Skocz do zawartości

[hosting] co polecacie?

graft

Rekomendowane odpowiedzi

panie, jak milanos.pl trzyma na shared hostingu swoją stronę a są chyba w top10 stat.pl i mają 100k UU dziennie... W dodatku płacą ~80 zł / 3 miesiące.

Wszystko zależy od skryptu i czy ma cache i czy to jest jakiś monster czy nie. Ogólnie 10k UU / dzień skrypt może nawet przejść bez cache na shared.

Rotfl, a od kiedy ovh jest takim wyznacznikiem jakości i możliwości obciążeń :P?

404.tf

Najpierw najlepiej na test wziąć i sprawdzić ile to obciążenia generuje. Potem można o vps myśleć. Vps tani nie jest. W pl ceny są niemałe. Za administrację trzeba płacić.

Mogę to sprawdzić samodzielnie, czy wysłać zapytanie do usługodawcy hostingu?

Mogę to sprawdzić samodzielnie, czy wysłać zapytanie do usługodawcy hostingu?

A to zapytanie jak niby mają rozpatrzyć? :D

1. Zakładasz konto testowe. W większości firm masz 14 dni na testy przed koniecznością opłacenia.

2. Uruchamiasz serwis.

3. Zgłaszasz w tickecie firmie aby przyjrzała się obciążeniom generowanym przez Twoją stronę.

4. Po tygodniu piszą Ci czy jest ok czy do widzenia :D

404.tf

Podpinam się pod temat - mam stronki generujace ponizej 10tys. uu i do 50GB transferu. Po ostatnich bolesnych doświadczeniach z obecnym reselerem, musze gdzieś emigrować i zastanawiałem sie właśnie nad vps'em lub dedykiem, nie wiem właśnie czy wogóle jest sens rzucać sie odraz na to, czy poprostu poszukać lepszego shared hosting

Podpinam się pod temat - mam stronki generujace ponizej 10tys. uu i do 50GB transferu. Po ostatnich bolesnych doświadczeniach z obecnym reselerem, musze gdzieś emigrować i zastanawiałem sie właśnie nad vps'em lub dedykiem, nie wiem właśnie czy wogóle jest sens rzucać sie odraz na to, czy poprostu poszukać lepszego shared hosting

Musicie zdawać sobie sprawę z kosztów.

"Lepszy" shared hosting to koszt ~100zł/m minimum. Ceny dedykowanego shared wahają się w cenach 100-300zł/m, gdzie za 300zł/m mamy już w zasadzie managed vpsa z określonymi zasobami i wysokimi limitami.

Zabawa w VPSa czy dedyka nie jest wcale tańsza, wygodniejsza. Dobrego Dedyka/VPSa możemy już mieć za te 50 Ojro/m. Problemem i główną kwestią jest jego konfiguracja i opieka techniczno-programowa. Za raz się pojawią tu osoby które będą twierdzić, że można przecież brać system z Pleskiem do zarządzania i tyle roboty. Nic bardziej mylnego, każdy pierwszy lepszy administrator Wam wyjaśni co dostajemy z takim gotowcem. Fakty są takie iż decydując się na VPSa/dedyka potrzebujemy jednak tego zdalnego admina, który zajmie się konfiguracją startową i bieżącą opieką (aktualizacja, kwestie bezpieczeństwa, poprawki itd.). Setup takiego sprzętu wygląda różnie od 100 do 1000zł a bieżąca obsługa od 100zł/m (im więcej płacimy tym lepszy support). Do tego dochodzi koszt panelu zarządzania typu DA, czy z innych rozwiązań lxadmin.

404.tf

Do Debiana i CentOsa znajdziesz najwięcej howto chyba.

Na Debianie znając komendy apt-get install <paczka> i aptitude search <paczka> jesteś w stanie zainstalować praktycznie co chcesz.

aptitude search php

i masz listę paczek php itd.

Podobnie jest w CentOs - tylko zamiast aptitude i apt-get używasz yum.

Instalacja z paczek jest zazwyczaj prosta i bezproblemowa. Konfiguracja to inna sprawa bo trzeba przeczytać instrukcje itp. Nie mówię tu o kompilacji softu bo to trochę więcej trzeba się umieć poruszać w linuxie niż 2 komendy. W paczkach jest 99% tego czego możesz potrzebować do serwera www.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Musicie zdawać sobie sprawę z kosztów.

btw, dzięki za odp na pm.

Póki co nie mam czasu zająć się swoim VPS-em.

Dodam, że stoi on w jednej z najbardziej cenionych firm za oceanem (servint), która ma dość odmienne podejście do VPs-ów.

Póki co, support jest na najwyższym poziomie, wręcz jak w bajce.

Mają też bardzo rozwinięte forum, pełne bardzo konstruktywnych postów, wskazówek, rozwiązań.

Popróbuję więc sam. Gorzej z instalacją wszystkich extra bibliotek, które potzrebuję. No ale też się pomęczę.

Już sporo rzeczy poustawiałem. Jedną z domen już podpiąłem. Śmiga aż miło.

Nie ma to jak się uczyć.... Zawsze się przyda - niezależnie od tego czy coś wyjdzie czy nie.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

btw, dzięki za odp na pm.

Nie ma problemu :)

Dodam, że stoi on w jednej z najbardziej cenionych firm za oceanem (servint), która ma dość odmienne podejście do VPs-ów.

Póki co, support jest na najwyższym poziomie, wręcz jak w bajce.

A tak w ramach OT to jaki masz dokładnie? https://www.servint.net/vpspro/ / https://www.servint.net/vps/ / https://www.servint.net/supervps/?

Popinguj i pokaż jakie opóźnienia ms.

404.tf

A tak w ramach OT to jaki masz dokładnie? https://www.servint.net/vpspro/ / https://www.servint.net/vps/ / https://www.servint.net/supervps/?

Popinguj i pokaż jakie opóźnienia ms.

supervps,

mój targetowany użtkownik jest anglojęzyczny, więc w dużej mierze USA, tak więc pingowanie z pl nie ma specjalnie dla mnie znaczenia. Spróbowałem po IP - porównywalne do wp.pl, ale dużo słapiej niż np. onet. Za to dużo lepiej niz moje inne IP utrzymywane na róznych serwerach za oceanem.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

pojawil sie tutaj watek vpsow a zawsze jak ktos sie do konca nie zna mozna wziac usluge vpsa z opcja managed .. tak jak np jest w provps.pl

Managed dotyczy tylko www - podstawy.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności