Skocz do zawartości

Wypadek i wojo

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tu masz przydatnego linka https://www.wolfpunk.most.org.pl/antyarmy.htm

szczególnie powinien Cię zainteresować pkt:

23.Co to jest sluzba zastepcza?

Dosyc tej gadki o symulowaniu, wiecie juz o co chodzi, ruszcie sami glowa i zrobcie cos jeszcze lepszego. Teraz inna wazna sprawa a mianowicie sluzba zastepcza. Jak nic nie wskorasz, nic z medycznych szwindelkow nie wypali, i jak jednoczesnie nie dostaniesz sie na wymarzone studia to masz jeszcze szanse, ktora wlasnie jest slozba zastepcza.co to jest? Pracujesz gdziesz przez jakis tam czas, chyba ze 18 miesiecy albo cos w tym stylu, max. 2 lata, ale raczej 18 mies., Gdzie? np. w szpitalu. np. w zieleni miejskiej. np. gdzieindziej. Moze to nie brzmi zbyt zachecajaco, ale w ostatecznosci mysle, ze to ze 100 razy lepsze niz wojsko. Jak to zalatwic? Musisz przedlozyc podanie i uzasadnic w nim dlaczego nie interesuje cie sluzba zasadnicza. W zwiazku z tym, za argument "bo nie" jest malo skuteczny, spiesze z kilkoma sugestiami.

24.Czy jej dostanie jest latwe?

Ostatnio nie, a to dlatego, ze robia jakas reforme armii i jak zwykle nic z tego im nie wyjdzie, ale jedno jest pewne - o zastepcza jest z roku na rok trudniej. Nie lam sie od razu, jak dobrze uzasadnisz wszystko w podaniu to jest szansa.

25.Jakie sa glowne techniki ubiegania sie o sluzbe zastepcza?

Wlasciwie szanse daja trzy zasadnicze punkty zaczepienia. Religia, sumienie i poglady. Wiem, brzmi podejrzanie, ale daj mi szanse wyjasnic.

26.Religia.

Wzgledy religijne, twoja wiara ci nie pozwala i koniec.I tutaj uwaga, jak sie powolasz na katolicyzm to cie wysmieja i dadza mundur. Warto sciemniac ze swiadkami jechowy, albo z jakimis hinduskimi klimatami, np. hare krysna, ale czesto pytaja o jakis pisemne zaswiadczenie, ze wlasnie jestes w takim a nie innym kosciele, albo zwiazku wyznaniowym - z drugiej strony, jak pojdziesz na komisje w przebraniu krysznowcow, z ich ozdobami, fruzura i kolorowymi paciorkami a do tego non stop bedziesz mantrowal to pewnie sie odwala. Albo wysla do psychologa, co tez jest spoko, jak wiemy.

27.Sumienie.

Tak istnieje cos takiego jak sumienie, mimo, ze zawsze myslales, ze jeden wielki blef. Sumienie ci nie pozwala, po prostu nie mozesz sluzyc w wojsku, nie ma szans, bo to jest dla ciebie niedopuszczalne. Musisz of curz to dobrze uzasadnic, sugestie: zabijanie ludzi jest nieetyczne, szkolenie w strzelaniu jest oczywistym wstepem do szkolenia w mordowaniu na rozkaz itede. Nie dopuszczasz w ogole przemocy, jestes przeciwko stosowaniu sily. (uwaga: TU JEST ICH STARA ZAGRYWKA! - "a jak pana napadna na ulicy, to sie pan nie bedzie bronil?" Twoja odpowiedz version 1.0: "nie, bede biernie opieral sie fizycznej przemocy, tak jak robil to moj idol Mahatma Gandhi". Twoja odpowiedz version 2.0: "oczywiscie, ze bede sie bronil. Moj sprzeciw wobec przemocy nie wyklucza prawa do aktywnej samoobrony w sytuacjach zagrozenia zycia, ale niestety, prosze pana, nie widze zwiazku miedzy bronieniem sie przed napadem na ulicy a mordowaniem cywilow, kobiet i dzieci w imie interesow panstwa")

a i jeszcze mozesz wyslac podanie o odroczenie z podanym uzasadnieniem, wtedy zyskasz na czasie.

Mozesz tez sie przemeldowac i tak co pol roku to papierki same sie zgubią :)

ogolnie to niezla zwala z tym wojskiem jest. Po co to jest ja nie wiem.

Powiem Ci tyle :) zamiast kombinować jak koń pod górę, wole iść odsiedzieć 9 miesięcy i mieć święty spokój, szybciej by mi zleciało te 9 miechów niż wymyślanie co raz to nowszych sposobów żeby się od niego wymigać.

jak chcesz. Możesz też uzyskać od sądu opiekę nad starszą osobą (75 lat) i wtedy Cię nie biorą.

Tak samo jak się ożenisz :P

hehe.

Idź jeszcze do specjalisty może Ci coś wypisze, że masz jakąś chorobę, która kwalifikuje się na kat. D np. i poproś wku o ponowne rozpatrzenie wniosku przed komisją lekarską.

A jak specjalista nic nie znajdzie to postaw jasno sprawę, że potrzebujesz papierów żeby nie iść do woja. :P

Zapłać ładnie panu i wiesz co dalej :)

Wszyscy się wymigują a ExPloiT chce iść do woja i mieć święty spokój :P

Takiego czegoś nie slyszalem ;)

AA i zawsze jak coś pójdzie nie tak to można udać świra :P

AA i zawsze jak coś pójdzie nie tak to można udać świra tongue.gif

No właśnie np kłócić się z widelcem w stołówce xD haha

Wszyscy się wymigują a ExPloiT chce iść do woja i mieć święty spokój tongue.gif

Chyba lepiej iść odpukać 9 miechów, niż latami unikać a w najgorszym wypadku by Cię wzięli :) pamiętaj zawsze jest jakieś wyjście ;)

hmmm... na dzien dziejszy - strzelac do tych w chustach - arafatkach, z brodami :) Swoja droga - z czystej ciekawosci - z tego co rozumiem daltonizm - przynajmniej zaawansowany - polega na tym, ze sie wszystko widzisz na czarno-bialo ? swoja droga jezeli masz daltonizm to nie wiesz jak wygladaja poszczegolne kolory, bo nigdy ich nie widziales, dla mnie kosmos :) ale w sumie to w niczym nie przeszkadza bo ja np. nie wiem jak wyglada biegun polnocny bo nigdy tam nie bylem i mimo, zebym chcial nie czuje ze to jest jakas ogromna strata dla mnie. Slyszalem o jednym takim, ktory dowiedzial sie, ze jest daltonista w wieku 25 lat jak robil prawo jazdy, nigdy w zyciu pojecia nie mial :)

hrhr

kiedys na rutynowym badaniu w podstawowce pani pokazala na swoja fachowa pieczątke i zapytala co to za kolor. Powiedzialem ze 'morski' ze wzgledu na to ze nei znalem okreslenia tego koloru. Potem sie okazalo ze to turkus i dalej polecialo- kolejne badania i tzw wydzieranki z ktorych nigdy nei bylem w stanie nic odczytac

przyklad prosto z wikipedii

Bildo1.jpg

samą literkę N widzialem ale V ni cholery!

okulista fachowo powiedzial ze nie jestem daltonistą absolutnym tylko mam problemy z odcieniami kolorow, takze podobno informatykiem/elektronikiem nie moglem byc a takze zawodowym kierowca. Prawo jazdy jest i informatyczne studia koncze ;)

pewnie dlatego tez wojo nadal mnie chce ;)

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

AA i zawsze jak coś pójdzie nie tak to można udać świra

znam kolesia który przyłożył gnata z ostrą amunicja swojemu przełożonemu do głowy i zapytał "mam zademonstrować jak to się robi?" od razu go odesłali do domu ;) co prawda to było kilka lat temu ale dzisiaj też by przeszło :yahoo:

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Hehe no niestety, jak masz już wezwanie do jednostki w łapce to nic Cię nie uratuje, musisz się stawić i koniec, jak nie to przyjedzie po Ciebie żandarmeria ;-)

Wogóle coś te WKU ostatnio szaleją. Za mną policja aż jeździła z wezwaniem do WKU ale tak to jest jak się poleconych nie odbiera (przeczucie miałem). Wogóle największa głupota to zwlekać. Masz coś ze zdrowiem nie halo, to załatwiaj na gwałt tonę zaświadczeń i badań lekarskich. Teraz "D" dają bez problemu, oczywiście nie na pierwszej komisji. Ja musiałem się stawić do WKU i uzyskać zgodę komendanta WKU na możliwość stawienia się przed komisją lekarską w celu zmiany kategorii. Rozśmieszyli mnie trochę, bo zażądali zaświadczenia od lekarza i koniec końców kserowali opis tomografii mojego kręgosłupa (jakby się na tym znali hehe). To już komisja lekarska mniej te papiery przeglądała niż panie w WKU.

Na komisji lekarskiej czułem się jak ojciec tych młodych chłopaczków którzy tam mieli pierwszą komisję. Tragedia co to wku wyrabia.

Pozdrawiam.

Studio Moments - Nowoczesny Film i Fotografia Ślubna.

Jeśli potrzebujesz fotografa ślubnego lub kamerzysty na ślub i wesele w Krakowie lub Warszawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności