Skocz do zawartości

Zmiany w wynikach Google - kwiecień/maj 08

Aleksi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie tworzenie takich tematów ma sens. Pod warunkiem, że napiszesz coś więcej jakie metody były stosowane. Generalizowanie nie ma najmniejszego sensu.

O co chodzi? Jak walisz za dużo rotacyjnymi to robi się syf, jak stały przyrost jest całkiem dobrze, jak robisz "fale" linków może być różnie.

Tylko opisanie konkretnego przypadku może posłużyć do wyciągnięcia właściwych wniosków.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pisanie samych konkretów by bardzo pomogło w możliwosci wyciąganiu wniosków przez każdego. Dobrze jakby kazdy pisal o ilości bl, jakosci bl, budowy strony, jakosci contentu, dlugosci domeny i napisał krótką historie pozycjonowania. :) Ale za duzo wymagam ;)

Niestety najciekawsze zmiany zauważam głównie na stronach klientów, o których nie mogę pisać na forum ogólnym :-)

To co najbardziej rzuca się w oczy to wyjątkowo częste zmiany DC, z jakimi się łączę i spore różnice w pozycjach i site między nimi. Wygląda to tak, jakby na części DC były dane sprzed kilku tygodni i wystarczy F5 aby wyniki się zmieniły. Site waha się od 8k do... 116k i co kilka odświeżeń jest inny. Ponad półroczna domena, która od kilku miechów utrzymuje się w top 5 i ani oczka niżej na konkurencyjną frazę i jest na nią cały czas mocno linkowana, nagle spada z dnia na dzień o ok. 10 oczek w dół, co w tym przypadku jest dużym spadkiem.

Inna, kilkuletnia (www.angielski.nauczaj.com) ale w ostatnim czasie mało linkowana, nagle spada z pozycji ok. 5 na frazę "angielski online" (a więc nic specjalnego i trudnego w utrzymaniu) na pozycję między 70 a 80, aby później wylecieć poza top 100.

Te same strony, na których zauważalny jest ostry spadek na niektóre frazy, na inne frazy w końcu wskakują na 1 pozycję (będąc np. przez ok. pół roku na 2 albo 3). Na razie nie zauważyłam żadnych zależności i nie potrafię określić, co jest przyczyną, ale nie są to naturalne zmiany w pozycjach takie jak dotychczas.

Nie korzystam z SWL na stronach, na których zauważam takie zmiany. Pod SWL (stałe) podpinam tylko wybrane strony zaplecza, ale ich pozycji aż tak dokładnie nie analizuję.

google zaczyna lepiej i szybciej analizować linki z systemów rotacyjnych przez co te wahania. Oto cały problem.

dlatego e-weblink i inne powinny juz sie przestawiac na tryb SWSL gdzie dodając serwis wybieramy jego tematyke i automat rozdziela linki chociaz na te 3-4 tygodnie "na stałe" bo inaczej google zacznie zupelnie zwykłe SWL olewać, mam nadzieję i sądzę że jeszcze teraz google nie jest na tyle bystre :)

Myśl i bogać się

google zaczyna analizowac linki z SWL :) dajcie juz spokój google naprawdę ma sie czym zajmować i wierzcie mi nie przejmuje się za bardzo pozycjonerami bo nie ma na to czasu, jakiekolwek zawirowananie w google a tu juz ludzi wyciągają dantejskie wnioski.

Wnioski wyciąga się w przedziale 1000 rożnych witryn a nie 2 ty 4 , jeżeli chcecie się profesjonalnie zachowywać podawajcie wiek , czas pozycjonowania i czym ją robicie , nie musi byc ani fraza ani nazwa domeny, suma takich informacji może wam dac jakieś wnioski.

Bo jak jeden mówi ja robie SWL i spadała drugi mówi ja nie robie SWL i też spadała to mówi wam to coś ?

Ponadto obserwujcie top20 pod hasło pozycjonowanie to wam więcej powie jak w tej obecnej dyskusji

Marketing internetowy dla firm

google zaczyna lepiej i szybciej analizować linki z systemów rotacyjnych przez co te wahania. Oto cały problem.

Szybko ? Bardzo szybko. Mam jedna stronę, która pozycjonuje tylko z 1 rotacyjnego swl z wpompowaną sporą ilością pkt. Baaardzo długo była na #1. Jakiś tydzień temu przez przypadek przydzieliłem na to hasło 0 pkt, za 1.5 dnia z #1 spadłem na #8. Jak to zauważyłem przywróciłem punkty i po 2 dniach wróciłem na #3.

I tak przy okazji dzisiejszy ranek to jakiś dramat, przynajmniej dla mnie :/ Takich przetasowań to nie widziałem od długiego czasu.

jeżeli chcecie się profesjonalnie zachowywać podawajcie wiek , czas pozycjonowania i czym ją robicie , nie musi byc ani fraza ani nazwa domeny, suma takich informacji może wam dac jakieś wnioski.

Takie informacje właśnie podałam, ale podam jeszcze raz i dokładniej.

Strona nr 1 - historia z 2001 r., ale odnowiona jakieś pół roku temu i początkowo bardzo delikatnie pozycjonowana. Nie była w ogóle linkowana systemami tylko mocnym zapleczem, katalogami, lekko preclami, naturalnych też trochę jest, przy czym linkowane są zarówno strona główna, jak i podstrony. Pozycja na najważniejsze frazy była stabilna od przedostatniego update'u PR, a więc od kilku miesięcy i różnica w pozycjach wynosiła max 2-3 oczka. Teraz na niektórych DC wskoczyła na 1 pozycję, na innych utrzymuje starą pozycję, na jeszcze innych spadła o ok. 10 oczek.

Strona nr 2 - historia z 2004 r., odnowiona i pozycjonowana od początku 2007. Po jakimś roku dostała się na najważniejsze słowo do top 10, stopniowo pnąc się w górę aż do 3 pozycji. W tym samym czasie co strona nr 1, ta również na najważniejsze słowo spadła na ok. 13 pozycję, a więc też ok. 10 oczek. Pozycjonowana w ten sam sposób, a więc żadnych systemów tylko mocne zaplecze, katalogi, precle, naturalne itp.

Strona nr 3, której adres mogę podać - www.angielski.nauczaj.com - pozycjonowana od momentu rejestracji, a więc od początku 2006. W ostatnim czasie była mało linkowana, prawdę mówiąc zaniedbałam ją. Z SWL ma raptem 150 linków dodanych jakieś 2 miesiące temu, ale nie na frazę, na którą spadła "Angielski online". Tu najważniejszymi frazami były "Angielski" i "Język angielski", a wahania w pozycjach na nie na razie nie są duże, więc ciężko o jakieś wnioski.

Strona nr 4 - historia i początek pozycjonowania od ok. 1,5 roku. Przez rok sobie wisiała niedokończona, później zrobiłam 301 z pozycjonowanej zapleczówki. Przejęła pozycje, dalej była dość ostrożnie linkowana głównie z tematycznego zaplecza, ale w większości dość nowego. Główna fraza utrzymuje się w top 10, kilka wypadło poza top 100 i to raczej te, które są dużo mniej konkurencyjne od głównej i nie powinno być z nimi problemów.

Część stron, równie mocnych jak 2 pierwsze i pozycjonowanych w podobny sposób, linkowanych z tego samego zaplecza, nadal się utrzymuje, dlatego ciężko mi znaleźć jakiś wspólny element, który może powodować te zmiany. Część fraz, które spadły, znajdują się w treści strony i metach, część nie, więc znowu bez wspólnego elementu.

Niestety wydaje mi się, że bez adresów stron to i tak za mało, aby ktokolwiek poza mną mógł wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Te 4 strony to najważniejsze, które dość dokładnie analizuje, ale jest ich więcej.

Na razie żadnych, bo nie mogę znaleźć elementu wspólnego. Mam kilka pomysłów, ale muszę poczekać trochę dłużej i dokładniej przeanalizować aby to sprawdzić, a póki co podałam gdzie zauważyłam zmiany aby inni porównali do tego, co sami zaobserwowali.

W pierwszej kolejności zamieszczę wszystkie pozycjonowane frazy w treści stron w identycznej formie, w jakiej są pozycjonowane i zobaczę, czy to coś zmieni, bo w tej chwili część tych fraz jest w metach, ale nie ma ich w treści strony. Z dnia na dzień jest coraz więcej zmian, więc łatwiej będzie o analizę.

dlatego też napisałem że wg mnie google jeszcze nie jest na tyle bystre by w bazie miliardów stron wiedzieć który link dodał automat SWL a który naturalnie podali ludzie, to już by był pierwszy krok do sztucznej inteligencji googlebota :) niedługo by zaczął sam czytać "ze zrozumieniem" strony i by był koniec z robieniem zaplecza :tancze::D hehe

Myśl i bogać się

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności