Skocz do zawartości

Linux lepszy do internetu?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

@jubi

Bez przesady... wiem jak ma się sprawa aktualizacji, jak je wyłączyć itp...

Zuch :D co w takim razie zwalnia internet? huh?

A co do tego linuxa to przyznam że to ciekawy fenomen... Związku z tym że większość seriwsów internetowych stoi na linuxach a jego kod źródłowy jest ogólnie dostępny to powinien to być mało bezpieczny system... Na korzyść windy także przemawia znane powiedzienia: "płacisz i wymagasz"...

Kod jest dostępny, więc więcej osób szuka w nim luk - jeżeli takie są, to te osoby je łatają, lub zgłaszają społeczności do załatania.

m$ nie ma takiej społeczności (pod względem liczby) i wszystko się opiera o zatrudnionych tam programistów.

Co do płacisz i wymagasz - ile razy korzystałeś z supportu m$? ile razy trafiłeś na błąd systemu? :)

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ponadto nie opłaca się pisać wirusów i wszelkiego rodzaju malware dla systemu którego używa bardzo mały odsetek użytkowników.

Propaganda M$, ale już o tym pisałem, radze przeczytać cały wątek. To nie ilośðć użytkowników czyni system bezpiecznym!

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

To nie ilośðć użytkowników czyni system bezpiecznym!

Dokładnie, to choćby sama struktura użytkowników i ich praw w systemie, wszystko robisz z poziomu zwykłego usera a w system możesz ingerować dopiero z konta roota, a więc nawet jesli uda się przejąć konto usera i tak zabawa nie warta jest świeczki bez konta roota...

Kod jest dostępny, więc więcej osób szuka w nim luk - jeżeli takie są, to te osoby je łatają, lub zgłaszają społeczności do załatania.

m$ nie ma takiej społeczności (pod względem liczby) i wszystko się opiera o zatrudnionych tam programistów.

Co do płacisz i wymagasz - ile razy korzystałeś z supportu m$? ile razy trafiłeś na błąd systemu? :D

Społeczność społecznością. Ile razy patrzyłeś w źródło? ;)

Bezpieczeństwo Linuksa to jego modularna budowa i kilka innych spraw, ale to chyba nie jest miejsce na ten temat. :)

Jaki Linux do pracy? Zależy. Osobiście kocham Arch Linuksa, ale zacznij od jakiegoś Debiana czy coś.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Taaa

Właśnie przed chwilą odpalałem debiana z live cd...

I czuje że przedemną dłuuuuuuuga droga...

Wszystko po angielsku a ja nawet niewiem gdzie się tam sieć konfiguruje i do tego jeszcze ta konsola cała to niewiadomo gdzie jest... tragedia... co łyndołs z ludźmi robi;)

[...]I czuje że przedemną dłuuuuuuuga droga[...]co łyndołs z ludźmi robi
Daje możliwość prostego korzystania z komputera, a w tym przeglądarki internetowej.

I w tym tkwi jego siła. Ale jak ktoś jest "masochistą" to jego sprawa... :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ale jak ktoś jest "masochistą" to jego sprawa... :)
Windowsa też nikt się w tydzień nie nauczył :D

Czyżbyś był "zawziętym wyznawcą" jedynie słusznego systemu? ;)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

@Irek Absolutnie nie! Jak najbardziej doceniam linuxa, ale w tym konkretnym aspekcie tyczącym przeglądania internetu nie widzę jego przewagi nad windowsem. Owszem jako argument padało bezpieczeństwo, ale korzystając z XP jako OS umożliwiającego mi przeglądanie serwisów www spię spokojnie, bo nie czuję specjalnego zagrożenia wynikającego z konsekwencji takiego status quo :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Aż razi w oczy :D

mianownik (kto? co?) Linux

dopełniacz (kogo? czego?) Linuksa

celownik (komu? czemu?) Linuksowi

biernik (kogo? co?) Linuksa

narzędnik (z kim? z czym?) z Linuksem

miejscownik (o kim? o czym?) o Linuksie

wołacz (o!) Linuksie!

Debiana lepiej kupić(allegro, sklep z linuksami) płacisz tylko za płyty i koszt wysyłki, srednio 5zł-10zł. Zainstalujesz i będziesz miał wszystko pl, w sieci są tutki jak krok po kroku(screen w screen) zainstalować debiana także problemów nie powinieneś mieć. Mając 512 neo prędkość max sciagania na win to 65kb/s na debianie lekko ponad 70kb/s. Mając adapter usb od liveboxa zasięg miałem marny(czasem przerywało mi połączenie) na debianie mój zasięg to 75%-85% i nigdy mi nie przerwało połączenia. Problem ze sterownikami można rozwiązać ndiswrapper'em.

Sklep z elementami do balustrad ze stali nierdzewnej - https://homeno.pl

Debiana lepiej kupić(allegro, sklep z linuksami) płacisz tylko za płyty i koszt wysyłki, srednio 5zł-10zł. Zainstalujesz i będziesz miał wszystko pl, w sieci są tutki jak krok po kroku(screen w screen) zainstalować debiana także problemów nie powinieneś mieć. Mając 512 neo prędkość max sciagania na win to 65kb/s na debianie lekko ponad 70kb/s. Mając adapter usb od liveboxa zasięg miałem marny(czasem przerywało mi połączenie) na debianie mój zasięg to 75%-85% i nigdy mi nie przerwało połączenia. Problem ze sterownikami można rozwiązać ndiswrapper'em.

Kupić płytkę ~100MB? No bo kto instaluje Debiana z płyty innej, niż net-install? :D

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ja się właśnie przesiadam na ubuntu. Trzeba się wiele nauczyć, jest jeszcze wiele rzeczy niedopracowanych... ale człowiek się uczy całe życie ;)

Mam sentyment do xp którego używałem ostatnie 4 lata, dobrze postawiony śmigał pół roku, albo i dłużej bez problemów (ech ... gdyby jeszcze domownicy byli świadomi że zasłona nie jest po to, żeby ją ściągać za każdym razem, gdy się instaluje jakiś śmietnik z netu to bym pewnie od tych 4 lat nie reinstalował).

Na nowym kompie Vista zdechła po trzech dniach :D

Radioactive@home - nauka dla przyszłości, kotfryc

Weźta zamówcie Ubu ze shiptit (darmo, nie płacicie nawet za przesyłkę) wejdźcie na livecd, zróbcie partycję i wrzućcie na próbę. Tyle. ;)

Kutek no popatrz :D

https://www.linux-dvd.pl/debian-gnulinux-40...eaf7364b834157f

3 płyty dvd, po instalacji apt-cdrom add i tak z każdą płytką ;)

No tak, ale po co komu tyle pakietów... ;) A potem update tego, brrr.

Ja wolę z net-inst i bawić się w instalowanie wszystkiego od zera, niż bawienie się w usuwanie niepotrzebnych pakietów, ale może po prostu zobczony jestem. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności