Skocz do zawartości

Mistrzostwa SEO 2008

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 670
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z ustawy o prawie autorskim:

"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."

Więc tekst z wyrażoną moją opinią i komentarzem jest moim utworem w myśl ustawy.

Już ostatnio miałem takiego co myślał, że treść ze strony można kopiować dowolnie i zmienić 2 słowa i się przejechał, ale poszedł po rozum do głowy i wypłacił odszkodowanie, bo na sprawie sądowej straciłby znacznie więcej...

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

jezeli bierzesz zrodlo nie zmieniajac ani znaczku w artykule i dodatkowo cytujesz skad to wziales...

TO JAK NAJBARDZIEJ MOZESZ TO ZROBIC :)

wymogiem w prawie prasowym jest:

zamieszczenie nie zmienionej tresci + nota o źródle artykulu, etc.

...i nawet jak ktos sobie napisze na stronie zakaz kopiowania itd. to oczywiscie nie mozna kopiowac i umieszczac jako swoje, lub zmieniac kilka znakow, wyrazow itd. i dalej umieszczac...

...ALE CYTOWANIE Z PODAWANIEM ZRODLA (w niezmienionym stanie tekstu)...

NIE JEST KOPIOWANIEM :) wg prawa prasowego !!:)

...przerobilem temat na swoich serwisach z newsami we wspolpracy m.in. z Gazeta.pl oraz New York Times dla wersji angielsko jezycznych - serwisy te takze umieszczja note zakaz kopiowania, ale dobrze sie orientują w prawie i wiedza ze mozna cytowac ich artykuly, ALE TRZEBA PODAWAC ZE ZRODLEM BYLA Gazeta.pl lub NYT, itd.

...odsylam do przepisow ;-)

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Sugerujesz, że mogę skopiować wszystkie artykuły np. z serwisu wp.pl o ile napiszę, że źródłem jest WP ?

Po drugie, stronę którą znalazłem wczoraj, nie podała nigdzie, że wzięła tekst z mojej strony...

1.mozesz skopiowac - ale musi to byc dokladne NIEZMIENIONE, oraz podane zrodlo (i ewentualnie autor)

2.jezeli nie podano zrodla to wg prawa prasowego to juz nie jest cytowanie tylko kopiowanie - ZABRONIONE

Mam taki przypadek z Wirtualna Polska :

Jeden z serwisow, ktory prowdze to: Wprawa rowerowa

Wirtualna Polska na biezaco kopiuje moja tresc, np.:

https://turystyka.wp.pl/artykul.html?T

=1&wid=9745226&katn=2:1

lub

https://turystyka.wp.pl/artykul.html?T%5Bpa...mp;ticaid=1636c

wiec temat juz mam przecwiczony, ale przynajmniej umieszczaja link do serwisu - podaja zrodlo itd. wiec jest OK

...jezeli nie podwali by zrodla (lub linku) to wiedza ze moglbym ich podac do sądu... ;-)

coolszach - Twoja teoria jak dla mnie jest hmm co najmniej dziwna :)

Myśląc w ten sposób, jest strona x, która pisze artykuły na jakiś temat i za dostęp do nich trzeba płacić - Ty wykupujesz sobie dostęp, kopiujesz całą płatną treść na swoją stronę i udostępniasz za darmo... Alternatywnie udostępniasz też treść płatnie - po cenie takiej samej lub niższej - oczywiście umieszczasz link do artykułu, więc .. jesteś kryty?

Drugi przypadek - strona x tworzy jakieś ogólnie dostępne artykuły. Ty robisz sobie szablon i zasysasz główną treść ze strony w 100%. Rozumiem, że to też jest zgodne z prawem?

Myśląc w ten sposób można w zasadzie zrobić sobie kopię dowolnej strony w Internecie np. Microsoftu w swojej grafice i niby ... nikt nie może z tym nic zrobić?

Osobiście - nie wydaje mi się. Z ustawy o prawach autorskich jasno wynika, że coś umieszczonego na stronie jest Twoim utworem. Jeśli Ty gdzieś na stronie dodatkowo umieścisz, że zabraniasz kopiowania treści, to imho nikt nie ma prawa tego robić dopóki się z Tobą nie skontaktuje a Ty na to się zgodzisz.

Co innego w przypadku Rssów lub wycinków artykułów - tak jak pisał visacardcredit moim zdaniem zrobić można podając odnośnik do oryginalnego artykułu, ale oczywiście kopiując dosłownie kilka zdań a nie np. 50 stron ze 100 :P

Jak ktoś ma jakieś dokładniejsze info w sprawie praw autorskich na stronach www, to niech da znać - te posty można ewentualnie wydzielić gdzieś indziej, żeby nie zaśmiecać bezpośrednio wątku o konkursie...

Myśląc w ten sposób, jest strona x, która pisze artykuły na jakiś temat i za dostęp do nich trzeba płacić - Ty wykupujesz sobie dostęp, kopiujesz całą płatną treść na swoją stronę i udostępniasz za darmo... Alternatywnie udostępniasz też treść płatnie - po cenie takiej samej lub niższej - oczywiście umieszczasz link do artykułu, więc .. jesteś kryty?

nie dotyczy to artykulow platnych! dotyczy to artykulow otwartych - ogolnie dostepnych... poza tym warunkiem korzystania z tresci (cytowania jej) nie moze byc zysk z tej tresci, poniwaz to juz jest sprzedaz czyjejs tworczosci... wiec nie jestem kryty, tak jak piszesz, ale to nie obejmuje tego co wczesniej pisalem... jezeli artykuly nie sa ogolnodostepne i je kupujesz na licencji to jesne ze nie mozesz ich sprzedawac lub czerpac korzysci. Rozmawiamy o tresci ktora jest publikowana jako media - strony konkursowe...

Drugi przypadek - strona x tworzy jakieś ogólnie dostępne artykuły. Ty robisz sobie szablon i zasysasz główną treść ze strony w 100%. Rozumiem, że to też jest zgodne z prawem?

mozesz cytowac tresc + podawac zrodlo

jezeli zasysasz cala strone to nie wskazujesz na zrodlo, oraz zasysasz szablon czyli wartosc dodana jaka jest sam projekt strony, grafika itd... czego oczywiscie nie mozna robic...

Myśląc w ten sposób można w zasadzie zrobić sobie kopię dowolnej strony w Internecie np. Microsoftu w swojej grafice i niby ... nikt nie może z tym nic zrobić?

...odpowiedz wyzej - poza tym mozesz cytowac tresc i informacje z microsoftu podajac zrodlo...

Osobiście - nie wydaje mi się. Z ustawy o prawach autorskich jasno wynika, że coś umieszczonego na stronie jest Twoim utworem. Jeśli Ty gdzieś na stronie dodatkowo umieścisz, że zabraniasz kopiowania treści, to imho nikt nie ma prawa tego robić dopóki się z Tobą nie skontaktuje a Ty na to się zgodzisz.

...a jak zacytuje z Twojej strony cokolwiek i napisze ze ty tak zabroniles, lub stacja tv cytuje inne stacje, lub Agora cytuje artykuly - "Angora", ktora kopiuje cale artykuly podajac zrodlo - TO JEST TE SAMO PRAWO PRASOWE !!:D to ze chodzisz z tabliczka na czole ze wszystko co powiesz nie moze byc uzyte bez Twojej zgody to nie oznacza ze moze Cie nagrac dziennikarz, lub opisac w portalu ze jest taki kloes jak ty i mowi to i to.... ;-)

Co innego w przypadku Rssów lub wycinków artykułów - tak jak pisał visacardcredit moim zdaniem zrobić można podając odnośnik do oryginalnego artykułu, ale oczywiście kopiując dosłownie kilka zdań a nie np. 50 stron ze 100 :(

RSS sa specyficzne pod tym wzgledem, ich nawet nie musisz cytowac, bo to jest tresc dostarczana przez autora... ale tojest tez oddzielny duzy temat... nie ma zwiazku z tym

Cytowanie nie polega na kopiowaniu stron - odsylam do przepisow o cytowaniu i wykorzystywaniu materialow

Prawde mowiac prawo nasze jest tak dziurawe jesli chodzi o przepisy w tych sprawach ze pomijajac normalna wykorzystywanie tekstu z wymogiem cytowania + podawania zrodla, to mozna jeszcze klika innych mykow legalnie robic... ale jezeli ktos ma w sobie troche etyki to nie bedzie sie doszukiwal nawet co jeszcze mozna...

temat przesledzilem pracujac w firmach - mediach, co prawda jako informatyk ale kazdy szybko sie uczy ;-)

Jak ktoś ma jakieś dokładniejsze info w sprawie praw autorskich na stronach www, to niech da znać - te posty można ewentualnie wydzielić gdzieś indziej, żeby nie zaśmiecać bezpośrednio wątku o konkursie...

...przylaczam sie do prosby!!

...bo jezeli ktos wysunie jakies konstruktywne niuanse lub precedensowe sprawy to moze okazac sie ze bede bogaty dzieki wp.pl :-D

Definicje:

Cytat

Plagiat

Ponadto zeby kopiowac (bo raczej cytowaniem tego nie mozna nazwac) całość należy mieć licencje prasową.

Duże portale publikujące całe artykuły z magazynów czy dzienników takową posiadają.

Inaczej to wolna amerykanka a pozatym Financial Times to nie wikipedia wiec nie mozna sobie ot tak skopiowac całego artykułu.

Szczególnie jeśli w stopce widnieje ? tu_nazwa Wszelkie prawa zastrzeżone

coolszach przeciez to jasne że ktoś artykuł napisał, ktoś inny mu za niego zaplacił, jeszcze ktoś inny go opublikował. Z wielu względów. Dla ruchu, dla zarobków z reklam i dla miliona innych powodów. Kopiując te treść okradasz najzwyczajniej portal dla którego został ów artykuł napisany lub który zapłacił ciężkie pieniądze za licencje prasową.

ps - jeszcze raz wklejam linka z artykułem który mam nadzieje rozwieje wiele wątpliwości.

https://forumprawne.org/viewtopic.php?f=3&a...tart=45#p278051

Panowie temat jest stary jak świat , można kopiować podając źródło koniec kropka.

.... Wszyscy inni użytkownicy sieci mogą przejąć taki utwór bez zgody autora tylko na zasadzie prawa cytatu, czyli zamieścić jego fragment z powołaniem źródła, autora i daty publikacji.

.....

z Twojego linka

a luknij na mojego https://www.wiadomosci24.pl/blog/internet_t...chod_12185.html

.... Prof. Markiewicz: Po pierwsze, jeżeli masz cień wątpliwości, czy wykorzystywany materiał jest utworem to

bezpieczniej jest ująć go w cudzysłów i

podać źródło. ....

Porozmawiajmy o artykule 34 ustawy prawo autorskie. Mamy przykład strony internetowej, gdzie znajduje się utwór, który nasz autor chce wykorzystać. Czy jako źródło należy podać nazwę ogólną strony czy konkretny adres html?

...Prof. Markiewicz: Adres konkretnej strony jest optymalnym źródłem cytatu.

Prof. Barta: Najlepiej podać konkretny dokładny adres. Nie piszemy przecież, że coś się ukazało w Wydawnictwie X, tylko w książce pt. Y na stronie n-tej......

cytaty z https://www.wiadomosci24.pl/blog/internet_t...chod_12185.html raczej powinne rozwiac już wszelkie wątpliwosci

Marketing internetowy dla firm

...podtrzymuje moje wczesniejsze wypowiedzi w tej sprawie (dotyczace legalnego cytowania z podawaniem zrodla itd.)

...ale ucieszylbym sie gdyby pewnym bylo to ze ktos ma racje w 100% i prawo jest po jego stronie...

...ALE TAK NIE JEST !! jezeli czegos nie reguluje prawo - a niestety nasze prawo wielu rzeczy nie reguluje bo ustawy. itd. same w sobie sie wykluczaja... oraz prawo miedzynarodowe (nie istnieje, patrzysz najpierw w ktorym panstwie sie znajdujesz... ;-) )

...to w tym wypadku sprawy takie sa precedensowe - co jednoznacznie potwierdza fakt ze sami prawnicy maja ogromne problemy z interpretacja

...oraz ze mozna cytowac :-)

"Prof. Markiewicz. I jeszcze jedno. W zasadzie uważa się, że umieszczenie utworu w internecie oznacza nieodwołalną

zgodę, aby do tego tekstu zamieszczać odnośniki (links)." wiadomosci24.pl

...dalej jest mowa jeszcze o cytowaniu, screenshot'ach, obrazkach itd.

DZIEKI Xann za dobry przyklad, na ten artykul nie trafilem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności