Skocz do zawartości

Ustawianie celu w Google Analytics

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć jakie wyniku daje ustawienie celów w Google Analytics? Czy można z tego sprawdzić konwersje Adwordsa? Drugie i najistotniejsze pytanie czy pokazuje wszystkie wcześniejsze wejścia tego użytkownika zanim dokonał np. zakupu?

Pozdrawiam

1. Można sprawdzić konwersję na cel. Czyli ile osób weszło z AdWordsów i osiągnęło pożądany cel na witrynie. To masz w analytics- Kampaie AdWords - Zakładka Konwersja na cel.

2. Tu nie bardzo rozumie. Pokazuje jaką ścieżkę przebył do celu (analytics - cele - odwrotna ścieżka do celu). Ale nie pokazuje usera (nie wiesz kto to był) więc nie pokazuje jego wcześniejszych wejść na witrynę.

• 8 miesięcy temu...

Witam

Ja może się podłączę, bo też mam pytanko apropos celów:

Chciałbym jako cel ustawić sobie kliknięcie przez użytkownika w dany link, dokładnie w link: np: mojapoczta@onet.pl (mam to na stronie w postaci kodu html - "mailto")

Czy jest to w ogóle możliwe ? Czy celami mogą być wyłącznie podstrony serwisu ?

Dzięki za opinie

Rafał

Można, za pomocą java script:

<a href="mailto:mojapoczta@onet.pl" onclick="pageTracker._trackPageview('/wyslanie-poczty');">Kliknij tutaj</a>

Teraz każde kliknięcie na link spowoduje zarejestrowanie wejścia na podstronę /wyslanie-poczty. Cel definiujesz standardowo.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze mam jedno pytanko odnośnie GA ;)

W jaki sposób ustawić sobie te statystyki, aby w dziale: słowa kluczowe -> konwersja na cel, pokazywało mi liczbę osiągnięć celu z danego słowa kluczowego ( nie w wymiarze procentowym, a liczbowym)

. W tej chwili pokazuje mi tak:

słowo kluczowe - odwiedziny - "nazwa celu" - współczynnik konwersji na cel - wartość celu dla jednych odwiedzin

Oczywiście można to sobie wyliczyć samemu, ale dla kilkudziesięciu fraz jest to uciążliwe. Wiecie może jak to obejść ?

Dzięki za opinie

• 2 miesiące temu...
Jeszcze mam jedno pytanko odnośnie GA :D

W jaki sposób ustawić sobie te statystyki, aby w dziale: słowa kluczowe -> konwersja na cel, pokazywało mi liczbę osiągnięć celu z danego słowa kluczowego ( nie w wymiarze procentowym, a liczbowym)

. W tej chwili pokazuje mi tak:

słowo kluczowe - odwiedziny - "nazwa celu" - współczynnik konwersji na cel - wartość celu dla jednych odwiedzin

Oczywiście można to sobie wyliczyć samemu, ale dla kilkudziesięciu fraz jest to uciążliwe. Wiecie może jak to obejść ?

Dzięki za opinie

hej,

ustaw sobie taki raport za pomocą raportów niestandardowych.

ustawiasz, jako wymiar - frazy kluczowe, a jako charakterystykę - wejścia, akcje, CR

pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności