Skocz do zawartości

Pytanie o bazy danych

Rekomendowane odpowiedzi

oki poszukam Michale,

teraz walcze dalej i szukam jak wyeksprotować nie baze, nie tabele.

TZN tak: jest Baza nazywa się A w niej jest tabela od A do Z w tej tabeli - wybieram tabele C która ma pola od A do Z - ja musze mieć tylko pola A F Z i je wyeksportować poczym zaimportować i nazwać je inaczej, tzn tak jak obsługuje mi to skyrpt do wyszukiwania w innej bazie.

Tzn chciałbym połączyć tą baze z inną bazą któa ma inne nazyw tabel itd żeby nie mieszać a dane są podobne tzn w POLU ID jest numer, w polu descriptions jest OPIS, tylko położenie danych jest inne więc skrypt drugich danych nie odnajduje.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
TZN tak: jest Baza nazywa się A w niej jest tabela od A do Z w tej tabeli - wybieram tabele C która ma pola od A do Z

Chyba cos pomieszales, bo wynika z tego ze masz tabele w tabelach :?

Mariusz, to nie pozbywanie sie tematu, ale poczytaj o komendach mysql. W tym przypadku to chyba bedzie SELECT i WHERE. To sa podstawy bez ktorych sie nie da przejsc dalej.

Aha, mozesz sobie troszeczke ulatwic budowanie zapytan, poprzez phpmyadmin. Tzn. analizujac co robi phpmyadmin. Jak zaznaczysz odpowiednie pola, tabele i wykonasz dzialanie to zawsze pokaze Ci sie zpaytanie mysql i wtedy mozesz je przeanalizowac i dostosowac do innych potrzeb.

P.S. Przenosze temat do dzialu PHP i Mysql, bo w pogaduszkach on ma sie nijak.

kurde nie to jest masakra, moze masz michale jakaś radę, zainstalowalem tylko 50 tys wpisow a szukanie w tym to makabra timout a apache idzie na 100%.

Czy idzie coś z tym zrobić ? lepszy skrypt szukania w bazie ? czy masz jakies rady, z uwagi że to jeden wielki megatest umieściłem to chwilowo na serwerze testowym i adres masz na prv bo niechciałbym ;-) żeby to zastąpiło dmozy bo jest brutalnie bardziej masakryczne - może masz jakieś podpowiedzi. adres podaje na prv

heh lordbart dobrze że wymaga trochę więcej niż DMOZ ;-) nie wszyscy to pociągną i ni ekażdy hoster da taką baze instalnąć.

A szczeg we wszystkich jezykach, tyle że mój skrypt ma tylko wykorzystywać wiczkę a działać troszkę lepiej, inaczej i może wygenerować nawet kilkutysiąckrotnie większą ilość podstron niż cała WIKI.

Zasada działania prosta.

Zapytanie - Marek

odp. np 100 wyników marek z czego wyświetlane po 5 na stronie powodują 20 podstron, Znalezione Marek ma różne title, marek zegarek, marek fujarek, marek spamarek.

TITLE to linki do wyników wyszukiwania i tak Marek+Zegarek generuje 200 odp dla 100 marek i 100 zegarek znowu generuje różne podstrony.

Zawsze logicznie powiązane z tematyką poszukiwanego, wszystkie MArek+Zegarek jako najbardziej pasujące będa wyżej.

Dzięki kombinacji marek + spamarek uzyskamy więcej odp w torych tytyle znajdziemy Marek Spamarek Zegarek

Spamarek wyszukiwarek

Wyszukiwarek marek

dzięki temu ta sama strona połączona z wynikiem np. Marek i 60000 wpisem daje zupełnie inną stronę, i tak samego marka można połączyć z każdym wpisem dzięki czemu uzyskuje się efekty pętli.

Spamerek i 60 tys wpisów generuje następne 60 tys podstron, i tak można uzyskać sporo miliionów podstron które zawsze winny być uznane za legal bo to że jest ich dużo :-) to jeszcze nic nie oznacza.

kontent zawsze z sensem ;-) także dla wyszukiwarki i obecnych algorytmów ciężkie do weryfikowania.

Korzystając z nowych rozwiązań jak dynamic dns, dynamic IP itd. można wykorzystać np. domeny info które były gratisem i zapuścić do wyszukiwarki. Ustawić reindeks co 90 dni po zaindkesowaniu zmienić delegacje DNS i w najgorszym wypadku stukną domenę bo IP serwera raczej nie znajdą ;-) bowiem będzie już zmieniony a nawet jeżeli znajdą to będzie to dynamic IP z dynamic DNS.

Narazie testuje, zobaczymy jak to będzie skakało, wydelegowałem do tego maszynkę 2,6 AMD i niech męczy

odpalic dmoz to latwizna jak jest z wiki ??

trzeba zassac baze i lokalnie w niej wyszukiwac ??

czy jest dostepny za friko jakis skrypt do tego ??

widzialem u rafala na jego szkolnym koncie fika wiki ale nie moge sie doszukac info co to za skrypt ani jak to odpalic :lol:

Za wskazowki dzieki.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

breja: ogólnie odpalić łatwo ale musisz być zgodny z licencja :D

bazy sql mają tony, poza tym trzeba je często aktualizować. jak dla mnie za dużo roboty.

pogadaj z Pneumą, wydaje sie juz być zaprawiony w boju.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Mir...skiej_Wikipedii

może wygenerować nawet kilkutysiąckrotnie większą ilość podstron niż cała WIKI.

Ale po co?

widzialem u rafala na jego szkolnym koncie fika wiki

Trochę mi już zaindeksowało, ale poza satysfakcją (jak mi rośnie), mam niewiele, bo taka ilość linków, ale z jednej domeny praktycznie nic nie daje - tak wynika z moich obserwacji.

A do Linkora do się nie nadaje, bo jak wpisuję site: i w adresie jest znak "~", to pokazuje ZERO wyników. Tylko dobry hosting jest potrzebny, ale pod Wiki mam za darmo. :D

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

mozna ładnie wiki przerobic ;-) i includowac inaczej wpisy. Mozna zrobic system ktory bedzie korzystal z jednego serwera i bazy danych a includowal dane na 15 innych serwerów po lekkiej modyfikacji.

Stawiajac 2,6 GHZ spokojnie pociagnie nawet 10 wiki ;-) modyfikatorow i usuwajac zasade dzialania wiki leci i smiga indeks

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności