Skocz do zawartości

Kilkadziesiat tysiecy podstron, długi ogon - zaplecze

grager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sie dowiedzieć co o tym sadzicie.

Powiedzmy ze pozycjonuje sklep z grami komputerowymi.

Mam jeden sklep ktory jest w internecie od dawna, kilka lat. Drugi sklep jest mlodszy i jest tylko po to by być:) Oba sklepy maja ten sam asortyment ktory liczy powiedzmy 80 tys produktow.

A wiec sklep 1, i sklep 2 nie sa w ogole powiazane. Maja za to takie same opisy produktow, ale cała budowa różna.

Jako zaplecze dla sklepu 1( ktory jest tworzony od nowa bardziej SEO, odpowiednie linkowanie wewnetrzne itp )

Zostały stworzone 5 stron

zaplecze1.pl

zaplecze2.pl

zaplecze3.pl

zaplecze4.pl

zaplecze5.pl

Każda ze stron to 80 tys podstron z tytułem, opisem ze sklepu danej gry. Z mapa strony, innym układem storny w ogole inny kod. Inna struktura adresów do podstron. I Opis został podzielony w rozny sposob np. dane techniczne sa roznie po układane.

To zaplecze zlinkowalem w taki sposob

1 do 2

2 do 3

3 do 4

5 do 1

Numer 3 LINKUJE SKLEP 1, podstrona do podstony.

Wszystko sie indeksuje i idzie szczeze powiedziawszy nawet nawet.

Drugi sklep czyli numer 2, chcialbym także wykorzystac jako zaplecze, jest juz zaindeksowany i ma stałe podstrony ktore widnieja juz sporo czasu. Myśle tylko czy to nie przesada:)

Drugie moje pytanie to to czy stara wersja sklepu ma takze pewne podstrony stałe ukierunkowane nakonkretne produkty. Czy gdy powstanie nowa wersja warto byłoby zostawić te podstorny i z nich takze linkowac nowy sklep.

CO ogolnie o tym mysliscie, moim zdaniem metoda dobra. Sklep działa od 5 lat ponad, stała domena, dobre pozycje podstron, ale chce to wszystko umocnic. Jakie bledy popelniam, i co warto usprawnic.

Dziekuje za sugestiei dyskusje.Chetnie takze odpowiem na rożne pytania.

Chcesz kupić Kolektory słoneczne. A może tylko poczytać o tych kolektorach. A najlepszym źródłem informacji będzie Blog Kolektorowy

IMHO troche dziwnie linkujesz to zaplecze. Masz 5 stron zaplecza z opisami, dalbym na kazda z nich linki do glownego sklepu i pewnie tez do tego drugiego, ale nie linkowalbym ich miedzy soba. Pozniej ew. mozesz zrobic kolejne 25 stron, tym razem juz malych - po 5-6 opisow gier z neta i kazda z nich podlinkowal pod jedna ze stron zaplecza, rowniez nie linkujac ich miedzy soba.

Tutaj bedzie sygnaturka

Mając sklep z takim asortymentem ja bym raczej poświęcił energię na rozwój jednego sklepu. Atrakcyjne promocje, coś ciekawego w opisach, cos darmowego dla ludzi, program partnerski i lojalnościowy a bedą Cie polecać i linkować że sam tak nigdy nie zlinkujesz. Przy tak dużym sklepie szkoda chyba energii na takie zabiego nad jakimi się zastanawiasz. No chyba, że się nudzisz a inni na Ciebie pracują :)

PS. A co to za sklep, tak z ciekawości? Edycja: Aha, już chyba wiem! Może jakaś akcja ekologiczna, o której gazety napiszą - coś w ten deseń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności