Skocz do zawartości

Rząd da Google 3,16 mln zł na nowe miejsca pracy

tezeusz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Troche mnie dziwi oburzenie niektorych osob.

Prosta kalkulacja:

3 z hakiem mln zl za 270 stanowisk pracy

dla zaokraglenia zalozmy, ze bedzie 300 pracownikow

jedno miejsce pracy kosztuje ~ 10 000zl

nie beda tam zatrudniane osoby, ktore malo zarabiaja, srednia placa brutto bedzie raczej na poziomie powyzej 3000zl.

Co miesiac google zaplaci okolo 900 000zl swoim pracownikom.

Z tych 300 000zl:

- skladka zdrowotna: 200zl razy 300 = 60 000zl do nfz

- emerytura / renta (nie mam dokladnych danych - zakladam 400zl) - 400zl razy 300 = 120 000zl do zusu

- z wyplat zostanie pobrany dochodowy (dla uproszczenia 400zl) - 400zl razy 300 = 120 000zl do us

- pracownicy dostana na reke okolo 2000zl, z czego wiekszosc wydadza w polsce

Dodatkowo zapewne google przyspieszy rozwoj infrastruktury w okolicy, wynajmie firme, ktora wybuduje obiekt itp.

Pomijajac poboczne watki wychodzi na to, ze z samego dochodowego inwestycja zwroci sie za jakies 30 miesiecy (30 * 120 000zl). Wszystko co wplynie do zusu, albo do us po 30 miesiacach to czysty zysk.

Z samych oplat niezwiazanych bezposrednio z zatrudnieniem samych pracownikow, ale z calej otoczki, ktora powstanie pod centrum (dostawcy wszelkich uslug zaczynajac od jedzenia a konczac na monterach kabli) te 3mln zl zwroca sie w przeciagu roku.

I jest to swietna inwestycja, jesli za takie grosze mozna tyle zyskac.

Teraz co do osob, ktore mysla o tym jak o powrocie do komuny - wielu z Was skorzystalo / skorzysta z dofinansowania z urzedu pracy na pierwsza dzialalnosc gospodarcza. Nie wnikam w to jak to zostalo wykorzystane, ale przedstawie prosty rachunek, ze to jest bardziej ryzykowna inwestycja niz dofinansowanie google.

Przecietna osoba dostaje 10 000zl.

W przeciagu pierwszych dwoch lat:

- 200zl zdrowotnej

- 100zl spolecznej

- dochodowy

W przeciagu pierwszego roku lat do zusu wplynie 300zl razy 12 = 3600zl. Dochodowy moze byc rozny - zalozmy, ze wyniesie 2000zl. Raczej jest malo prawdopodobne, zeby taka osoba w tym czasie kogos zatrudniala na umowe o prace, dodatkowo sa duze szanse, ze po roku zwinie zagle.

Jesli dobrze powiedzie sie takiej osobie, to zwrot inwestycji nastapi okolo po 2 latach - ale istnieje duze ryzyko niepowodzenia.

Za 3mln zl mozna dofinansowac 300 takich osob:

- z czego po roku padnie 25%

- po dwoch latach kolejne 25%

W przeciagu pierwszego roku:

- do zusu wplynie 3600zl razy 300 = 1 080 000zl

- dochodowy 2000zl razy 300 = 600 000zl

W tym czasie w przypadku google:

- do zusu wplynie 600zl razy 12 razy 300 = 2 160 000zl

- dochodowy 400 razy 12 razy 300 = 1 440 000zl

W przeciagu drugiego roku (od malych firm) - ubedzie juz 75 firm:

- do zusu wplynie 3600zl razy 225 = 810 000zl

- dochodowy 2000zl razy 225 = 450 000zl

W przeciagu trzeciego roku (od malych firm) - ubedzie juz 150 firm:

- do zusu wplynie 600zl razy 12 razy 150 = 1 080 000zl

- dochodowy 2000zl razy 150 = 300 000zl

Reasumujac na przestrzeni 3 lat z oplat za samych pracownikow:

- w przypadku dofinansowania malych firm - do zusu wplynie: 2 970 000zl, do us: 1 350 000zl

- w przypadku google - do zusu wplynie: 6 480 000zl, do us: 4 320 000zl

Do tego dochodza takie kwestie, ze przewaznie jednoosobowe firmy, nie wynajmuja biura, nie najmuja ludzi itp.

I tak dalej.

Moja obliczenia sa tylko pogladowe - nie mam dokladnych informacji na temat:

- zarobkow pracownikow google (dlatego zanizylem, w praktyce srednia placa moze byc na poziomie okolo 5000zl brutto)

- ilosci firm, ktore zostaly dofinansowane i po roku upadly (zalozylem optymistyczny wariant, ze tylko 25%)

- ilosci firm, ktore zostaly zlikwidowane po dwoch latach (zalozylem, ze tylko okolo 1/3 firm, ktore przetrwaly pierwszy rok)

- wysokosci dochodowego oraz oplat zusowskich (wydaje mi sie, ze dobrze usrednilem)

Prosta kalkulacja:

[...]

Tylko nie zapominajmy co jest produktami Google i że są spoza Unii. Z logistycznego punktu widzenia możnaby znaleść korzystniejszego inwestora, którego produkt byłby konsumowany również przez nasze społeczeństwo. A nie tylko pazernie patrzeć ile da się wyciągnąć z utrzymania 270 pracowników.

A z tego co wyczytałem, to te placówki będą udoskonalać i obsługiwać bliski wschód i Afrykę, którzy z kolei będą odprowadzać swój kapitał za ocean.

To tylko moja prywatna opinia. Wg. mnie lepiej dotować inwestorów produkcyjnych, a nie podniecać się że Google jest najbogatsze i musimy go mieć w Polsce - doopa tam! Dofinansują filię, która będzie szukać klientów i świadczyć usługi poza Polską tylko mniejszym kosztem, bo dostanie 2 wioski i 270 murzynów.

Pośrednik kogo? Kasa na dotacje z UE nie rośnie na drzewie :)

Kasa na dotacje z UE pochodzi z UE, a FOŚ ją rodziela. Kumasz?

Co do kalkulatora: takie firmy rozliczają się jakoś inaczej, dziś w WSJ Polska czytałem, że TESCO z 8 mld zysku płaci ok 330 mln podatków - czyli 1/24.

A taki ośrodek badawczy w Polsce nie zarabia, tylko pracuje. Jeśli całkowity kapitał na uruchomienie to 17,6 mln (G. daje 14,5 mln), to nie zwróci się tak szybko - utrzymanie działającego ośrodka jest przecież o wiele tańsze.

Tylko nie zapominajmy co jest produktami Google i że są spoza Unii. Z logistycznego punktu widzenia możnaby znaleść korzystniejszego inwestora, którego produkt byłby konsumowany również przez nasze społeczeństwo. A nie tylko pazernie patrzeć ile da się wyciągnąć z utrzymania 270 pracowników.

A z tego co wyczytałem, to te placówki będą udoskonalać i obsługiwać bliski wschód i Afrykę, którzy z kolei będą odprowadzać swój kapitał za ocean.

Powtorze jeszcze raz - nawet jesli beda obslugiwac bliski wschod czy cokolwiek innego nie ma wg mnie zadnego znaczenia - liczy sie, ze 270 osob bedzie mialo oplacane zus i beda odprowadzali podatki do us w polsce a nie na wyspach. Jest to wg mnie jak najlepsza inwestycja - przebitka kilkukrotna.

Jakos nie przychodzi mi do glowy zadna polska firma, ktora by mogla zagwarantowac, ze za 3mln zl dofinansowania zagwarantuje 270 osobom miejsca pracy przez najblizsze 5 lat. 3mln zl nie wystarczy na oplacenie zus tych osob, ze nie wspomne o stworzeniu fizycznych miejsc pracy dla takiej ilosci ludzi.

A co do argumentu, ze kapital pojdzie za ocean - nie wiem czy korzystasz z adsense, ale idac tym tokiem rozumowania, powinienes korzystac tylko z polskich systemow reklamy kontekstowej. Korzystajac z adsense prowizja, jaka pobiera google idzie za ocean, a w przypadku np. adkontekstu idzie do polskiej firmy.

Wg mnie us i zus zyska wiecej z oplat za pracownikow google w Polsce niz ze wzrostu kapitalu netsprinta o 3mln zl, bo czy te 3mln zl spowoduja, ze do zusu i us wplynie kilka mln wiecej z tytulu oplat za pracownikow czy tez podatkow dochodowych?

Kasa na dotacje z UE pochodzi z UE, a FOŚ ją rodziela. Kumasz?

WOW, to jakiś super świetny magiczny mechanizm :) Kasa na projekty unii pochodzi z unii, na dotacje z budżetu pochodzi z budżetu a kasa na rządowe samoloty pochodzi z rządowych samolotów ;)

Jak pochodzi z UE? Rośnie na drzewie? święty mikołaj zrzucił przez komin? Przecież my się na to składamy, podobnie jak wszystkie kraje członkowskie i ktoś za to zapłacił realnymi pieniędzmi - a nie każdy europoseł pogrzebał w kieszeni a to co wypadło przekazał w czynie społecznym PL ;) Na to idzie nasza kasa a to chyba nie trudno zrozumieć, bo już w podstawówce na fizyce uczą, że perpetum mobile to tylko w bajkach. Nawet jak masz 42 pośredników do rozdania naszej kasy z unii zamiast 7 pośredników do rozdania naszej kasy z PL budżetu to wygenerują oni tylko koszty a nie pieniądze.

Tylko nie zapominajmy co jest produktami Google i że są spoza Unii. Z logistycznego punktu widzenia możnaby znaleść korzystniejszego inwestora

Jak można by było to do dzieła. Poszukaj i zaproponuj lepiej. Narzekać to każdy umie :)

A co do argumentu, ze kapital pojdzie za ocean - nie wiem czy korzystasz z adsense, ale idac tym tokiem rozumowania, powinienes korzystac tylko z polskich systemow reklamy kontekstowej. Korzystajac z adsense prowizja, jaka pobiera google idzie za ocean, a w przypadku np. adkontekstu idzie do polskiej firmy.

Wg mnie us i zus zyska wiecej z oplat za pracownikow google w Polsce niz ze wzrostu kapitalu netsprinta o 3mln zl, bo czy te 3mln zl spowoduja, ze do zusu i us wplynie kilka mln wiecej z tytulu oplat za pracownikow czy tez podatkow dochodowych?

Totalnie mnie nie zrozumiałeś. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że us i zus zyskają spore kwoty z samych składek pracowników. Jednak usługi Google budzą "moje" wątpliwości. Bardziej bym patrzył tutaj na AdWords, które jest jakby kluczowym produktem. Jest to jednak produkt cyfrowy. Nie oznacza to, że Państwu nie opłaci się wpuszczenie i dofinansowanie Gugla.

Jednak zdecydowanie lepszym inwestorem byłaby firma, która produkowałaby na naszym terenie produkt fizyczny, do którego wykonania potrzebne były surowce, które trzebaby było zakupić. Doszedłby import/eksport, a co za tym idzie, podatki, akcyzy, cła...

Jak można by było to do dzieła. Poszukaj i zaproponuj lepiej. Narzekać to każdy umie :)

Ja nie narzekam - to jest płacz... Przykład: Ilu operatorów komórkowych mamy, a ilu było chętnych? Mało podatku jest w rachunkach telefonicznych?

Pozdrawiam

PS. SPAĆ:)

Wątpię czy jakby się zajęli produkcją, zaczęli kopcić, dymić i hałasować to by było o wiele lepiej niż kiedy świadczą usługę cyfrową która jest ekologiczna i nikomu nie przeszkadza;)

Ilu operatorów komórkowych mamy, a ilu było chętnych? Mało podatku jest w rachunkach telefonicznych?

Ale to nawet dobrze, że ich nie ma. Produkt budzi "moje" wątpliwości. W końcu to usługa cyfrowa :)

Jednak zdecydowanie lepszym inwestorem byłaby firma, która produkowałaby na naszym terenie produkt fizyczny

A jaki problem mieć 2 inwestorów albo 150?

slawek22, bilans wpłat i wypłat z UE jest dla na nas korzystny (i przez 5 lat jeszcze będzie), ta kasa nie idzie z naszego portfela, otrzymujemy ją, żeby dorównać do poziomu innych krajów UE.

Trudno o większą liczbę operatorów komórkowych, bo wachlarz dostępnych częstotliwości jest coraz skromniejszy.

bilans wpłat i wypłat z UE jest dla na nas korzystny

Koszty obecności w Unii wynikają nie tylko z bilansu wpłat i wypłat z/do unijnej kasy. Wynikają również z automatycznego przyjęcia unijnego ustawodastwa, często zupełnie niedopasowanego do naszej obecnej sytuacji gospodarczej.

Wystarczy spojrzeć na prognozowane ceny prądu w najbliższych latach: https://www.rp.pl/artykul/119141.html

Wzrost cen, inflacja itd. wynikają wprost z naszej obecności w UE, ale w żadnym bilansie wpłat/wypłat nie jest to uwzględnione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności