Skocz do zawartości

CMS do prostych stron + przyjazne linki + galeria - jaki polecacie?

yoogii

Rekomendowane odpowiedzi

sNews - mały (opierający się na jednym pliku php!) system CMS, zawierający w sobie podstawowe elementy konieczne dla każdego systemu zarządzania treścią. Napiszę może jednak, co go wyróżnia. Przede wszystkim zajmuje i wymaga niewiele - system oparty w zasadzie na jednym pliku .php oraz bazie danych MySQL (istnieje wersja, z modyfikacją, gdzie można opierać się na plikach tekstowych). Co za tym idzie - jest proste tłumaczenie, więc łatwo zmodyfikować komunikaty do własnych potrzeb (nie kojarzę, ale chyba istnieje nawet polska, gotowa wersja skryptu). Jedną z głównych zalet systemu jest również banalne wręcz dostosowanie go do jakiegokolwiek szablonu (całość opiera się na wklejeniu w odpowiednie miejsca kodu szablonu, poszczególnych zmiennych). Poza wersją podstawową, jest wiele modyfikacji, które pozwolą dostosować skrypt do własnych potrzeb. Dzięki temu mamy drobniutki skrypcik, a dzięki wielu modyfikacjom - potężny CMS - wszystko wedle potrzeb (a nie "choinka" z niepotrzebnymi bajerami). Oczywiście skrypt jest SEO-friendly (sporo też dodatków związanych z SEO), a jak już wspomniałem, ewentualne modyfikacje w kodzie są niezwykle proste, bo skrypt przecież opiera się na jednym pliku.

Dodam też, że nie jestem żadnym stopniu powiązany z autorem tego skryptu :rolleyes: Po prostu sam zauważyłem, że chcąc postawić prostą (kilka-kilkanaście podstron) stronę, nie chcę opierać jej na systemach zajmujących co najmniej kilkaset kb, z wbudowanymi niepotrzebnymi do takich serwisów funkcjami. Po co mi "bajerancki skrypt", z których funkcji i tak wiem, że w danym przypadku nie skorzystam? Utrudnia to ewentualne modyfikacje (porozsiewane wiele plików), zajmuje miejsce...

LokiCMS nie znam, chociaż na pierwszy rzut oka (patrząc po stronce) może wydać się godny zainteresowania.

;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności