Skocz do zawartości

Apache

maniekoo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po instalacji serwera Apache da się zainstalować fora (skrypty for etc.).

Jeśli tak to jak ?? Chciałem teraz dowiedzieć się jak zrobić własny serwer i dlatego pytam.

Jeśli znasz odpowiedź na moje pytanie, nie pisz postów np. poszukaj jakiś dobry płatny, etc. chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.

Szukasz rzetelnego serwisu poświęconego tematyce nowych technologii ? Zajrzyj na vortal.fastpc.pl, gdzie każdego dnia publikujemy nowe interesujące treści.

chcę poprostu wiedzieć czy na serwerze Apache da się instalować fora i skrypty.
Tak jak byś chciał się wykąpać w samej wannie, bez wody, bez mydła :)

Podstawowe pytanie, po co Ci ten serwer ?

Jeżeli tylko do testów skryptów (żeby ich nie wrzucać cały czas na ftp) to krasnal czy jakiś webserv i będziesz serwer miał, jeżeli do czegoś poważniejszego to szukaj tutków na necie, mnóstwo ich jest.

logo-stat4seo-blue-small.png

Wiem, ale da się to przecież doinstalować, ale chciałbym dokładny tutorial, lub poradę.

Czytaj pliki dokumentacji tam zawsze jest napisane jak zainstalować i skonfigurować dany produkt.

Największy problem to Twoj brak doświadczenia, na drobnych problemach bedziesz tracił dużo czasu.

Pierwszy problem to platforma na ktorej to ma dzialac. Wiekszosc skryptow jest pisana pod srodowisku *UNIX. Tam w zaleznosci od dystrybucji system najczesciej juz wszystko zawiera, trzeba tylko zainstaloac, potworzyc bazy i wszystko powinno smigac. Jezeli platforma ma byc Windows to wystarczy instalacja Krasnala, ale na tej platformie nie kazdy skrypt PHP sie odpali, a przerabianie ich wymaga juz sporych umiejetnosci.

• 2 lata później...

Jak chcesz sobie postawić forum (np. phpbb) na Linuxie, polecam ubuntu, a do tego poszukaj na necie temat instalacji LAMP, raczej w jedną noc wszystkiego nie rozkminisz. Jeśli chodzi o windows to sory, ale to nie jest system do stawiania serwera.

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

• 3 tygodnie później...

Jeśli tak stawiasz pytanie jak stawiasz to od razu zrezygnuj z tego pomysłu, bo stracisz czas! Lepiej kup sobie konto na gotowym hostingu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 9 miesięcy temu...

Tu masz taki mini poradnik https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=106438

Wystarczy tylko jeszcze ustawić DNS, domenę/domeny w apache no i skonfigurować jakieś zabezpieczenie (problemy z instalacją firewalla na wirtualizacji openvz)

Potem tylko optymalizacja usług - jednak jeżeli to coś średnio poważnego, to zgodzę się z Mionem. daruj sobie.

Lepiej zainstaluj DirectAdmin na tym dedyku/vpsie, przynajmniej bedziesz mial w miare sensownie skonfigurowany serwer.

Nie pisz herezji. Instalacja usług, a ich konfiguracja/optymalizacja to dwie różne rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności