze rozbija się później o kwestie możliwości danych twórców.

Seo net i Weblink się rozwija - ja osobiescie wole przygotowac produkt który daje nowy powiew pozostawiając oba te systemy do wzajemnej konkurencji.

Fakt, jeśli produkt bedzie na tyle innowacyjny, strategia marketingowa przemyslana

to mozna duzo zdzialac na tym mlodym rynku.

Kiedys byla era, plus i orange i wydawalo sie ze nic nie jest w stanie uszczypnac

rynku dla siebie i pojawila sie hayah i wszyscy wiemy jaki sukces tak marka osiagnela.

Oby twoj system byl taka heyah rynku seo :zeby:

Choć Tomek powiem Ci że i kolejny klon jest wstanie odebrać rynek kazdemu systemowi.

Bo kazdy z obecnych to także forma klonu Linkora. Tak więc nalezy uznać że klon ma szanse.

Wybór systemu to: jego rozwiązania, jak i często poczucie alternatywy i rozkładania zaplecza na wiele systemów.

Tak czy tak Tomek moja strategia jest taka :) by omijać bezpośrednie stawanie w konkurencji z jednym i drugim systemem a napewno gdy już powstanie nie będę wypowiadał się w wątkach dotyczących innych systemów - chyba że pozytywnie.

Ja nawet nie twierdze że masz oddawać swoje pole czy że będę sięgał po to pole.

Licze na nisze i planuje całkowicie inny model działania - troszeczkę bym powiedział bardziej skłaniam się ku strategi Adsense wzorując się na ich sukcesie jaki osiągneli dzięki webmasterom który umożliwili poprostu zarabianie.

Z moich wstępnych analiz wynika że jak ktoś decyduje się zamontować system to nie przeszkadza mu zamontować nawet 3.

I tutaj może się okazać że przy np. postawieniu 3 takiego samego systemu nie wygrają rozwiązania a strategia.

Chyba że obecne systemy tak pewne są swojej pozycji. Ja analizując rynek uważam że tak nie jest.

Np. weź Weblinka, napewno sporo osób zamontowało seo neta - nie zwracają uwagi czy jest skuteczny czy mniej - poprostu alternatywa. Skoro ta czesc zdecydowala się na taki krok - dlaczego mają nie zamontować kolejnego który umożliwi im sprzedaż.

To oczywiście mowa o systemach które sa do siebie podobne.

Bo ja nie mógłbym zrobić podobnego i to nie z powodu że są takie dwa. Poprostu moje seo doświadczenie mówi mi że obecne wersje nie wykorzystują potencjału zaplecza jakie jest im przekazywane.

Tym samym nie twierdze oczywiście że nie są skuteczne, bo są to prawda bez 2 zdań.

Zawsze pozostaje jednak pytanie czy jest zrobione dostatecznie dużo by odpowiednio wykorzystać przekazane zaplecze.

Tutaj porównałbym to do dobrego systemu kontekstowego i systemu kontekstowego przyjmującego witryny www na bazie definicji kategorii przez użytkownika. Oba takie systemy kontekstowe mogą mieć swoją skuteczność, kwestia tylko powera który idzie w powietrze.

Dla mnie inne mają być założenia - ma być kumulacja i inny niż dotychczas klient linków pozwalający na większa kontrole.

Co więcej wyjdzie z sondy i oczekiwań.

To że randoms - bez 2 zdań - ale to nie jest forma klonu ani wypuszczania systemu podobnego. Bo systemów rand było zanim jeszcze Linkor powstał.

Zapewne wielu uznaje linki stałe, są dobre - jednak moje analizy i różne testy potwierdziły że rand pozwala wyciągnąć z tego samego zaplecza więcej. Dopiero jak Google zacznie reagować mocnieij na linki rand będzie można zastanowić się co dalej.

Jednak jeżeli to nastąpi to automatycznie wymusi to fakt by moc linka zliczać dopiero po kilku reindeksach w tej samej podstronie - co by znacznie wydłużyło czas reakcji algorytmu na nowości.

Wczoraj dostałem pomysł by ew. w tym samym panelu by nie tworzyc osobnych systemów zrobić drugi silnik linków stałych.

Czyli jeden system, nie hybryda - tylko dwa silniki w jednym panelu.

Czy takie rozwiązanie ma sens ?

Mariusz, co byś nie zrobił to i tak ludzie się dołączą, bo dlaczego niby mieli by się nie przyłączać? W weblinku i seonecie powtarzają się strony, więc i trzeci system na stronę wejdzie. Co tam trzeci. Wejdzie ich i ze 100. Chyba, że liderzy wprowadzą ograniczenia co do ilości systemów na stronie, w co wątpię, bo żaden nie ma na tyle mocnej pozycji.

mmarek też myśle podobnie - nawet gdyby miał być to klon. Ale jednak nie dlatego to będzie inne. Poprostu stąd ta ankieta że uznałem iż mi nie wypada zrobić poprostu 3 podobnego. Tyle lat się po to nie sięgałem uznając że nie jestem wstanie zrobić systemu który spełniłby moje oczekiwania że teraz gdy robie a przyznam tylko sonde licze że zrobie i dla siebie poprostu dobre narzędzie. Zainteresowanie wynika także z potrzeb rynku.

Mi juz nie chodzi o konkurowanie z innymi systemami - ja widze to troszeczkę inaczej.

Dla mnie link czy to pozycjonujący czy inny to pole reklamowe i tak należy to traktować - skoro może przynosić wymierne korzyści to dlaczego z tego nie korzystać.

Obecnie np. jest tak albo to tylko moja opinia.

Jest sobie np. admin systemu z własnym zapleczem sprzedający pkt kontra użytkownik systemu sprzedający pkt.

Z pkt klienta który jest totalnie laikiem w seo a do takich także chce trafiać ze zbytem bezpieczniej jest dokonać zakupu u admina systemu nawet jeżeli drożej niż u uzytkownika. Wynika to z faktu że poprostu ludzie boją się dokonywać transakcji z partnerami co do ktorych nie mają pewności.

I tutaj pracuje nad stworzeniem możliwości bezpiecznych płatności - oczywiście to użytkownik dobrowolnie i kupujący decyduje się na taką formę działania.

Bezpieczna płatnośc to forma tylko pośredniczenia gotówkowego. To użytkownik decyduje i negocjuje sobie cene, kupujący wpłaca pieniądze do systemu - mija okres jednego miesiąca użytkownik systemu otrzymuje pieniądze.

Daje to poczucie bezpieczeństwa i dla klienta i dla użytkownika.

Pytanie dlaczego do użytkownika ? i co on z tego ma.

Po 1 nie musi decydować się na zawarcie transakcji w sposób bezpieczny

po 2 jeżeli w trakcie trwania umowy dostałby bana, spadek site itp rózne rzeczy które moga stac się w zyciu nie traci twarzy przed kupującym - jak i on tak i system. Przelew nie znika - przelew doładowywany jest od innego uzytkownika bądź z rezerwy systemowej. A uzytkownik systemu dostaje pieniądze za taki okres przez jaki dysponował punktami.

Bo tak naprawde chodzi już o to by klient który kupuje miał poczucie bezpiecznego handlu a sprzedawca który obecnie często jest zmuszony zostawiać spore rezerwy bo np. błąd skryptu, spadek site anuluje mu przelewy ma poczucie komfortu ze jego dobre imie jest chronione.

Sam miałem sytuacje że kupiłem pkt i 3 razy anulowało przelew. Znam sprzedawce i wiem że nie jest to jego celowe działanie, miał mały zapas itp.

Nie straciłem do niego zaufania. Jednak co by było gdyby to był klient który nie zna sprzedawcy. Jak sądze gdyby dostał informacje o anulowanym przelewie telefon byłby gorący i zbędna wymiana meilami i tłumaczenie się sprzedawcy że nie jest oszustem.

Sumując ta moja wizja ma na celu wyrównanie szans administratora i użytkownika względem sprzedaży pkt. Czyli każda transakcja jest pewne oczywiście z wykluczeniem tych które użytkownik i klient przeprowadza we własnym zakresie.

Co sądzisz Mmarek o takim kierunku.

Oczywiście prowizji nie będzie z tego tytułu - tylko rozliczenie podatkowe pomiedzy user/system/klient - dla mnie wystarczającym wynagrodzeniem będzie pieniądz który pozostaje na koncie przez okres 30 dni.

Czy jest możliwe wprowadzenie pod względem wydajności rozdawania linków według słownika i analizy natężenia słów kluczowych na stronach(pomijam głębszą analizę) zmniejszając w ten sposób przypadkowość emisji linków na rzecz uzyskania linków z bardziej tematycznych stron?

nihil fit sine causa

Oczywiście prowizji nie będzie z tego tytułu - tylko rozliczenie podatkowe pomiedzy user/system/klient - dla mnie wystarczającym wynagrodzeniem będzie pieniądz który pozostaje na koncie przez okres 30 dni.

Hmm jak chcesz zrobić to rozliczenie ? Ktoś kupuje od systemu-wystawiasz fakturę Vat. A user sprzedaje punkty - będziesz się bawił w zbieranie faktur i umów od userów ?

Ken tak jak to robia obecnie PL systemy kontekstowe i reklamowe.

Niczym to sie nie różni. Sam rozliczam się jako partner kilku systemów kontekstowych jak i partner np. Boksy Onet i uważam że nie jest to żaden problem.

System linków jeżeli nastawiać się na sprzedaż detal i pozyskiwanie userów którzy tworzą zaplecze pod sprzedaź można spokojnie traktować jak system reklamy kontekstowej i rozliczać się na tej samej podstawie.

Więc tak naprawde to będzie tylko ew. dodatek dla tych którym ta forma odpowiada żaden przymus raczej atut.

Nie nazwałbym tego zbieraniem faktur, raczej programem partnerskim o ile witryny należące do systemów kontekstowych można nazwac witrynami należącymi do PP danego systemu reklamowego.

Temat do ogarnięcia, rozliczanie bardzo proste.

Lolaxxx analizowałem analize kontekstową - parsowanie www - posiadam w sumie możliwości i zasoby na obecne wymagania - 20-50 tys domen i crawlery parsujące jeszcze po projekcie wyszukiwarki. Jednak tego typu system cieżko byłoby zrobić ala contekstowy. Łatwiej byłoby zrobic gdyby to były linki stałe - bo także chodzi o unikniecie naduzyć.

Jesteś Tomek w dużym a to dużym błedzie.

Nigdzie nie jest napisane że system ma sprzedawać jego PKT. Nie zrozumiałeś koncepcji.

Bezpieczny handel to nie sprzedaż pkt za użytkownika. Uzytkownik sam negocjuje cene i sprzedaje pkt. Jedynie transakcja może być za pośrednictwem systemu lub bez.

Bo skoro wg. Ciebie Jasio tak myśli to Jasio nie używałby Adsense i innych PP które właśnie w taki sposób się rozliczają.

Znajomość PP i ich popularnośc mówią coś zupełnie innego.

Szczeg. że przynależność do takiego PP jest tylko dodatkiem a nie przymusem.

I nie chodzi o to że JASIO ma sprzedać 3 razy taniej - bo nie ocene w tym chodzi.

Tylko że klient XXX może bać zakupić się pkt od JASIA, zresztą sam uważasz że bezpieczniej jest np. kupić pkt u Ciebie bo nie znikną - i ja się tutaj z Tobą całkowicie zgadzam.

To teraz celem PP jest to by klient miał wybór nie przymus że może dokonać zakupu w sposób bezpieczny i nie koniecznie od źródła które zna jak np. taki Jasio.

Osobiście uważam na podstawie sukcesu PP kontekstowych że właśnie takie rozwiązanie jako dodatek jest koniecznością.

Nic nie kosztuje a daje możliwości wyboru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności