Skocz do zawartości

Rząd da Google 3,16 mln zł na nowe miejsca pracy

tezeusz

Rekomendowane odpowiedzi

btw kiedys bodajze Vodafone (nie pamietam dokladnie ale pamietam ze gruba inwestycja miala byc...) w Polsce ale nikt nie zrobil nic w ich kierunku i nas olali i wybrali Czechy...

Polska stracila ponad 500 miejsc pracy dla inzynierów... a wiadomo ze to nie jest praca za 1200 brutto...

socjal socialem ale strefa socialna przyjmie kazda ilosc gotowki a efekty z tego srednie tak nie zbudujemy 2 Irladni :P wiec dobra decyzja jka jzu pisalem : )

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Heh, my tu gadu gadu, a składki co kilka miesięcy idą w górę (kolejna bodajże maj/czerwiec). Rząd myśli, że jest cwańszy, ale zapominają, że "Polak potrafi" i w tej całej żałosnej próbie wyłuskania kasy małym i średnim firmom tracą dużo więcej na przekrętach i szarej strefie.

Irytujące jest, że jednego miesiąca lekarze strajkują, a kolejnego skłądka zdrowotna idzie w górę - teoria Robin Hooda, czy może lepiej 'Robim w Ciula' zaczyna się sprawdzać.

Skończą się ulgi/zniżki/dotacje i będzie trzeba opuścić ten "polski szit" do kraju gdzie istnieje takie coś jak socjal, służba zdrowia i brak podatków od wartości intelektualnych... A to teraz nie problem, tym bardziej przy usługach jakie większość z nas zapewne świadczy.

Twój cytat jest zgodny z zasadą "a u was biją murzynów"

A nie dali? Przecież dali. 2,20 mld PLN a nie jakieś marne 3 bańki.

Kaczuchy chciały dać więcej kumplowi tadziowi na szukanie wód geotermalnych :D Pomyśl o tym tak: zamiast 27 baniek na wody w toruniu poszło 3 na google w krakowie. Więcej miejsc pracy -> w miejscu gdzie są lepsze knajpy -> 10x zysk -> tanie państwo. A w toruńskim radyjo i tak mają za ciepło, czasami im nieźle na antenie przygrzewa :)

Zapomniałeś dodać, że ten rząd jest ABSOLUTNIE oświecony. Dlatego też wyrzuca bibliotekę z kancelarii premiera

A po co mają ją tam trzymać i stwarzać marne pozory, że umieją czytać : ) Również następna ekipa na pewno doceni ten gest.

Tuskoludki realizuja swoja polityke omamiania spoleczenstwa - dla zwyklego Kowalskiego informacja o tym, ze Polska daje pieniadze dla jego ulubionej wyszukiwarki to bedzie powod do dumy

Zgadzam się z tym, to powód do dumy. Jeszcze większy dlatego, że jest po linii z zawodem dużej części osób na forum. Na pewno większy niż kolejne miliardy ładowane od dziesięcioleci w syfiarzy z PKP-a.

Doceniam poczucie humoru. Mnie do śmiechu nie jest, bo co miesiąc odprowadzam niezłe sumki do budżetu państwa, a ciągle muszę jeździć popękanymi drogami i obserwować to co dzieje się w służbie zdrowia.

To Polski rząd wybrany przez polskich obywateli. To niestety wina społeczeństwa, że głosują na tego kto najwięcej zabierze innym, żeby potem wypłacić w postaci dodatków, ulg i innego becikowego.

To było pytanie retoryczne. Nie twierdzę, że Netsprint powinien dostać te pieniądze. W moim przekonaniu te pieniądze powinny zostać w kieszeniach podatników.

Wiesz że nie zostaną. Jak ktoś zgłosi propozycję obniżki podatków to biedna część społeczeństwa (która zaoszczędzi) go rozszarpie... bo zaoszczędzą też bogaci ;) W PL jest duże zapotrzebowanie na podwyżkę podatków, państwo opiekuńcze, które udaje że "wyrównuje szanse" oraz inne eventy które generują nieszczęścia sąsiadom. Pierwszy z brzegu przykład: służba zdrowia. Jak rozwiązać problemy? Podwyższyć składkę i opodatkować dodatkowo prywatną służbę zdrowia :D Będzie drożej i tak samo. Ale może ten H* sąsiad z klatki obok który pracuje w zagranicznej firmie straci prywatne ubezpieczenie. "No i będzie musiał czekać w kolejce do lekarza 3 miesiące tak jak każdy przyzwoity człowiek". Jest gorzej - czyli jest lepiej ;)

Napisałem, że trzy bańki poszły na to abyś Ty szybciej dostał odpowiedź na e-mail.

Tak, to się chwali. W odróżnieniu od kolejnych inwestycji w służbę zdrowia dostrzegam wymierną korzyść :D

Polscy inżynierowie niewiele na tym fakcie skorzystają

Może 2 albo 3 nie będzie musiało do anglii wyjeżdżać / pracować za 1500PLNów? Jak już zatrudnią te 200 sprzątaczek to będzie potrzebny jakiś head od zarządzania miotłami :D

bo najciekawsze technologie i tak będą tworzone z dala od Krakowa czy Wrocławia

Tylko kogo obchodzą najciekawsze technologie? Głowa państwa myśli że internet służy do picia piwa a ty nam tutaj o nowych technologiach. Może jak już dofinansują te google to ktoś tam się w końcu nauczy, że "internet to taka niebieska ikonka e na pulpicie). Wszystko po kolei :D

Nie wiem o co Ci chodzi z opensource.

O to, że te technologie i tak nie są dostępne publicznie.

Skąd wiesz? Równie dobrze za pół roku Google może kazać pocałować nam się w du**ę i zwinąć interes do Rumunii, Bułgarii bądź Indii.

Tak, zgadza się, może tak być. Ale z drugiej strony mam całkowitą pewność, że już za parę dni jak wybiorę się na dworzec PKP które właśnie dostało 2,2 mld bonusa za głupote zarządu to dalej będzie tam śmierdzieć tak samo jak tydzień temu a ja będę musiał stać w pięciometrowej kolejce po bilet :D

Az mi serce zakołatało jak zobaczylem o jakie sumy chodzi

Panstwo nie jest od dotowania bo system dotowania juz dawno sie nie sprawdzil

Technologie to glownie...................... nie firmy a..................kadra i w to trzeba inwestowac

PKP juz dawno powinno byc zrownane z ziemia a przynajmniej sprywatyzowane lub sprzedane, tylko tory powinny byc panstwowe i dzierżawione przewoznikom.

Nie mam zamiaru robic na darmozjadow (glownie darmozjadow w zarzadach tych smiesznych spolek) ktorzy przez wiele lat nie sa w stanie postawic przedsiebiosrtwa na nogi i normalnie nim zarzadzac. Podobnie sprawa tyczy sie rowniez gornictwa (sami gornicy nie sa niczemu winni), winne sa kolejn rzady ktore baly sie rozwiazac te problemy.

Aha skoro wzrastaja wplywu z VAT-u to jest co komu to wydawac tak zeby wszyscy byli zadowoleni

PO zaczyna powoli pokazywac swoje różki niestety nie zostali wierni temu co zapowiadali, co z tego ze Tusk lata rejsowkami skoro jednym podpisem minister moze przelac kilka mln zl na konto Google.

Dzis bylem z wizyta w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego w Wawie i takiej fortecy dawno nie uwidzialem (bramki, ochrona, przepustki itp itd) jakby to codziennie terroryscie biegali u nas z kałachami.

Każdy rzad im dluzej rzadzi tym bardziej sie alienuje od spoleczenstwa, najlpiej wymieniac go co kilka miesiecy bedzie to i tak taniej.

Używaj Cuilla i Hakii

Wątek przejrzałem tylko pobieżnie, ale zgodzę się ze zdaniem Sebastiana.

Jedno mnie zastanawia. Jeśli specjalne strefy są takie dobre, obniża się tam podatki, to czemu nie zrobi się jednej wielkiej strefy w całej Polsce - z niskimi podatkami???

Jesli firma widzi szanse na dobry biznes to go otwiera i zatrudnia pracowników - nie potrzebuje żadnej dotacji do tego.

My musimy dopłacać firmom by zechcieli u nas robić biznes - a wystarczy po prostu obnizyc podatki wszystkim, a nie tylko wybranym i zlikwidować biurokrację...

My musimy dopłacać firmom by zechcieli u nas robić biznes - a wystarczy po prostu obnizyc podatki wszystkim, a nie tylko wybranym i zlikwidować biurokrację...

Dokładnie, najpierw stworzyć warunki dla inwestycji, a sami przyjdą.

Ten ruch i tak bez sensowny bo google i tak zrobi dokładnie to samo i z tą kasą i bez niej...

Kaczuchy chciały dać więcej kumplowi tadziowi na szukanie wód geotermalnych :D Pomyśl o tym tak: zamiast 27 baniek na wody w toruniu poszło 3 na google w krakowie. Więcej miejsc pracy -> w miejscu gdzie są lepsze knajpy -> 10x zysk -> tanie państwo. A w toruńskim radyjo i tak mają za ciepło, czasami im nieźle na antenie przygrzewa :D

Masz na myśli skreślenie z listy projektów, które miały zostać zrefundowane z UE?

Ta dotacja to zwykła kradzież, cóż z tego, że będzie 270 miejsc pracy, skoro Ci ludzie będą pracować dla kogoś innego?

Utrzymywanie ośrodka w Polsce jest po prostu tanie i tyle, dodatkowo łapną specjalistów, którzy nie chcą wyjeżdżać z Polski.

Dodam jeszcze, że jednym z warunków przyznania tej dotacji była gwarancja działalności przez min. 5 lat, co świadczy o kompletnym braku wiedzy o świecie IT (i kierunku jego rozwoju) naszych decydentów.

Zamiast ryby, powinno się dawać wędkę, ta kasa powinna pójść na opłacenie specjalistów, którzy zmieniliby polskie prawo finansowe.

jestem przeciwny wszelkim formom dotacji rządowych dla prywatnych przedsiebiorst dla jasności, ale mam pytanie do specjalistów makro/mikro/srykroekonomii czego Was uczyli w tych szkołach ?

Polecam symulacje 3 letnich wpływów do budżetu kaski z podatków (wszystkich) płaconych za/przez ilość nowozatrudnionych w deklaracjach pracowników.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jedna ciekawa rzecz, przeanalizujcie wszelkich zagranicznych inwestorów w Polsce i pomyślcie komu warto dać pieniądze, kolejnym hipermarketom, aby zrujnowały kolejnych mini sklepikarzy ? Dając pieniądze na otwarcie kolejnych oddziałów G. w Polsce, zyskamy nowe miejsca pracy, nikt nie poniesie żadnych strat ( jeżeli chodzi o ciągłą dominacje w kwestii wyszukiwarek) według mnie przemyślana sprawa.

pozdrawiam

Również uważam, że rząd nie powinien dawać tej kasy. Sebastian i inni mają tutaj rację. Mógł im co najwyżej dać jakieś specjalne zwolnienia od podatków itp.

Google weźmie tę kasę i nie wiadomo na co ona zostanie przeznaczona i nijak się tego nie sprawdzi. Poza tym dla nich wydatek 3 mln zł to grosze, więc raczej to nie zaważyło, że wybrali nasz kraj. Mają już tutaj oddziały, więc by się pewno rozwijali bez tej dodatkowej kasy.

A najlepsze jest teraz to, że jak większość ludzi, nieobeznanych w temacie, podchodzi sceptycznie do seo i sem jako źródło zarobku i zarabiania na tym naprawdę dużej kasy to łatwo im teraz uzasadnić skąd płynął pieniążki z AS :D

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Według "Gazety Wyborczej", fundacja ojca Tadeusza Rydzyka nie dostanie dotacji 27 mln zł na odwierty geotermalne w Toruniu, bo ma koncesję wydaną niezgodnie z prawem.

[...]

Rada Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska przyznała dotację na inwestycję geotermalną w Toruniu fundacji Lux Veritatis, która jest prywatnym przedsięwzięciem o. Rydzyka i jego zastępcy - o. Jana Króla.

Nie wiem gdzie studiowałeś MGS, ale widzę że gó**o nauczyli Cię tam o mechanizmach wolnego rynku.
Gdyby rząd nie kontynuował polityki rozdawnictwa i dofinansowania nieefektywnych przedsięwzięć to stać byłoby nas na obniżenie podatków, które sprowadziłyby do naszego kraju znacznie więcej inwestycji niż przy obecnej polityce niesprawiedliwego dofinansowywania wybrańców.
Także kolego Smirnof, jak douczysz się w kwestii polityki ekonomicznej państwa wtedy chętnie postawię Smirnoffa (przez dwa F, nie wiem co Ty pijasz) i z Tobą podyskutuję. Póki co nie wciskaj mi swoich lewackich przekonań i nie pieprz bzdur.

1. Tutaj byś się zdziwił i nie zamierzam wyprowadzać Cię z błedu, w którym wolisz tkwic. Moim zdaniem powinienes zasięgnąć lekcji w jakieś bardziej renomowanej uczelni.

Mechanizm wolnego rynku akurat do tego przypadku ma się nijak, nie wiem wogóle czemu z takim czymś wyskakujesz? Tutaj chwytamy konkretnej kwestii jaką jest dofinansowanie firmy.

2. Gratuluje przewidzenia efektywnych i nie efektywnych przedsięwzięć. I nie chce mi się rozwijać tego tematu, bo długo o nim pisać można. Obniżenie podatków, to też odrębna sprawa, która może kierować się rząd. Spłycasz wszystko tak masakrycznie, że nic z Twoich słów nie wynika. Przykład na co konkretnie ma działać obniżenie podatków? I kogo ta obniżka ma dotyczyć ? Gospodarstwa domowe czy firmy?

Powiedz mi czy Ty wiesz na czym polegają strefy ekonomiczne, przetargi oraz ich skutki w dłuższej perspektywie? Napływ inwestycji ma najważniejszy wpływ na gospodarkę, której siła mierzona jest w możliwościach produkcyjnych - nijak ma się to do tematu Googla.

3. Co do Netsprinta i inwestycji w co lepiej ? W to co daje lepsze efekty i kieruje się najwyższą technologią. Rząd nie modernizował Iskry aa zakupił gotowe rozwiązania oraz samoloty, dzięki czemu wie więcej i na tej bazie może zwiększać swoją wiedzę nad konkretnymi sprawami.

Zadaj sobie pytanie w co byś zainwestował w firm, która ma mniejsze doświadczenie i mniej sama z siebie przeznaczy w rozwój nowoczesnych technologii, czy może w coś pewnego ? Bo porównując 2 firmy to czarno na bialym widać kto ma większe możliwości // nawet doplacając 100 x wiecej do Netsprinta efekt będzie gorszy od Googla. Baa pytanie raczej brzmieć powinno co rząd za to otrzyma, bo jeśli tylko 280 miejsc pracy i nic w zamian to inwestycja trefna. A jak przyniesie zyski to jak najbardziej słuszna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności