Skocz do zawartości

Pokaż mi swoje zaplecze a ja Ci powiem jakim jesteś pozycjonerem

radek

Twoje zaplecze  

236 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile posiadasz stron zapleczowych?

• do 10
      25
    • do 100
      70
    • do 200
      14
    • do 500
      7
    • ponad 500
      25
  2. 2. Czy Twoje zaplecza to spamy?

• nie
      28
    • tak, w 10%
      20
    • tak, w 25%
      19
    • tak, w 50%
      38
    • tak, w 75 %
      27
    • tak, w 100%
      9
  3. 3. Czy Twoje zaplecza są tematyczne?

• tak, w 10%
      27
    • tak, w 25%
      23
    • tak, w 50%
      29
    • tak, w 75 %
      28
    • tak, w 100%
      21
    • nie
      13

Rekomendowane odpowiedzi

To dodaj jeszcze średni wiek zaplecza i średni site.

Wydaje mi się, że czym więcej pytań tym mniej ludzi na nie odpowie. Bardziej szczegółowe pytania to już pewien ekshibicjonizm.

Hehe, nie dalej jak dwa tygodnie temu liczyłem pewną rzecz i założyłem, że przeciętnie pozycjoner ma około 500 domen. Ilość ta to wynik moich rozmów z pozycjonermai, których znam dobrze.

Teraz widzę jak mocno się myliłem .... hmmm..... :/

BTW

Pisząc tego posta zauważyłem, że się pomyliłem odpowiadając, w pierwszym pytaniu chodzi o strony a nie domeny :/. Dla mnie wartość zaplecza to ilość domen a nie stron, oczywiśćie plus inne czynniki.

Stron można nawalić tysiące....

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z samej sondy nic - zależy jak to przeanalizujesz i co z tym zrobisz.

Na chwilę obecną widać że ponad połowa zaplecz to ogólnotematyczne spamy.

I tak jest nieźle - widać, że ludzie migrują w kierunku stron tematycznych - jeszcze rok temu dopiero zaczynało się o tym głośniej mówić.

Dla mnie wynika z tego kilka rzeczy - ludzie produkują wiele spamów pod SWL w związku z tym:

a) Ciężko z tym walczyć, bo pozycjonując innymi metodami trzeba się narobić dużo więcej jak przy linkowaniu z SWL, gdzie stawiasz 30 spamów z dużym site i łopatą dokładasz punty do swoich stron;

B) Z drugiej strony takie spamy mają małą moc - bo są linkowane w podobny sposób - więc w większości ze stron z SI lub na granicy bycia w indeksie; Ale nie szkodzi można dołożyć następne 100 spamów; I tu może zacząć się porblem, bo....

Wiąże się z tym pewne ryzyko - otóż skoro takie spamy mają małą moc to musi ich być jeszcze więcej i więcej żeby nadążyć za konkurencją - więc do SWL'ów będzie trafiać coraz więcej spamów ( w wyniku wyścigu na pozycje) i moc serwerów SWL może nagle "przysiąść" - bo ogólny site w systemie będzie bardzo duży a moc jego linków będzie proporcjonalnie mała, więc taka polityka z czasem może zabić SWL.

Dodatkowo pad takiego "dużego" SWL (brak backupów? bankructwo? brak mocy?) może dokonać już dziś mini rewolucji w polskich wynikach;

Zatem może faktycznie nadejdzie niedługo czas na "prestiżowe" SWL'e gdzie mała ilość serwisów będzie miała potężną moc.

W sumie Xann, taka ankieta to właśnie dla Ciebie jest ważna :)

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

To typowy wątek, gdzie trzeba czytać między wierszami (i za to Dzięki, Radek). Między wierszami, których nawet niema ;-)

Wyraźnie za to można wyczytać też o różnicy między "przeciętnym pozycjonerem" a Miszczem Podwórka i jego kolegami - jaka potworna różnica w ilości zaplecza (o jakości nie chcę myśleć, bo mały, jak ja, czasami sie stara, a duży być może ma Drogi Skrypt który robi mnóstwo stron dziennie). Już myślałem, że z moimi 50 domenami jestem gość, a tutaj proszę - grzecznie mnie wyprowadzono z błędu...

;-)

Mkane, powiedz proszę: czy taką ilość domen opłacasz co roku (szacunek), bo wiadomo, że zaplecze jak skrzypce (im starsze, tym lepsze), czy nabywasz rok rocznie drogą kupna? Jestem cienki leszcz ze Wschodu, i 50 domen to dla mnie ładny kawałek grosza jednak, dlatego, ciekawość, jak to robią inni...

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Mkane, powiedz proszę: czy taką ilość domen opłacasz co roku

Ależ tam, przeca ja mam tylko 10 domen ;) a te ilości to koledzy ;)

bo wiadomo, że zaplecze jak skrzypce (im starsze, tym lepsze), czy nabywasz rok rocznie drogą kupna? ....dlatego, ciekawość, jak to robią inni...

Też uważam, że stare zaplecze to lepsze zaplecze, dlatego przedłużam każdą domenę z tych 10 :) Puszczam te co niestety kupuję i od ręki mają bana a mości nam panująca nie włącza ich ponownie do indeksu, mimo moich wielokrotnych próśb i błagań :)

Wiem, że są i tu na tym forum pozycjonerzy, którzy mają wiele domen ale nie przedłużają ich, kupują po prostu coraz to nowe, wygaszając te roczne. Fajnie, przynajmniej można kupić jakąś podlinkowaną domenę :)

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

To już jak tak piszemy sobie to ja mam ok 30 domen, na każdej domenie po 3-4 zaplecza (edited: na subdomenach), ok. 100 stron w sumie, z czego ok. 20 to spamy.

Już nie pamiętam swoich zaplecz, za każdym razem muszę patrzeć w listę żeby wiedzieć co mam i gdzie, na jakim silniku, nie chcę myśleć co by było gdybym miał ich 500. Dla mnie (osobiście) to masakra - unikalna treść to jedno, ale potem dobre podlinkowanie takiej zapleczówki i wyciągnięcie jej z SI żeby miała jakąkolwiek moc - to już inna sprawa. Z linkowaniem zapleczówki na jedną sztukę wychodzi mi ok. 4 godzin (tak bez specjalengo stresowania się) (dodać do SWL (kilku), dodać do wewnętrznego SWL, dodać adderem do katalogów, powiesić stałe linki tu i ówdzie, powymieniać się) więc x 500 .... hmmm... to wychodzi rok samego linkowania zaplecz ;)

No i już mam problemy logistyczne typu jak polinkować zaplecza między sobą? W tej chwili idę na łatwiznę, część zaplecz (spamy) dodaję do SWL i linkuję pozostałe, reszta jak powyżej (czyli wewnętrzny SWL - i to mi zabiera dosyć dużo czasu, żeby nie było linkowana A-B B-A).

No właśnie. czy sami nie zginiemy we własnym bałaganie.

logosc.png

Tak Kaviorek, choć linkowanie zaplecz wymaga jednak pewnej wiedzy SEO (co jak i z czym linkować).

Bo inaczej wpadnie Ci ręczny moderator Google i poleci po całym Twoim zapleczu i wytnie w pień (w ekstremalnym przypadku - ale ja wolętakie zakładać). Zatem linkuję sobie sam i tworzę (stworzyłem) zamknięte (odizolowane) grupy zaplecz, żeby w razie czego wyciął mi tylko część (dywersyfikacja ryzyka).

W sumie zaplecza to to, co pozycjoner ma najcenniejszego, i boję się to dawać komuś do reki. Pisanie tekstów - tak, stawianie skryptów - tak, konfigurowanie domen - tak i tak też czynię.

Ale masz rację - może należy dopracować narzędzia tak, aby nie trzeba było przy nich myśleć.

logosc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności