Skocz do zawartości

Zmiany w wynikach Google - kwiecień/maj 08

Aleksi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co prawda mam krótki staż, ale swoje 2gr dołożę:

obecna sytuacja NIE jest normalna. Od początku roku sprawdzam dwa razy dziennie pozycje moich stron. Od początku były stabilne, zmiany następowały co kilka dni, a w oparciu o lekturę forum, osiągałem zadowalające wyniki.

Od kilku dni, wyniki zmieniają się co 2-3 godziny i są to wahania kilkunastu fraz o kilkadziesiąt czy kilkaset pozycji.

Najmocniej linkowana strona, ze stażem ponad 2letnim, praktycznie wyleciała w kosmos na najważniejsze frazy. Od stycznia trzymała stabilne TOP10.

Strona z rocznym stażem, linkowana tylko rotacyjnym systemem, kilkoma preclami i katalogami, straciła pierwsze miejsce na kluczową frazę, ale więcej zmian nie ma.

Strona z ponad 4letnim stażem podlinkowana subtelnie główną frazę trzyma, ale inne wyleciały w kosmos lub na 2-3stronę.

Prawie wszystkie dostały PR 1-2 i ciągle skaczą po wynikach.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

wszystkie poza jedną "wyjątkową" stroną u mnie skaczą strasznie. Aż sam nie mogę w to uwirzyć ;-).

ta "wyjątkowa" strona to taka, której właściwie nie pozycjonuję już. z pół roku temu dodałem jądo linkme, livelink i paru katalogów, systemy przydziliły jej jakieś tam linki (w sumie nie wiele, LM z 200, LL z 300) i nic więcej z nią nie robię.

nie wiem czy moje obserwację mają jakieś większe znaczenie i czy nie jest to kwestia przypadku, bo w tych "nie wyjątkowych" stranach istnieją frazy, które nie drgęły.

wszystkie poza jedną "wyjątkową" stroną u mnie skaczą strasznie. Aż sam nie mogę w to uwirzyć ;-).

ta "wyjątkowa" strona to taka, której właściwie nie pozycjonuję już. z pół roku temu dodałem jądo linkme, livelink i paru katalogów, systemy przydziliły jej jakieś tam linki (w sumie nie wiele, LM z 200, LL z 300) i nic więcej z nią nie robię.

nie wiem czy moje obserwację mają jakieś większe znaczenie i czy nie jest to kwestia przypadku, bo w tych "nie wyjątkowych" stanach istnieją frazy, które nie drgęły.

dokładnie takie zachowanie miałem na myśli, rzeczywiście część fraz stoi twardo na swojej pozycji np. 2 i nic ich nie rusza. A reszta fraz skacze, ale co ciekawe i moje główne pytanie tego dotyczyło - nie może osiągnąć swojego szczytu sprzed zmian. Generalnie coś się dzieje - nie zgodzę się z tymi co mówią że to po prostu tylko chwilowe skoki lub że po prostu ktoś lepiej pozycjonuje. Teoretycznie tak, ale jeżeli konsekwentne pozycjonowanie pozwoliło się piąć domenie pozycję po pozycji aż do top1, to raczej mało możliwe jest aby z przyczyn czysto naturalnych, strona, która była hen, hen nagle wskoczyła do top 2-3. Bez BL, niezoptymalizowana.

szczerze liczę na to co piszą Ci, którzy uważają że to normalne i że wróci wszystko do normy - oby tak było

Wybierając się po prezenty, zawsze natrafiasz na dylemat co kupić na prezenty dla znajomych i bliskich. Ekskluzywne prezenty z branży dom i wnętrze to najbardziej lubiane prezenty ślubne. A jak wiemy prezent ślubny sprawia zazwyczaj nam najwięcej problemów. Najczęstsze z nich to pościel, ręczniki, ale często decydujemy się na narzuty.

Do tej pory różne DC dawały wyniki oczywiście inne, ale w miarę zbliżone, dopóki sobie nie zaktualizowały, ale to co teraz się dzieje to można by pomyśleć, że niektóre DC to dają wyniki chyba sprzed kilku miesięcy, albo jeszcze dalej - normalnie jakby się wszystko rozfazowało

Inna sprawa, że rzadko zdarza się żeby tak często przeskakiwać na różne DC, przy każdym odświeżeniu wyników

Wybierając się po prezenty, zawsze natrafiasz na dylemat co kupić na prezenty dla znajomych i bliskich. Ekskluzywne prezenty z branży dom i wnętrze to najbardziej lubiane prezenty ślubne. A jak wiemy prezent ślubny sprawia zazwyczaj nam najwięcej problemów. Najczęstsze z nich to pościel, ręczniki, ale często decydujemy się na narzuty.

Ten wątek, jest założony za wcześnie ! :) Zawsze przed Update jak i po nim trzeba poczekac na unormowanie wyników, bo narazie jest haos :) Zobaczymy za kilkanascie dni. Zauważylem, ze spowrotem site: wraca :)

Pozdrawiam Maritos

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

Szczerze mówiąc ja też zauważam zmiany inne niż zazwyczaj w okresie updatu PR. Zmiany w wynikach są dość częste i widać, że co chwile pobiera je z innych DC, a wahania w pozycjach są dużo większe niż wcześniej i dotyczą głównie tych fraz, które od kilku miesięcy stały praktycznie na tej samej pozycji. Są to zarówno zmiany w dół, jak i w górę, ale jeśli fraza z końcówki top 10 nagle ląduje na pierwszej pozycji albo fraza spoza top 100 ląduje w top 10 to jest to dość dziwne tym bardziej, jeśli nie jest ona w ogóle pozycjonowana.

... wyniki zmieniają się co 2-3 godziny ...

Spowodowane jest to przełączaniem DC. Google tasuje bardzo wyniki pomiędzy DC, dodatkowo brak jest stabilności pozycji na konkretnym DC.

A monitoring kilku branży wskazuje, że od "jakości" całości działań SEO jest uzależniona "wielkość" skoków. Z wyciąganiem konkretnych wniosków poczekał bym jednak do czasu jak sytuacja się ustabilizuje.

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

Wg mnie w algorytm zostalo wprowadzone coś takiego jak tasowanie wyników stron o zbliżonej wartości dla googla.

Może nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale wydaje mi się że Google może iść w tym kierunku. Utrudni to pracę pozycjonerom ... bo jak teraz wystawić fakturę za top1 dla klienta, kiedy pozycja strony jest wciąż ruchoma? A właściwie takie zagranie byłoby ciosem dla firm które żyją z pozycjonowania, bo dla amatorów samodzielnie pozycjonujących nie ma to aż tak wielkiego znaczenia czy strona będzie w top1, czy top5. No i może więcej klientów się zdecyduje na wykupienie płatnej reklamy, gdzie "pozycja" nie skacze?

Radioactive@home - nauka dla przyszłości, kotfryc

Wg mnie w algorytm zostalo wprowadzone coś takiego jak tasowanie wyników stron o zbliżonej wartości dla googla.

Może nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale wydaje mi się że Google może iść w tym kierunku. Utrudni to pracę pozycjonerom ... bo jak teraz wystawić fakturę za top1 dla klienta, kiedy pozycja strony jest wciąż ruchoma? A właściwie takie zagranie byłoby ciosem dla firm które żyją z pozycjonowania, bo dla amatorów samodzielnie pozycjonujących nie ma to aż tak wielkiego znaczenia czy strona będzie w top1, czy top5. No i może więcej klientów się zdecyduje na wykupienie płatnej reklamy, gdzie "pozycja" nie skacze?

Jeżeli chodzi o kilkuletnie (co najmniej dwuletnie) strony główne z silnym, niespamowym zapleczem, rozbudowanym content'em i pozycjonowane od dawna, to nie wydaje mi się. U mnie takie strony są bardzo stabilne i chyba od roku chyba nic ich nie rusza, najwyżej od czasu do czasu max. 2 pozycje w dół i powrót. Opisywane przez Was zjawiska dostrzegam tylko na podstronie takiej wiekowej strony, którą w ciągu ostatniego roku silnie pozycjonuję (dotyczy innej usługi niż oferowana na stronie głównej) preclami tudzież znacznie content rozbudowałem.

A mnie po ostatnim update powróciła strona z 8-miesięcznego filtra!

Co ciekawe filtr tylko na pojedyncze główne słowo, ale za to słowo, które generuje 60% trafficu (jakieś 2K/day) ...

Za co filtr był, nie wiem...

Domena 5 lat, bardzo unikalna treść, poprawna (w3c valid) , no i nawet w DMOZ-ie prawie od początku.

Linków wychodzących prawie zero. Backlinki wyłącznie naturalne. PR4 (było5).

Wcześniej pisałem wiele razy do G. - no result.

Sam powrót mało efektowny, ok. 11-12 poz. Kiedyś było to 1-2.

Znowu taki wynik tośmiech, bo przede mną wyłącznie śmietnik, i ani podlinkowany, ani mocny PR (najwyżej 3).

I bądź tu mądry? Czasem faktycznie krew zalewa i myśl nachodzi: "też będę spammerem", walnę tysiąc śmietników i jak mnie zfiltrują, zbanują 500, to tyż dobrze.

BTW. Ręczna kara na katalogi utrzymana. Były katalog PR5 z 1 milionem total backlinków - cały czas PR0 + n/a na wszystkie podstrony. Site: zjazd z 30.000 na 200.

-

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• 2 tygodnie później...

Jak najbardziej widać zmiany w algorytmach. Według mnie ostatnio większe znaczenie ma adres strony. Domeny, które bujały się w końcówce top10 czy w drugiej dziesiątce wskoczyły na pierwsze miejsce. Bez żadnego linkowania.

Dobrze powiedział autor tekstu. PageRank nie ma najmniejszego znaczenia na wyniki w SERPach.

Ostatnimi dniami zauwazylem dziwna rzecz, dla kilku starych domen, bedacych w indeksie co najmniej rok (ok 2k stron), a mianowicie kazda strona dostala nagle ~30 k, tak utrzymalo sie 2 dni, i nagle wszystko spadlo do 0... Nie wiem czy to nie kolejny "straszak", jak zdarzalo sie juz kilka razy, czy cos powazniejszego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności