Skocz do zawartości

Reklamy w adnet

easyit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

orientuje się ktoś jak dokładnie funkcjonują reklamy w adnet? Zastanawiam się nad stworzeniem portalu finansowego poświęconego moim zainteresowaniom i zastanawiam się, czy jest możliwe utrzymać go z takich reklam.

Z tego co przeczytałam to się płaci za 1000 odsłon, to jest jednostka rozliczeniowa, a cena np za baner wynosi średnio 60zł. To możecie sprawdzić tok mojego rozumowania:

Np jedna witryna ma oglądalność w miesiącu powiedzmy 300 000

Baner kosztuje 60zł za 1000 odsłon,

a więc stronka generuje przychód 18000 za sam baner??? Dobrze rozumuję?

Jeżeli nie to prosiłabym o wyjaśnienie. Pewnie nikt nie zdradzi ile na konkretnej witrynie zarabia, ale jeżeli ktoś się orientuje ile średnio może zarabiać witryna o średniej oglądalności - ok 200000-400000 miesięcznie. I jeszcze jaka część z tego jest dla właściciela strony, a ile dla adnet?

Prosiłbym o wypowiedzi osób, które korzystały z takich usług, a nie wyssanych z palca;)

Dlaczego dużo osób pisze, że google adsense jest o wiele lepsze? Przecież tam płacą za kiknięcie, a w adnet za odsłonę? (pomijając oczywiście, że tam płacą w dolarach;)

Byłbym wdzięczny jakby mi ktoś to w końcu przystępnym językiem wytłumaczył, bo już się zakręciłem w tym temacie czytając posty na różnych forach;)

Pozdrawiam

:D A może coś jeszcze byś zdradził?? :)

Właśnie coś czytałem, że rzeczywisty zarobek jest o wiele niższy. Ale żeby aż tyle agencje reklamowe zabierały dla siebie! Przecież to niewyobrażalne!

A ciężko jest zarządzać powierzchnią reklamową na witrynie we własnym zakresie?

Agencje reklamy sprzedają reklamy za kwotę określoną w cenniku tylko i wyłącznie jeśli osoba zainteresowana zgłosiła chęć wyświetlania swojej reklamy tylko i wyłącznie w twoim serwisie. A to niezmiernie rzadko się zdarza ...

Zazwyczaj lecą zwykłe zasięgówki, które są mało opłacalne. Czasami dobrze jest jak dostajesz połowę z tego co napisał amstrad :D

Darmowe forum - załóż własne forum za darmo!

Dla mnie Pan z arbo podał realny cennik i jest to np. dla finansów 2.5 pln za baner 750x100, dla rozrywki kilkadziesiąt groszy, dla mnie osobiście adsense dużo bardziej sie opłaca

2,5 pln netto za 1 000 wyświetleń banera 750 x 100?

Niezależnie od tematyki serwisu?

Pozdrawiam serdecznie

kov.

Radio internetowe: klub.fm

BankNews: bank news

clubbing.szn.pl: kluby szczecin

• 2 tygodnie później...

A ciężko zarządzać powierzchnią reklamową we własnym zakresie? Są do tego specjalne systemy? Rozumiem, że większe firmy wolą podpisywać umowy z agencjami reklamowymi, ale tak czysto teoretycznie, jakbym stworzył niszowy serwis i postarał się nawiązać kontakt z firmami mnie interesującymi, to istnieje możliwość stworzenia lub kupienia systemu pozwalającemu na zarządzanie reklamą w serwisie? Chodzi mi o zaawansowane zarządzanie, czyli np targetowanie, ustawianie czasu wyświetleń, odliczanie ilości kliknięć itd,czyli wszystko to co mają w swojej ofercie agencje reklamowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności