Skocz do zawartości

Geolokalizacja stron angielskojęzycznych

Carnagge

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj nasunęła mi się taka wątpliwość - jak to jest ze stronami angielskojęzycznymi i 'lokalnymi' wynikami w Google. Chodzi mi o sytuację, gdy ktoś ma stronę, którą chce pozycjonować na Kanadę to jak Google kwalifikuje tę stronę to 'wyszukiwarki kanadyjskiej', a nie do irlandzkiej, amerykańskiej, australijskiej czy angielskiej? A może wtedy od razu na raz się jest we wszystkich ze względu na język?

Rozumiem, że jak ktoś np. dodaje stronę tylko do katalogów kanadyjskich ti wtedy wiadomo, że powinien być w ich serpach lokalnych, ale dużo osób pozycjonując strony w języku angielskim dodaje je do polskich qlweb'ów/precli, więc czy Google jakoś rozróżnia te stronki i przydziela je do odpowiednich anglojęzycznych krajów, czy wszystkie mają te same serpy?

Nie wiem czy się dość jasno wyraziłem.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

To wydaje mi się, że będzie. Mi głównie chodzi o to jak Google decyduje do jakiego kraju anglojęzycznego stronę zakwalifikować? Chyba, że wrzuca ją w serpy do wszystkich.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Mam jedną stronę angielską (nową) linki głównie polskie, serwer niemiecki i jest w google.pl .com i .de (ani jednego linka niemieckiego, ani jednego słowa niemieckiego), ale w co.uk na razie nie, zobaczymy co będzie dalej.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 2 tygodnie później...

Google w swoim blogu napisało że kładzie nacisk na położenie serwera, (geolokalizacja), Przeprowadziłem kilka testów i w 99% twierdzę że brana jest pod uwagę głównie domena np. co.uk, de, itd.

Mam kilka hostingów np w Polsce gdzie utrzymuję domeny np. co.uk Linkuję do tych domen z polskich domen, pl Niestety w polskich googlach ich nie widać natomiast w UK mają się bardzo dobrze. Tak na wszelki wypadek mam takie meta tagi:

<meta name="geo.region" content="US" />
<meta name="geo.placename" content="New York" />

Nie próbowałem bez tego. Ale myślę, że to tylko kropka nad i.

Elektryczne ogrzewanie podłogowe https://elektrasklep.pl

w co.uk naprawde ciezko sie znalesc szybciej samym contentem trafimy do .com i zazwyczaj tak to jest

Czasami jezeli w contencie macie np used cars Birmingham to beda z tego jakies wejscia z co.uk bo wiadomo dlaczego.

Mam strone portugalsko-jezyczna (trafiic na Portugalie i Brazylie) i traffic z google.com.br jest rzedu 0,5 % a wiec calkowita zena, za to traffic z google.com (w Analistycs pokazuje jako Google (organic)) jest rzedu 95% ale jest to Wordpress takze pingowanie oraz tematyczne content robia swoje (dodatkowo w narzeziach webmastera profil strony ustawiony na odpowiedni jezyk), mimo wszystko dziala to pomimo malej ilosci linkow typowo jezykowych.

Jak wiadomo pozycjonujac na slowa typowo polskie czesto i gesto znajdujemy sie wysko w google.com i google.co.uk a wiec nie zawsze trzeba posiadac linki z anchorami typo jezykowymi, wszystko zalezy od popularnosci slowa.

mozna tez sie bawic z meta <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="en-GB, en, en-us"> ale jaka jest tego skutecznosc to nie wiem.

Jezeli sa to malo popularne slowa to mozna pozycjonowac samym contentem, jezeli cos bardziej popularnego to juz czeka nas solidne linkowanie (glownie Link Vault), z mojego doswiadczenia linkowanie w SWL-ach polskich na anglojezyczne frazy daje bardzo malo.

Używaj Cuilla i Hakii

Według mnie dla Googla ma znaczenie

1. Gdzie znajduje sie serwer. Chcesz byc wyskoko w UK serwer powinien byc w UK. CHcesz byc wysoko w DE. serwer w niemczech

2. Domena.

Oczywisice ktos sie moze ze mna nie zgodzic, ale tu opiini moze byc bardzowiele.

Coś dla zdrowia - miejsce zdrowej żywności.

• 2 tygodnie później...
wyspiarze szukają z włączoną opcją tylko dla UK (po IP)

Skad ta pewnosc ?? Myslisz ze kazdy internauta w UK zna na tyle Google bysobie to skonfigurowac?? Z tego co pamietam jak bylem w londynie i korzystalem z bibliotecznych stanowisk to zaden komputer nie byl tak konfigurowany;)

A uwierz mi mnuuustwo osob w UKkorzysta z internetu po bibliotekach:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności