Skocz do zawartości

Zmiany w wynikach Google - kwiecień/maj 08

Aleksi

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś pisał że to ma związek z czyszczeniem duplicate content - a to bzdura totalna :D Mam fora z wiadomo ze unikalnym contentem i site spadł o 70%...

A w tym co napisał CashNet jest bardzo dużo racji. Niestety wszyscy po jakiejś części jesteśmy związani z swl, więc niezależnie czy pozycjonujesz swl czy nie strona odczuwa walke z swlami :)

Umieszczasz strone w katalogach? 90% katalogow ma zalozny swl i nim także się indeksuje. Tak więc skoro swl traci moc, to katalog sie wyindeksowuje a z tym twoja strona :( I leci taka fala która wyindeksuje Wasze dmozy które zmniejszają ilość punktów w swl, a przez to spada site precli i zaplecza z ktorego linkujecie i jest coraz mniej bl i strona rowniez sie wyindeksowuje

Tak więc jakby teraz swle padły to pozycjonerzy pojechali by nieźle w dół :) Nie tylko przez bezposrednią strate linków, ale także przez pośrednie straty bl.

Zagmatwanie ale chyba sens zawarłem.

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dowodów chyba podawać nie muszę :D Bo o ile łatwo się domyślić wystarczyło jedno wahanie google i lekki spadek site, aby potem już tylko się przetoczyła dalsza fala wyindeksowania stron, bo wszystkim spadla ilosc pkt, przez co spadla wartość katalogow i stron w ktorych jest masa linków itp itd :) Zjawisko nie jest jakieś olbrzymie, a na sluszność moge tylko potwierdzić, że wystarczy jeden mocny link więcej na stronę i site wraca z nawiązką.

Tak na szybko - powtórka z rozrywki - nie ma się czym ekscytować. Czekać na spokojnie aż się uspokoi. Klientela stara, pozycjonowana od paru lat nawet mailem się nie odzywa - wie o co chodzi, faktury płaci. Nowi sie dopytują co się dzieje.. to tylko tym trzeba wyłożyć co i jak :)

Tak na marginesie - mało coś ludzi ze starej ekipy się udziela .. same nowe nicki widze :)

Lola - tu nie chodzi o walke z SWL tylko po prostu - udoskonalenie algorytmu. Logiczne jest, że link, który istnieje dłużej na danej stronie niesie większą wartość, więc kiedy pojawi się moc obliczeniowa gugiel po prostu uwzględni ten element w swoim algorytmie. Pytanie czy linkom na kilka dni nada 0% wartości czy np. 0,01% bo wtedy problem nie istnieje - wystarczy odpowiednio więcej linków rotacyjnych :).

Też myślę, że się ustabilizuje z jednego prostego powodu. Nie walczymy z goglem tylko z innymi pozycjonerami. Bez względu na to jak wygląda algo, każdy ma takie same warunki do pracy :). Jeśli 99% pozycjonerów jest w jakimś stopniu zależnych od swl to wszyscy pospadają = wszyscy zostaną tam gdzie byli :)

U mnie wszystko już jest stabilne.

Kontynuacja wcześniejszego wykresu:

poz2gf1.th.jpg

Do tych od teorii spiskowych drobny przykład:

site:.pl - 1,800,000,000

Zakładając że przeciętna strona/podstrona ma 5kB.

Daje to prawie 10000 GB danych.

Żeby wykryć rotacje na tylko >>polskich<< stronach trzeba je pobrać dwukrotnie w ciągu krótkiego czasu (np. 1h) ;)

Algorytm musi dwukrotnie przebadać wzajemne powiązania tych stron oraz zrobić analizę treści i tak dalej ....

I teraz pytanie.

Czy jakość wyników przez zmniejszenie udziału rotacyjnych SWL ulegnie poprawie?

Czy pieniądze na analizę i transfer nie zostaną wyrzucone w błoto?

Czy google jest w stanie dwukrotnie zwiększyć moc obliczeniową?

Pojawiła się teoria także o nadawaniu mocy linkom po określonym czasie (np. 14 dni).

To ja się pytam czy jak przyłożę tylko 100k weblinka na jakąś frazę to ona nie drgnie, nie pójdzie w górę ?

nihil fit sine causa

ja przez to całe zamieszanie postanowiłem zmienić trochę content. fraza "zespoły muzyczne" nie występowała w ogóle w tytule strony a pod nią pozycjonowałem. na niej też najbardziej zależało mojemu klientowi. zmieniłem _tylko_ tagi <title> dodając tam na początku "zespoły muzyczne ..." gdzie ... to tam reszta tytułu. efekt? strona która od dobrego pół roku była na 5-6 pozycja spadła po 3 dniach na 11 (zaraz po tym, jak google zaindeksowało zmianę).

efekt? strona która od dobrego pół roku była na 5-6 pozycja spadła po 3 dniach na 11 (zaraz po tym, jak google zaindeksowało zmianę).

Na 101% ta zmiana nie ma nic wspólnego ze spadkiem. Google szaleje, daj mu czas.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

jesli czesc z was pisze o rzekomej zmianie obliczania mocy linkow "krotkotrwalych", przez co niby skutecznosc swl jest obnizona

to dlaczego czesc stron dalej stoi stabilnie?

ja nie uzywam swl ale oczywiscie precle czy katalogi na ktorych mam linki korzystaja z swl wiec przez to moglem spac ale konkurencja ktora stoi wysoko to nie korzysta posrednio z swl?

troche malo realne...

Ja bym się nie upatrywała zmian w samych linkach, ale w tym, czy pozycjonowana fraza znajduje się w treści strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności