Skocz do zawartości

Zmiany w wynikach Google - kwiecień/maj 08

Aleksi

Rekomendowane odpowiedzi

Abstrahując od update'u PR chcę osobno poruszyć kwestię zmian w wynikach. To co zauważyłem na niektórych frazach pomimo konsekwentnego linkowania przez ostatnie 2-3 miesiące to spadek np. z pozycji 1 na pozycję 6, 5 lub 4, z pozycji 2 na pozycję 4. Fresh site bonus nie wchodzi w grę. Update PR swoją drogą, ale czy coś przypadkiem nie zmieniło się przy okazji w algorytmie wyników wyszukiwania.

Mam wrażenie nieodparte, a wnioskuję to po analizie stron, które mnie teraz przeskoczyły, iż większą wagę w "ewentualnym nowym" algorytmie mają wiek domeny i wiek linka i wiek domeny linkującej.

Miało by to sens jeżeli googlowi zależy na zmniejszeniu znaczenia "spamów", które są raczej młodymi stronami i młodymi linkami. Przy okazji dostało się też tym dobrym, ale jeszcze młodym stronom.

Co Wy na to - tylko proszę nie piszcie nic o PR, żeby to nie był kolejny wątek o PR.

Generalnie chodzi mi o to czy zauważyliście spadki pozycji w przypadku świeżynek, a wzrosty w przypadku starych stron i starych linków.

Wybierając się po prezenty, zawsze natrafiasz na dylemat co kupić na prezenty dla znajomych i bliskich. Ekskluzywne prezenty z branży dom i wnętrze to najbardziej lubiane prezenty ślubne. A jak wiemy prezent ślubny sprawia zazwyczaj nam najwięcej problemów. Najczęstsze z nich to pościel, ręczniki, ale często decydujemy się na narzuty.

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja na jednej ze stron (z dość długim stażem) zauważyłem znaczny wzrost, ale w tym samym czasie dość mocno ją pozycjonowałem, więc na wiem na ile wzrost ten jest spowodowany ewentualną zmianą algorytmu...

Ja na jednej ze stron (z dość długim stażem) zauważyłem znaczny wzrost, ale w tym samym czasie dość mocno ją pozycjonowałem, więc na wiem na ile wzrost ten jest spowodowany ewentualną zmianą algorytmu...

pozycjonowanie pozycjonowaniem, wszyscy mocno pozycjonują - tylko czy spodziewałeś się tego, czy raczej byłeś zaskoczony. Jedna strony wiosny nie czyni, ale może coś jest na rzeczy

Wybierając się po prezenty, zawsze natrafiasz na dylemat co kupić na prezenty dla znajomych i bliskich. Ekskluzywne prezenty z branży dom i wnętrze to najbardziej lubiane prezenty ślubne. A jak wiemy prezent ślubny sprawia zazwyczaj nam najwięcej problemów. Najczęstsze z nich to pościel, ręczniki, ale często decydujemy się na narzuty.

Rozbawił mnie ten temat.

Kilku naisze z etez spadki, a inni ze wzrosty. I tak w kółko. Za duzo czasu w dlugi weekend? :pytajnik:

NIE chodzi mi o licytację komu wzrosło, komu spadło, a jeżeli będą takie posty to nic na to nie poradzę, chodzi o próbę uzasadnienia tych zmian, znalezienia związku z wiekiem domeny, linków, i stron linkujących.

Jeżeli masz takie spostrzeżenia to napisz, jeżeli nie masz nie pisz. Domyślam, się każdemu coś spadło a coś wzrosło - ale, może warto się zastanowić czasami dlaczego w celu zwiększenia efektywności, he ?

Po edycji:

A to że ktoś pisze, a Ty czytasz to znaczy że macie tyle samo czasu w weekend.

Witam,

Próba stwierdzenia na podstawie opinii kilku czy nawet kilkudziesięciu osób w jaki sposób Google zmienia algorytmy zakrawa o wróżenie z fusów.

Osobiście uważam, że nie ma to najmniejszego sensu.

Próba rozszyfrowania przecież bardzo złożonego algorytmu na podstawie pewnych pojedynczych oznak jest z góry skazana na porażkę.

Rzeczywiście wartościowe informacje uzyskujemy tylko wtedy kiedy Google świadomie z czymś się odsłoni lub pojawia się przecieki z dobrego, poinformowanego źródła. Gdyby nie to pewnie nie wiedzielibyśmy nawet co to link popularity i pagerank.

Ewentualnie można próbować czynić obserwacje o charakterze bardzo ogólnym.

Podzielam opinie, że w ostatnim czasie spada znaczenie pageranku.

Wynika to z prostej obserwacji, że na szczytowych pozycjach, na trudnych słowach, widzę często strony z bardzo niskim pagerankiem (np. 1-2). Tymczasem na 5-10 stronach wyników inne strony, z pagerankiem 4 a nawet wyższym, walczą, często nieskutecznie, o wyższą pozycję.

Wcześniej na szczytowych pozycjach widziałem jednak głównie strony z wysokim PR.

Tylko co dalej począć z taką obserwacją? Starać się o jak najniższy pagerank ;-) ???

Tak więc jest to jedna z wielu bezużytecznych obserwacji.

Aby jakoś skonkludować stwierdzam, że moim zdaniem nie ulega wątpliwości, że wyniki Google robią się coraz "brudniejsze", mniej trafne, a wręcz sprawiające wrażenie losowości. Wielokrotnie obserwowałem spadek wartościowej strony z samego szczytu na kilkunastą stronę wyników lub gorzej, pomimo że nie były wprowadzane żadne istotne zmiany, a backlinki raczej przybywały. Po kilku miesiącach, również bez wyraźnej przyczyny, strona potrafiła powrócić na szczytową pozycję, lub nie. Niejednokrotnie widziałem również osiągnięcie szczytowej pozycji przez stronę o bardzo niskiej wartości merytorycznej, z niskim pagerankiem, bez albo z małą ilością backlinków. Często strony nie miały nawet poprawnie podefiniowanych metatagów nie mówiąc o optymalizacji treści.

Reasumując, zalcem więcej dystansu do Google i nie obwinianie się za spadek pozycji.

Pozdrawiam

banner.gif

faktycznie, śmieszny wątek i to na takim forum, "pozycjonuje i mam spadek?", a może inny robią to po prostu lepiej? :) Normalnie ręce opadają.

faktycznie biorąc pod uwagę tylko to co napisałeś podpisałbym się pod tym dwiema rękami - jednak uważam to za bardzo płytkie spojrzenie na sprawę - pozycjonowanie, które w okresie kilku miesięcy powoduje wzrost z pozycji >100 na pozycję 1 to chyba dobre pozycjonowanie.

Zależało mi na dyskusji odnoście zauważalnych zmian w podejściu google odnośnie wieku domen, linków...

Jeżeli to jest śmieszne - proszę sie śmiać do rozpuku - ja jednak myślę że warto to przemyśleć i skonsultować. Rozumiem ,ze ciekawsze jest licytowanie się na PR.

Nie, samo podejmowanie prób aby strona była jak najwyżej nie jest śmieszne, ale wiadomo co robić:

- optymalizacja tagów

- optymalizacja tresci

- optymalizacja struktury strony

- unikalna treść

- odpowiedni przyrost linków

- odpowiedni przyrost unikalnej treści

Pozbawione jest tylko sensu wyciąganie wniosków np. z tego, że strona spadła o dwa oczka w dół. Może spadła po ktoś z konkurencji daną stronę prześginął. A może jak pozycja wzrostła to wcale nie jest to efekt danych działań tylko tego, że konkurencja zbankrutowała i dwie strony zniknęły. Trzeba działać, ale nie przesadzałbym z wyciąganiem daleko idących wniosków ze zmian pozycji kilku stron.

banner.gif

proponuję w takim razie nie analizować i dalej spamować - ot i wniosek z dyskusji

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności