Skocz do zawartości

jaki serwere? czy musi byc dedyk

GggTttWww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jęsli posiada sie duże forum np. takie jak to- to trzeba posiadać serwer dedyka?

Miał mniejsze forum (tak po 30 userów online) na forum by przemo to tam gdzie miałem serwer mnie wyrzucano bo pisano ze za dużo procesora zużywam.

Może ktoś wytłumaczyć jak zrobić by dobrze takie forum jak to(wielkością takie samo) działo poprawnie.

Interesują mnie przybliżone koszty itp.

Może ktoś doradzi jakiś skrypt itp.

może zamiast zmiany serwera zastanów się nad przejściem na bardziej zoptymalizowany skrypt?

polecam vB lub IPB (z naciskiem na pierwsze ;) )

btw. czy hosting który Cię wywalił ma 3 literową nazwę i zaczyna się na C? Cxx.pl? :) pytam tak z ciekawości, bo właśnie tam miałem taką samą przygodę i tak trafiłem do światka vB ;)

naughty.gif

a jeszcze jedno pytanie:

Bo mam forum by przemo w nazwie.pl i pojawił sie bład 500 czyli oznaka ze moje forum zużywa za dużo zasobów serwera.

Czy np. jesli zmniejszył bym ilość reklam na stronie głównej to by coś to pomogło?

Moze sa jakieś inne sposoby? Proszę o info

a skrypt np. vB zagwarantuje mi ze to zużywanie procka bedzie małe

Czy forum takie jak(tak samo duże) to na którym sie znajdujemy w skrypcie vB na serwerze np. 2 000GB/rok bedzie poprawnie działać i zagwarantuje ze nie wywalą go administratorzy serwera za zaduze zużywanie zasobów.

Bo nie wiem czy kupować dedyka i zamieścić sobie na nim kilka serwisów czy zmienić skrypt i zostać na serwerze na którym jestem.

Nieważne jaki hosting wirtualny, czy duży transfer czy mały. Słabo zoptymalizowany skrypt odwiedzany przez wielu userów potrzebuje dedyka bo każda dobra firma Cię wywali z wirtuala.

Jeżeli teraz korzystasz z przemo to moim zdaniem zużycie procka spadnie bo zmianie na vB

logo-stat4seo-blue-small.png

A jak wygląda sprawa przejścia na Vb? Można to bezproblemowo zrobić?

można znaleźć multum tutoriali jak to zrobić. Pierwsza sprawa - odinstalować Przemo, drugie - ImPex :)

Czy np. jesli zmniejszył bym ilość reklam na stronie głównej to by coś to pomogło?

nie rozumiesz rzeczy, dlaczego jesteś usuwany z serwera...

Przemo poza tym, że to "polski" skrypt, że ma polski support i mase modów, jest kiepskim skryptem :/ masa zapytań i do tego źle napisanych. Niestety tutaj "cudze chwalicie, a swego nie znacie" nijak ma się do tego jakie korzyści przyniesie Ci przejście na vB / IPB

Czy forum takie jak(tak samo duże) to na którym sie znajdujemy w skrypcie vB na serwerze np. 2 000GB/rok bedzie poprawnie działać i zagwarantuje ze nie wywalą go administratorzy serwera za zaduze zużywanie zasobów.

20/30 online na forum to jest pryszcz. Dla przykładu zobacz ile tutaj siedzi osób bez przerwy, a jak płynnie wszystko chodzi + prostota działania i przejrzystość.

Największe fora w internecie to albo vB, albo IPB, albo phpBB (ale po gigantycznych zmianach!!)

Dlatego obstaje przy vB.

Do tego nowy, ale widzę że dobrze działający support - www.vbhelp.pl

tam chłopaki chyba więcej powiedzą ;)

EDIT:

btw. wyleciałem bez ostrzeżenia z Cal.pl właśnie z tego samego powodu; co ciekawe - dokładnie ten sam skrypt miałem jeszcze grubo ponad 6 miesięcy (+ dodatkowe mody) na innym serwerze i obie strony były zadowolone. ŻENADA.

naughty.gif

Niestety tutaj "cudze chwalicie, a swego nie znacie" nijak ma się do tego jakie korzyści przyniesie Ci przejście na vB / IPB

To się odnosi ogólnie do polskich skryptów. Napisanie takiego forum to gigantyczne koszty... a potem jeśli jest dobre gigantyczne zyski ;)

btw. wyleciałem bez ostrzeżenia z Cal.pl właśnie z tego samego powodu; co ciekawe - dokładnie ten sam skrypt miałem jeszcze grubo ponad 6 miesięcy (+ dodatkowe mody) na innym serwerze i obie strony były zadowolone. ŻENADA.

To nie koniecznie wina cal. Może więcej użytkowników/botów zaczęło odwiedzać forum. Swoją drogą, skoro piszesz żeś przeszedł na taki "dziadowski hosting który cię wyrzuca" to po co było zmieniać? :)

To nie koniecznie wina cal. Może więcej użytkowników/botów zaczęło odwiedzać forum. Swoją drogą, skoro piszesz żeś przeszedł na taki "dziadowski hosting który cię wyrzuca" to po co było zmieniać? :)

a gdzie napisałem, że po wyrzuceniu przeszedłem na cal? Primo - wywalili mnie z CAL poszedłem na jakiś inny hosting, nie pamiętam nazwy, jakiś mały hosting, nawet nie wiem czy istnieje.

po drugie - nie mowie ze cal jest badziewny, bo mam tam inne strony -> cena/jakość jak najbardziej na wysokim poziomie; po prostu nie odpowiada mi część z ich praktyk.

naughty.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności