Skocz do zawartości

Pytanie o bazy danych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie na temat instalowania bazy danych.

Z phpmyadmin jakoś sobie radzę - tzn mam wyeksportowaną bazę którą instaluje do bazy która została już utworzona, posiada tabele.

Mam baze która ma zapisane wszystkie table itp itd.

W czym problem

Na Apache ustawilem już spory timout i bazy typu 240 mb insalują się jakoś powoleńku. Lecz nie zawsze i nie wszystkie.

Mam baze która ma ponad 800 MB i tu jest problem.

TIMOUT itd - czyli instalowanie bazy z PHPMY ADMIn to masakra.

Pytanie moje to jak to zrobić komendami shela.

Np łącze się z baza

mysql --user= --password= BAZA

ale jakie komendy powodują załadowanie linkstable.sql do bazy BAZA.

Pozdrawiam

wiem że shelowskimi komendami jest to dużo szybciej i łatwiej przy dużych bazach tyle że nie wiem jak to zrobić

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no troche wstyd panie pozycjonerze...

1. google

2. mysql database import shell

https://www.google.pl/search?sourceid=mozcl...se+shell+import

no i mamy z 10 poradników jak to zrobić.

mysql -p -h DBSERVER dbname < dbname.sql

oj normanos wiem wiem, ale wiesz jak sie siedzi po 18 godzin, to sie juz odechciewac czytaqc nowych rzeczy ;-)

Przyznam troche lenistwo

ale od miesiaca poznaje zasady dzialania apache od a do z.

I wiem że mało pozycjonerów wie jakie daje możliwości ustawienie dobrze serwera pod pozycjonowanie, ile można zrobić na regułka i modułach.

Wiec tyle mi starczy a jeszcze operacje na bazach danytch to dla mnie za duzo :-)

edyy akurat nie na serwie hostings ma shela,

postawilem swoj serwer ktory tylko ma za zadanie obslugiwanie duzych baz danych pod prockiem moze slabym ale 2600 i 1 GB ramu, i na łączu 0,5 mb które ma stabilny transfer - słuzy to jedynie temu aby serwer na hostings pobierał dane z mojej bazy, dzięki dedykacji serwera pod baze niemam żadnych problemów z pracą nad bazą, instalacją wielkości bazy itd.

Idę poczytać jak załadować dane do tabeli z wybranej bazy danych.

Choć wolałbym info typu

wpisz to nacisnij to, tamto, bowiem ta wiedza nie jest mi jakoś niezbedna, na takich bazach pracuje raczej bardzo żadko aby mieć konieczność korzystania z komend.

Idę powalczyć a jak kttoś będzie taki miły to może napisze jak

umieścić tabele z danymi np. o nazwie tabela która jest zapisana w pliku TABELA.sql i ma zostać umiesczona do BAZY - o nazwie BAZA w której jest już TABELA o nazwie TABELA.

Pzdr

Choć wolałbym info typu

No to normanos dal Ci info tego typu wlasnie.

mysql -p -h DBSERVER dbname < dbname.sql

ale ok, napisze Ci jeszcze prosciej.

eksport bazy danych:

mysqldump -u username -p database_name > dumpfile.sql

import bazy danych:

mysql -u username -p database_name < dumpfile.sql

michal, trza dokładniej bo szook jeszcze wpisze to w pliku txt zmieni rozszerzenie na exe i powie że nie działa ;)

W folderze z mysql dokładnie bin bodjaże masz tam plik mysqldump.exe i tam wpisujesz tą regułke z exportem =)

A w linuxie to wystarczy w konsoli wpisać ;)

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

mysqldump.exe

A co to jest? :shock:

Hmm. pewnie chodzi o windows (nie znam sie na tym), ale wydaje mi sie Mariusz ma serwer pod linuksem, wiec wystarczy ze to sie wpisze w linii polecen (konsola jest uzywana jezeli pracujesz pod jakas graficzna nakaladka z X11 typu kde lub gnom).

Ale dobrze, bardziej dokladnie:

Podejrzewam, ze bardziej chodzi o zapelnienie bazy niz o jej eksport, wiec plik dumpbazy.sql dla ulatwienia umieszczasz w folderze /root (domyslnie jak sie logujesz poprzez ssh na serwer jako root to w tym folderze sie znajdujesz). Wpisujesz tam to co bylo napisane powyzej i czekasz. Przy duzej bazie mozesz sobie nawet zrobic w tym czasie kawe (jak ostatnio importowalem dump z forum na moj domowy komputer to jeszcze zdazylem to kawe wypic). Jezeli masz jakis blad w sql'u to do czasu napotkania bledu beda sie tabelki zapelnialy, ale po napotkaniu bledu dostaniesz komuniakt. Jezeli z sql'a usuniesz blad a nie masz w nim "Drop Table if exists" to musisz oproznic baze danych przed kolejna proba zapelnienia.

hm, a ja zrobilem to jakoś tak i zadziałalo czy nic nie skopowalem przy okazji ?

mysql --user=JA --password=MOJEHASLO NAZWABAZY < tabelaktoraimportuje.sql

i zadzialalo tylko pytanie czy to jest jakies inne ? :-) i czy nic nie skopalem.

Dzieki Michale za pomoc, wlasnie typowo chodzilo mi o komende IMPORTU, ale export przyda się na przyszłość.

Raczej nie miałem problemu tego typu wcześniej bowiem poprzez phpmyadmin działało to ok jak wstawiłem większy timout.

A przyznam że raczej żadko mam doczynienia z bazami o wielkości łącznej 2 GB

tylko pytanie czy to jest jakies inne ? :-)

To jest dokladnie to samo, z tym ze mozesz sobie zaoszczedzic pisania i zamiast --user napisac -u.

W przypadku ktory byl podany wyzej prze normanosa -p bez wartosci oznacza, ze bedzie zapytany o haslo (co jest bezpieczniejsze).

Skoro od miesiaca poznajesz dzialanie Apacha i linuksa to polecam zawsze zajrzec do:

polecenie --help

lub

man polecenie

i poczytac. Naprade duzo mozesz sie z tego dowiedziec i wiesz jakich flag uzywac.

ciągle czytam :-) Michale bo jak sam wiesz wiedza jak pozycjonować przestaje wystarczać, wiedzieć można, ale jednak możliwości serwera znacznie pomagają przy pozycjonowaniu.

Czym dłużej siedze i grzebie bo tak narazie mogę to nazwać tym zaczynam coraz bardziej się fascynować możliwościami jakie dają ustawienia serwera.

Może to głupie ale nie wstydzę się małej wiedzy na temat serwerów;-) zdaje sobie sprawę że duża częśc pozycjonerów ma ją niewielką, pytanie którzy szybko się obudzą i dojdą do faktów że aby dobrze pozycjonować to nie tylko wiedza na temat typu linki, gęstości słów itp wystarczy.

Może to śmieszne ale jak miesiąc temu odpaliłem serwer i włączyłem HTACCESS to kurde o zdziwienie w moich logach było że nie obsługuje mod rewrita i innych takich ;-) mineło 15 min zanim w pliku httpd znalazłem #mod itd.

i to usunełem :-) z 2 miejsc dowiadując się że było zablokowane i ztego powodu nie ładowane.

No następnie :-) należało pomysleć że po każdej zmianie wypadałoby zrestartować serwer ;-) żeby zobaczyć efekt zmian :-).

Kurde normalnie spodobało mi się tak to grzebanie że głowa boli :-)

MMP mysqldump co do exportu akurat się doczytałem ale włąsnie to co napisał normanos i michał było ok, choć przyznam znowu przeczytałem inaczej ;-) i zrobiłem wydłużoną drogą czylo włąsnie zamiast u to user zamiast p to password :-) ale cóż teraz już wiem :-)

należało pomysleć że po każdej zmianie wypadałoby zrestartować serwer ;-) żeby zobaczyć efekt zmian :-).

Mi tez sie to kilka razy zdarzylo :oops:

Kurde normalnie spodobało mi się tak to grzebanie że głowa boli :-)

Ulatwic moze Tobie poznanie linuksa i Apacha jak bedziesz pracowal na linuksie a nie na windowsie. To jest jeden z powodow dla ktorych zrezygnowalem z windowsa.

Na poczatek mozesz sobie zaladowac knoppixa (z cd) i pobawic sie nim, a jak juz Ci sie spodoba i nie bedziesz chcial wndowsa to sobie zainstaluj na twardym dysku i bedziesz mial prawie-debiana.

Jednak nie do konca jest to takie dobre. Wczoraj sie meczyalem polowe dnia, zeby dobrze zainstalowac certyfikat ssl poprzez cpanel/whm. Certyfikat kupiony nie wygenerowany samodzielnie. U siebie robie to wszystko z lini polecen, ale na serwerze chcialem zrobic poprzez whm i niezle sie przy tym umeczylem. Jednak sie czego nauczylem i juz umiem korzystac z tego *ulatwienia*, ktore daje whm.

pewno masz racje i tu myśl nastepująca.

Z uwagi że postawiłem to narazie na winie na maszynie średniej: tzn. 2600 AMD, 1 GB ramu nie serwerowy, dysk 40 GB - jakie należaloby mieć założenia dla LINUXA - względem parametrów - rozumiem że na linuxie te parametry są inne bowiem nie jest on aż tak wymagający.

Pytanie czy mysql apache i inne chodzi na linuxie z tymi samymi parametrami chodzi szybciej ? czy to tylko kwestia bezpieczeństwa.

Bowiem samo mysql jest dość wolne przy bazie 2 GB, no może nie super wolne ale czeka się około 1 sek na wyświetlenie wyników wyszukiwania po sieci lokalnej,

czy jest jakieś rozwiązanie na przyśpieszenie bazy ?

Z uwagi że postawiłem to narazie na winie

NIgdy nie mialem doswiadczenia z serwerem postawionym na windowsie wiec nie wiem jak to sie moze porownywac.

Parametry, ktore podales sa calkiem niezle, wiec bedzie hulalo.

Jezeli chodzi o szybkosc bazy to najwazniejsze sa indeksy, ale w tym temacie odesle Ciebie do podrecznika mysql.

Pytanie czy mysql apache i inne chodzi na linuxie z tymi samymi parametrami chodzi szybciej ? czy to tylko kwestia bezpieczeństwa.

Szybciej bo masz kontrole nad systemem i mozna powylaczac wszystko co jest zbedne i co niepotrzebnie obciaza maszyne a i bezpieczniejsze o ile sie wie co robi i pilnuje wszystkich nowych latek

Bowiem samo mysql jest dość wolne przy bazie 2 GB, no może nie super wolne ale czeka się około 1 sek na wyświetlenie wyników wyszukiwania po sieci lokalnej

zalezy od tego jak jest zaprojektowana baza i od sposobu wyszukiwania czy za robione indexy itp

tak dokupienie ramu najlepiej tyle zeby cala baza sie miescila w nim oczywiscie konfig mysqla tez wtedy trzeba odpowiednio ustawic zeby z ramu korzystal

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności