Skocz do zawartości

[projekt] czat dla Webmasterów

Rekomendowane odpowiedzi

Adres: https://emochat.eu

Dla kogo:

Przede wszystkim, dla Webmasterów (przez duże W :P), którzy chcą mieć idealnie dopasowanego czata do swojego serwisu, dla swoich użytkowników. Jeśli shoutbox przestał już być wystarczający i uważasz że jest zbyt wolny i zamula serwer. Jeśli bramka IRC nie do końca Ci odpowiada to emoczat jest w stanie idealnie wpasować się w Twoje potrzeby :P

Czat sam w sobie przydaje się do relacji z imprez na żywo, dla serwisów randkowych, dla portali społecznościowych i wszędzie tam gdzie ludzie lubią żywo dyskutować ;)

Pomysł:

Serwis powstał w wyniku nagromadzenia pomysłów, jakie przyszły mi do głowy w czasie obserwacji mojego pierwszego serwisu z czatami - flash-chat.pl (oraz innych istniejących na rynku rozwiązań :) ). Można więc powiedzieć że ten serwis to wersja 2.0 serwisu flash-chat.pl

Funkcjonalność:

Kluczowym elementem, było stworzenie czata w taki sposób, aby całkowicie integrował się z dowolnym innym serwisem w sposób całkowicie przeźroczysty dla końcowego użytkownika. Tzn. użytkownik X serwisu example.com korzysta z czata osadzonego na stronie example.com poprzez serwis emohat i jest autoryzowany przez serwis example.com

Do autoryzacji używane są proste "bramki" (formularz przesyłany metodą POST), które na podstawie losowych jednorazowych kluczy wygenerowanych przez serwis example.com wpuszczają użytkownika na czat (funkcja autologowania). Żadne hasła z bazy example.com, czy też jakiekolwiek informacje na temat sesji (cookies) nie są wykorzystywane.

Aktualnie istnieją wtyczki do Drupala, phpBB 3.x i 2.x oraz do jPortala. Przy odrobinie znajomości programowania i baz danych można też napisać własną.

Pozostała funkcjonalność:

- Kompatybilny z IRCem. Ta forma korzystania z czata nie jest zalecana (masz mniejszą kontrolę nad użytkownikami zalogowanymi przez IRC niż tymi, którzy są na czacie przez WWW), ale jeśli masz grono użytkowników "starszej daty", którzy są przyzwyczajeni do swoich klientów IRC to możesz włączyć kanał IRCa. Na potrzeby serwisu emoczat powstał odrobinę zmodyfikowany serwer IRC - m. in. w ten sposób aby dokonywał autoryzacji w Twoim serwisie wszystkich użytkowników wchodzących na kanał, obsługiwał loginy z nietypowymi znakami itp. Dodatkowo serwer IRC automatycznie ropoznaje kodowania UTF-8,ISO8859-1, ISO8859-2,Windows-1250 i dokonuje "w locie" konwersji między klientami.

Zasadniczo kompatybilność z IRCem jest po to, abyś w razie potrzeby mógł postawić bota zabawiającego gości, albo robiącego statystki aktywności użytkowników itp.

- Konfiguracja wyglądu za pomocą arkuszy stylów CSS

- Rozmowy prywatne w osobnych oknach, emotki (konfigurowane dowolnie za pomocą wyrażeń regularnych), ignorowanie użytkowników, automatyczne wykrywanie adresów URL

- Liczniki online do wstawienia na stronę (kto jest zalogowany, jak długo itp.)

Jak widać z powyższej listy aby móc w pełni wykorzystać możliwości czata potrzebny jest pewien poziom wiedzy. Dlatego usługa przewidziania jest dla Webmasterów (przez duże W :) ).

Model biznesowy:

Tutaj w sumie mam problem, bo założeniem było stworzenie wysoce konfigurowalnego czata (tak aby mógł się dopasować do każdego serwisu) wysokiej jakości za przystępną cenę.

Wcześniej nie sprawdzałem popytu na tego typu usługi (po prostu lubię pisać czaty :) ) i nawet jeśli ta cała praca nie zostanie wykorzystana to i tak się mnóstwo przy tym nauczyłem. Jeśli pozyskam tylko pierwszych stałych dziesięciu klientów to z pewnością rozpocznę działalnosć gospodarczą (niestety przy mniejszej ilości obniżona składka ZUS się nie zwróci). Na razię mogę zaproponować umowę zlecenie.

Ponieważ jestem autorem serwisu i znam dobrze jego możliwości to oprócz samej usługi mogę oferować pomoc przy jego konfiguracji, pisać boty, udzielać pomocy, itp. Praktycznie jestem w stanie zapewnić support 24 godziny na dobę ;) .

Rozważam też możliwość uruchomienia jakiegoś programu partnerskiego (tylko musiałbym wtedy też podnieść ceny), tylko nie wiem czy byliby chętni na promowanie produktu, który nie ma jeszcze wyrobionej marki. Zastanawiam się też nad wprowadzeniem innego sposobu naliczania opłat - np. zamiast stałego abonamentu opłata za wykorzystane łączę. Ale wtedy wyłącznie na właścicielu pokoju spoczywałaby odpowiedzialność za blokowanie spamerów i innych potencjalnie nieproszonych gości.

Sądzę, że przyszłość leży właśnie w usługach i serwisach, które można łatwo "doczepić" do tych już istniejących i taką funkcję ten czat przede wszystkim ma spełniać.

Współpraca:

Dużo już zostało zrobione, ale i sporo zostało jeszcze do zrobienia. Jeśli:

- umiesz programować i potrafisz napisać wtyczkę do jakiegoś popularnego CMSa (Joomla!, WordPress, etc.), lub

- znasz się na CSS i potrafisz wykonać ładny szablon, lub

- znasz na tyle dobrze język nowożytny i terminologię komputerową, że jesteś w stanie się podjąć tłumaczenia, i

potrzebujesz rozbudowanego czata to zachęcam do kontaktu:

E-mail: admin@emochat.eu

Gadu-gadu: 7543

lub na forum

Jeśli posiadasz co najmniej średniej wielkości serwis i chciałbyś przetestować czata, to również zapraszam do kontaktu. Czat ciągle jest rozwijany i w związku z tym ceny można negocjować :) . W pierwszej kolejności oczywiście będą dopisywane i poprawiane te elementy, których brak jest najbardziej odczuwalny dla użytkowników. Zasadniczo większość z wymienionych funkcjonalności jest już gotowa i działa. Pomoc też mam nadzieję niedługo powstanie :).

Uff, mam nadzieję że nie wyszedł mi z tego marketingowy bełkot.

P.S. Nazwa wzięła się ładnych parę lat temu od emotek, na których brak najbardziej narzekają użytkownicy flash-chat.pl. Niestety teraz ta nazwa może być odbierana z mieszanymi uczuciami, jednak na szczęcie końcowi użytkownicy nawet tego nie zauważą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności