Skocz do zawartości

Domeny od strony prawnej..

nitro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z domenami od strony prawnej. Czy wiedząc, że istnieje firma xyz, która ma swoją stronę internetową na xyz.com.pl, mogę zarejestrować domenę xyz.pl i zacząć prowadzić podobną działalność gospodarczą do serwisu xyz.pl. Czy zakładając jakąś firmę automatycznie patentowana jest jego nazwa? Czy trzeba podjąć w tym celu określone kroki? Jak sprawdzić czy dana firma zastrzeżyła sobie prawo do nazwy czy też może tylko do logo. Proszę o pomoc..

Z góry dziękuje i pozdrawiam;)

1. PATENT (pierwszy wynik w Gugle);

2. Istnieje możliwość sprawdzenia przez internet, czy dana firma wykupiła i jednocześnie uzyskała patent - mało kto opatentowuje swoje produkty/wynalazki, gdyż w naszym kraju zdzierają dosyć dużo za taką operację;

3. XYZ != YXZ - nie widzę problemu

4. Opatentować możesz np. logo, nazwę firmy czy całą nazwę domeny. WTEDY I TYLKO WTEDY można poszpanować stosując słynne ®.

Na WiKi sobie poczytaj, jest dużo informacji i linków... pozdr

3. XYZ != YXZ - nie widzę problemu

Może ty problemu nie widzisz, ale widzi go np. prokuratura, która kilka lat temu wkroczyła do akcji, gdy koleś próbował zarejestrować firmę o nazwie "ADIDAiS" czy jakoś tak ;)

Wszystko zależy od tzw. motywu. Jeśli robisz coś tylko po to, żeby korzystać z renomy, którą dana marka już posiada, to jest to niezgodne z prawem. Podobnie jest z domenami rejestrowanymi po to, żeby je odsprzedać firmie o takiej nazwie - takie domeny odebrać jest tak łatwo, jak dziecku cukierek :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Hmm dzisiaj rozmawiałem z kolegą, który ma opatentowaną nazwę swojej firmy prawie na cały świat i wiem tyle, że w przypadku gdy jego firma nazywa się Berotex to nikt nie może już nazwać swojej firmy chociażby nawet Bratex, ponieważ może to być wykorzystywanie "osiągnięć" i prestiżu jego firmy. Dlatego też tak było w przypadku "ADIDAiS", a jak wiemy tak potężna firma na 100% ma opatentowaną nazwę..

Stąd wniosek, że jeśli dana firma ma opatentowaną nazwę to nie warto nic z nią kombinować. I post grafta, że XYZ != YXZ możemy uznać za prawdziwy tylko wtedy gdy firma XYZ nie ma opatentowanej nazwy:)

Nie jestem prawnikiem i nie jestem obeznany w tej dziedzinie, dlatego jeśli coś źle pisze to proszę o sprostowanie ;)

https://www.uprp.pl/patentwebaccess/SearchResults.aspx - znalazłem coś takiego w bazie UPRP a to oznacza, że firma LS Lucky Star opatentowała swoje logo i nazwę??? O co chodzi w tym, że obie firmy mają opatentowane prawie takie same nazwy?? Proszę o pomoc i rzetelną odpowiedź...

Pzdr :)

Może ty problemu nie widzisz, ale widzi go np. prokuratura, która kilka lat temu wkroczyła do akcji, gdy koleś próbował zarejestrować firmę o nazwie "ADIDAiS" czy jakoś tak

Wszystko zależy od tzw. motywu. Jeśli robisz coś tylko po to, żeby korzystać z renomy, którą dana marka już posiada, to jest to niezgodne z prawem. Podobnie jest z domenami rejestrowanymi po to, żeby je odsprzedać firmie o takiej nazwie - takie domeny odebrać jest tak łatwo, jak dziecku cukierek

Możesz podać źródło na jakim opierasz swoją wypowiedź?

Wszystko zależy od tego, co nitro rozumie przez "podobna działalność". Co nie znaczy, że nie może ubiegać się o patent nawet przy podobnej nazwie towaru czy usługi. Ponadto dla innych towarów lub usług można ubiegać się o patent NAWET O JUŻ ZAREJESTROWANYM ZNAKU TOWAROWYM.

PS. Nitro> info, akty prawne i ceny masz na pw.

pozdrawiam

Ta sprawa miała miejsce jakieś 3-4 lata temu, gdzieś na śląsku. Niestety oprócz tego niewiele pamiętam (dokładnej nazwy tej podrobionej działalności także).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Czy zakładając jakąś firmę automatycznie patentowana jest jego nazwa?

Zacznijmy od podstawowych pojec dotyczacych ochrony wlasnosci intelektualnej.

Nazw sie nie patentuje!!! Patentuje sie WYNALAZKI, ROZWIAZANIA TECHNICZE!

Nazwy podlegaja ochronie znakiem towarowym (TM - gdy zostal zgloszony w Urzedzie Patentowym, R - gdy juz zostal przyznany)

Wiecej informacji: Urzad Patentowy RP - UPRP.PL

MOga istniec dwa podobne znaki towarowe, jesli firmy dzialaja w roznych klasach nicejskich. jest to klasyfikacja miedzynarodowa towarow i uslug na potrzeby ochrony np firma produkuje odziez a inna np sprzet elektroniczny, wiec sobie nie wchodza w droge i nie dzialaja na swoja szkode. jesli dzialaja w tej samej klasie, to nazwy takie same lub podobne sa wykluczone.

Jesli firma XYZ ma domeny XYZ.com.pl i dodatkowo ma znak towarowy, a ty chcesz zarejestrowac podobna lub zblizona nazwe pod domena XYZ.pl to ryzykujesz odebraniem tej domeny. Tym bardziej jesli chcesz miec dzialalnosc w tej samej klasie uslug co firma XYZ. Nawet jesli firma ta nie bedzie miala znaku towarowego, to zawsze mozesz byc oskarzony o zwykle podszywanie sie pod konkurencje i dzialanie na szkode, gdy tamta firma byla predzej, jest juz na rynku. Tak ze nalezy sie zapoznac nie tylko z Prawem wlasnosci przemyslowej, ale i ustawami o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji! To sa dwie pierwsze i podstawowe ustawy, z ktorych sa automatycznie paragrafy przeciw takim praktykom jakie chcesz zrobic :D

Ja swego czasu mialem podobny dylemat

Jest sobie firma jakasfirma Sp. z o.o. i prowadzi serwis o nazwie AAABBBNet na domenie vvvwww.pl Gdybym chcial zarejestrowac domene AAABBBNet.pl oraz AAABBB.net.pl oraz AAABBB.net (a tak chcialem zrobic) i dzialac w tej samej branzy, to narazilbym sie na dzialanie z tytulu nieuczciwej konkurencji, nawet wtedy, gdy wiedzialem, ze firma jakasfirma Sp. z o.o. nie miala znaku towarowego na swoja usluge AAABBBNet

Wycofalem sie z tego pomyslu po konsultacji z prawnikiem

Jednak teraz probuje innego myku;

Jest sobie firma co ma serwis informacyjny pod domena e-nazwadomeny.pl Natomiast ja mam zamiar uruchomic serwis o podobnej tematyce (tym razem zwykly portal, nie chodzi o sprzedaz uslug) pod domena eNazwaDomeny.pl (gdzie NazwaDomeny sa w obydwu przypadkach jednakowe). tym razem zaryzykuje. ale obaj mamy domeny .pl (teoretycznie ich problem, ze wybrali gorsza domene e- z myslnikiem i to duzo wczesniej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności