Skocz do zawartości

Google Sitemaps sklepu internetowego :(

marynistyka.org

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów ponownie bardzo serdecznie :)

Jak zwykle z problemem - chciałem zrobić sitemapę mojego Sklepu Internetowego

Po przeczytaniu wielu wątków na PIO użyłem do tego celu GSiteCrawler (nie wiem, czy dobrze zrobiłem :):( ), ale wiem i to na pewno, że coś zrobiłem źle i coś bardzo mi nie poszło, bo po dodaniu do Googla wyników mojej działalności w GSiteCrawler wynik mam taki :) :

sitemapzb4.jpg

Prośba do Was wielka i pytanie - czy GSiteCrawler nie jest odpowiednim narzędziem do sitemapy sklepu internetowego tego typu - jakiego narzędzia powinienem użyć aby stworzyć sitemapę sklepu (czytałem, że można coś pokombinować z istniejącą mapą sklepu i katalogiem produktów, ale obawiam się, że jak ja zacznę to robić sklep przestanie działać :), czy też ja jestem głupkiem i coś źle ustawiłem w GSiteCrawler?

Serdeczne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Was serdecznie - wszystkiego dobrego

Marek

... jestem laikiem i... pewnie często nie wiem o czym piszę... ale umiem czytać ze zrozumieniem

:)

zaglowieczu9.gif

;

Noo.... ;) wiem, że gupi jestem i coś źle zrobiłem, bo mi jedną stronę zaindeksował ;)

Mapa strony powinna być - sitemap.xml (reszta moja wolna amerykanka :tancze: ), ale... co "podrasować w opcjach ogólnych" GS, co ustawić, aby stworzył dobrą sitemap, jeśli mogę prosić o podpowiedź? :)

Serdeczne dzięki

Pozdrawiam

Marek

... jestem laikiem i... pewnie często nie wiem o czym piszę... ale umiem czytać ze zrozumieniem

zaglowieczu9.gif

;

uff... :):) bardzo, bardzo Ci dziękuję :)

Już idę próbować - wielkie, wielki dzięki.

Pozdrawiam

Marek

Się podnieciłem i zapomniałem zapytać :) ...

"Ale zacznij od stworzenia pliku robots.txt gdzie niema się pchać robot żeby nie było bezsensownych wyników" - mógłbym bardzo poprosić o rozwinięcie..., bo na tej stronie wpisuje się adres strony z której chce się sitemap, frequency, prorioryty i...start...

;) Gdzie stworzyć i zapisać ten plik robots.txt? ;)

Co powinno być jego zawartością i jak powinno to być zapisane?

GSiteCrawler stworzył mi przy mojej ostatniej (i pierwszej) próbie coś takie jako robots.txt:

"# robots.txt file for https://www.sklep.marynistyka.org/

# Generated by SOFTplus GSiteCrawler v1.23 rev. 286 / https://gsitecrawler.com/

# 2008-04-17 03:01

User-agent: *

/admin

/download

/includes

/temp

/tmp

/images

/img

/install

/account.php

/advanced_search.php

/checkout_shipping.php

/create_account.php

/login.php

/password_forgotten.php

/popup_image.php

/shopping_cart.php

/patch-1-02-b.php

/product_reviews_write.php

# end of file"

Czy to są te miejsca w sklepie "gdzie roboty nie powinny się pchać"? Czy to powinno być zawartością robots.txt? I gdzie ten plik zapisać? :blush:

Jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Marek

zaglowieczu9.gif

;

• 3 tygodnie później...

Dziękuję Wam bardzo za porady :)

Jakoś przy pomocy Twórcy sklepu poradziłem sobie - człowiek, który tworzył sklep dodał Jakiś moduł i G pięknie go indeksuje.

A tak, żeby się pochwalić Sklep po ostatnim update G ma PR=3 ;) i 2680 stron zaindeksowanych :yahoo:

Także bardzo się cieszę - dziękuję Wam jeszcze raz za porady :)

Marek

zaglowieczu9.gif

;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności