Skocz do zawartości

[pomysł] phpOpenDirectory

Rekomendowane odpowiedzi

Wybierając dwupoziomową kategoryzację zasugerowałem się popularnymi skryptami.
Większość liczących się katalogów stron nie opiera się na kategoria/podkategoria, ale jest bardziej rozbudowana, a najlepiej chyba oddaje to https://www.dmoz.org/ .... Pozdrawiam

To znakomity argument do tego by zmienić założenia... Dziękuję.

PS: Miałem iść spać... ale okazało się, że ekipa w firmie piwko popija :)

PS2: Zmodyfikowałem zbiór wymagań odnośnie kategoryzacji.

I tak sobie pomyślałem, że skoro jest rozbudowana kategoryzacja to może by jeszcze tagowanie dołożyć?

Kategorie jako struktura drzewiasta - bez AJAX'a ani rusz.

Jest też kilka innych funkcjonalności gdzie asynchroniczność pozwoli na uzyskanie bardziej przyjaznego i użytecznego interfejsu.

Jednak nie zbaczajmy z tematu... Generalnie do kwestii planowania interfejsu dotrzemy po zamknięciu zbioru wymagań i rozplanowaniu bazowych elementów systemu.

PS: A tagowanie to nie jest przypadkiem rozszerzeniem istniejących "meta keywords"? Po co powielać informacje kiedy ludzie dbający o znaczniki meta już wykonali tagowanie swojej witryny? Dałbym tylko przy dodawaniu możliwość zmiany automatycznie odczytanych słów kluczowych.

PS2: Spotkałem się z kilkoma interpretacjami określenia "tag / tagować". Zatem żeby nie było nieporozumień to dla mnie tagowanie jest folksonomią: https://pl.wikipedia.org/wiki/Folksonomia.

PS3: Polecam drobny changelog: https://phpopendirectory.net/wiki/Dokumenta...&version=10

Dorzucę wam jeden pomysł który ja mam u siebie zaimplementowany.

Zakładając że niektórzy mają dosyć dużo katalogów i to do tego moderowanych polecam stworzyć centralny panel administracyjny z którego możemy administrować wszystkimi posiadanymi katalogami, nie zaś osobny panel do każdego katalogu :), osczędza to bardzo dużo czasu na moderowanie.

Implementacja tego nie jest trudna :)

Jest to bardzo dobry pomysł. Myślałem o tym żeby większość (jak nie wszystkie) operacje wystawić jako web services.

Pozwoliło by to na zbudowanie prostej centralnej aplikacji do zarządzania wszystkimi katalogami do którym posiadamy odpowiedni klucz i uprawnienia.

Sorki, że tutaj i przy okazji wolnego oprogramowania ale mam temat z beczki komercyjnej:

Agencja FFCreation w której pracuję poszukuje webdeveloperów i programistów php. Pracujemy dla dużych, znanych marek i robimy bardzo fajne projekty.

Osoby zainteresowane szybkim rozwojem zawodowym oraz pracą w fajnym zespole proszę o maila: rafal[at]ffcreation[dot]com.

Każdy projekt jeżeli jest prowadzony profesjonalnie ma sens. A darmowego rozbudowanego skryptu katalogu nie ma.

Dobrze by było gdyby skrypt umożliwiał postawienie zarówno katalogu jak i precla ewentualnie 2 w jednym. Powinna być możliwość całkowitego zindywidualizowania skryptu tak żeby w żaden sposób nie dało się automatycznie stwierdzić że to strona właśnie na tym skrypcie.

System pluginów nie był by głupi każdy może sobie wpiąć co mu pasuje a i dopisać coś łatwiej jak jest potrzeba. Możliwość podpięcia płatności za wpis anusz ktoś ma ambicje na płatny katalog. Automatyczne sprawdzanie linków zwrotnych. Sprawy niby banalne i proste ale zazwyczaj pomijane. Title i description zarówno automatyczne jak i możliwość podpięcia swoich (może jakiś prosty kodzik coś ala linki w WP.

Ps. Widzę że część rzeczy o których pisałem jest już w założeniach i chwała za to. Polecam się do beta testów u mnie zawsze wyłażą błędy z którymi inni nigdy się nie spotkali :)

Hybryda precel / katalog, wersje językowe, struktura drzewiasta, admin do wielu katalogów, bez ajaxa ani rusz, tagi, pluginy, płatności, kilka engine bazodanowych, cache, etc. Jak ty to chcesz sam dobrze napisać, zoptymalizować i zabezpieczyć to masz pół roku z głowy 8h dziennie 5 dni w tygodniu. A pewnie wiele dłużej.

Lepiej zrób szybki podstawowy katalog 2-3 poziomowy na systemie szablonów i z systemem pluginów, tylko go napisz porządnie. Jak ktoś będzie chciał ajaxy, precle i inne bzdety to sobie sam dopisze, z resztą niech potencjalni użytkownicy też dają coś z siebie bo o to chodzi w modelu OS :) Jeśli sam chcesz to pisać to po co OS? I tak się będziesz z tym sam męczył - opublikuj jako wersja płatna.

No i jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednego wordpressa już mamy, nie wiem jak ludzkość zniesie pojawienie się następnego preclownika jeszcze zintegrowanego z katalogiem ;) Ja bym raczej wystrzegał się pisania takich potworków bo nie będzie z tego ani dobrego precla ani katalogu.

Jak chcesz się uczyć na takim projekcie i nie masz doświadczeń z projektowaniem takich systemów to raczej powstanie z tego wolna kobyła a po paru miesiącach projekt upadnie bo nikt nie będzie go w stanie modyfikować (mówię o tych nierealnych założeniach, których tu pełno).

Ja też miałem taki przerost ambicji i założeń projektowych na studiach. Grupka się brała za projekt, taką gierkę sterowaną czymś a'la język programowania. Stwierdziłem, jedna osoba, skrypty parsowane do php, prosta grafika i interfejs. Zaraz ktoś wymyślił, że grafikę to się zrobi w opengl, interface 3D w java, własny interpreter i kompilator języków, rozbudowane statystyki, turnieje, serwer do gry i rozgrywka wieloosobowa. Ludzie którzy tydzień przedtem robili 'hello world' chcieli pisać klona microsoftowej aplikacji do imaginecup. Tylko o wiele lepszej i w 3d. Wiecie co powstało? Serwer, który nie obsługiwał tak jak trzeba nawet logowania userów z resztą to była jego jedyna funkcjonalność.

Jak ja kocham ten nasz słowiański optymizm. Generalnie jak tak obserwuje to każdy pomysł czy to na biznes czy na jakąkolwiek inną działalność jest zduszany w zarodku przez tak zwanych racjonalistów. Ale wszystko co najlepsze człowiek stworzył powstawało w bólach przy wtórze chóru pesymistów i niedowiarków. A jak kolega zaprojektuje fajny engine to całą resztę można będzie stopniowo łatwo dopisać. Dlaczego robić coś prostego co każdy kto przeczytał kurs php może wklepać jak można zrobić coś naprawdę fajnego i zaprząc do tego najnowsze rozwiązania. Qlweba i mini już mamy czas na coś z przytupem :)

Ps. A żeby aplikacja miała funkcjonalność zarówno precla jak i katalogu a pewnie i innych rzeczy nie trzeba wiele pracy a tylko odpowiednie podejście do elastyczności skryptu.

Jak ja kocham ten nasz słowiański optymizm.

A konkretnie gdzie w moim poście pesymizm?

. Dlaczego robić coś prostego co każdy kto przeczytał kurs php może wklepać jak można zrobić coś naprawdę fajnego i zaprząc do tego najnowsze rozwiązania.

To jest właśnie problem, myślisz, że do napisania katalogu wystarczy kurs php. Nie wiem jak ten katalog ma wyglądać, jak ma być zoptymalizowany i zabezpieczony. Jak po kursie php chcesz dobrze zrobić strukturę html i parser szablonów? Wielu ludzi uważa tak jak Ty i potem mamy darmowe skrypty takie jak mamy. Do napisania prostego ale dobrze zoptymalizowanego i bezpiecznego katalogu potrzebna jest ogromna wiedza z wielu dziedzin. Kurs php? Nie wiem o co ci chodziło, w roku 2008 chcesz pisać katalog oparty na plikach?

Qlweba i mini już mamy czas na coś z przytupem

Skoro qlweb jest takim świetnym, prostym katalogiem to wystarczy chyba napisać pod niego parę wtyczek i będzie to co w założeniach. Po co pisać od nowa katalog skoro prostą, wydajną i dobrze napisaną "bazę" już mamy? A jeśli nie qlweb to sam stwierdziłeś, że bazę to może "każdy debil" napisać, więc wystarczy poszukać darmowej bazy i mamy kilka miesięcy bezsensownej roboty z głowy :(

Ps. A żeby aplikacja miała funkcjonalność zarówno precla jak i katalogu a pewnie i innych rzeczy nie trzeba wiele pracy a tylko odpowiednie podejście do elastyczności skryptu.

Skoro to takie proste to napiszmy skrypt który może robić wszystko, ja bym jeszcze dołożył: blog, cms i portal z ogłoszeniami , skoro nie trzeba wiele pracy :D Zaprezentuj skrypt z funkcjonalnością katalogu i pecla który się do czegoś nadaje i sam go napisałeś, skoro to takie banalne.

<offtopic>

Generalnie jak tak obserwuje to każdy pomysł czy to na biznes czy na jakąkolwiek inną działalność jest zduszany w zarodku przez tak zwanych racjonalistów.

Chyba mówisz o realistach :) Sorry, pewnie mam w tym swój udział ale schodząc z tematu na pomysły na biznesy na forum PiO to ludzie chcą robić biznes bez żadnego wkładu, kasy i nic nie umiejąc. Nie każdy musi mieć biznes a ten który nic nie umie, nie ma kasy i chce ponadto robić np. klon biznesu obecnego w sieci od x * 10 lat wkładając 200pln nie musi go mieć wybitnie i nie będzie go miał, bo jeśli gość który włoży równowartość średniej krajowej chce konkurować z grubymi rybami to każdy idiota mógłby to zrobić. Więc po co się oszukiwać, niech gość swoje parę stówek wyda na jakieś krótkie wakacje albo nie wiem... nowy dysk, czy coś a nie się łudzi, że wyda tysiaka i zrobi portal na miarę onetu :)

Mam wgląd w tworzenie się nowego biznesu który ma duże szanse. Ludzie mają kasę, blisko 20 osobowy zespół specjalistów z różnych dziedzin (java, ajax, flash) i świetny pomysł na nową usługę. Jak tutaj pisze gość który nic nie umie i chce stworzyć klon interia.pl za 1000 pln to co mu mam powiedzieć? "super stary zatrudnij team specjalistów, za miesiąc wyłożysz interię na łopatki".

Hybryda precel / katalog, wersje językowe, struktura drzewiasta, admin do wielu katalogów, bez ajaxa ani rusz, tagi, pluginy, płatności, kilka engine bazodanowych, cache, etc. Jak ty to chcesz sam dobrze napisać, zoptymalizować i zabezpieczyć to masz pół roku z głowy 8h dziennie 5 dni w tygodniu. A pewnie wiele dłużej.
Ja nie widzę w tym problemu. Wiadomo powszechnie, że nie od razu Kraków zbudowano. Grunt to dobrze zacząć... dalej samo się napędzi. Dokładnie w taki sam sposób w jaki rozwijają się inne duże, użyteczne aplikacje open source.
Lepiej zrób szybki podstawowy katalog 2-3 poziomowy na systemie szablonów i z systemem pluginów, tylko go napisz porządnie. Jak ktoś będzie chciał ajaxy, precle i inne bzdety to sobie sam dopisze, z resztą niech potencjalni użytkownicy też dają coś z siebie bo o to chodzi w modelu OS ;)
To czym będzie phpOpenDirectory na początku swojego istnienia wyjdzie po ustaleniu priorytetów dla zebranych funkcjonalności. Wiadomo, że na początku będzie to podstawowa funkcjonalność, a przede wszystkim silnik na którym będzie oparta cała reszta.
Jeśli sam chcesz to pisać to po co OS? I tak się będziesz z tym sam męczył - opublikuj jako wersja płatna.
Docelowo nie mam zamiaru tworzyć aplikacji w pojedynkę ponieważ dobrego softu nie tworzy się samemu. Płatne nie będzie bo to blokuje olbrzymi potencjał jaki istnieje w społeczności Wolnego Oprogramowania.
No i jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednego wordpressa już mamy, nie wiem jak ludzkość zniesie pojawienie się następnego preclownika jeszcze zintegrowanego z katalogiem ;) Ja bym raczej wystrzegał się pisania takich potworków bo nie będzie z tego ani dobrego precla ani katalogu.
Zgadzam się. Nie wolno przekroczyć pewnej subtelnej granicy pomiędzy funkcjonalnością a użytecznością. Przerost formy nad treścią nie da pożądanego efektu. Jak silnik wyjdzie dobrze to nie widzę przeszkód aby w kolejnym etapie uzyskać aplikację realizującą funkcjonalność precla. Jest to zapewne dalekie spojrzenie w przyszłość ale to ważne aby w nią patrzeć. Tak powstaje dobre, przemyślane oprogramowanie.
Jak chcesz się uczyć na takim projekcie i nie masz doświadczeń z projektowaniem takich systemów to raczej powstanie z tego wolna kobyła a po paru miesiącach projekt upadnie bo nikt nie będzie go w stanie modyfikować (mówię o tych nierealnych założeniach, których tu pełno).
Kto powiedział, że mam zamiar się dopiero uczyć? Ja tu widzę raczej płaszczyznę pod sprawdzenie i doszlifowanie posiadanej wiedzy. Na pewno projekt wniesie sporo nowych doświadczeń co stanowi dodatkową motywację.

Które z założeń uważasz za nierealne?

Jak ja kocham ten nasz słowiański optymizm. Generalnie jak tak obserwuje to każdy pomysł czy to na biznes czy na jakąkolwiek inną działalność jest zduszany w zarodku przez tak zwanych racjonalistów. Ale wszystko co najlepsze człowiek stworzył powstawało w bólach przy wtórze chóru pesymistów i niedowiarków. A jak kolega zaprojektuje fajny engine to całą resztę można będzie stopniowo łatwo dopisać. Dlaczego robić coś prostego co każdy kto przeczytał kurs php może wklepać jak można zrobić coś naprawdę fajnego i zaprząc do tego najnowsze rozwiązania. Qlweba i mini już mamy czas na coś z przytupem :)

Święte słowa. :) Grunt to dobre podejście.
Jak ja kocham ten nasz słowiański optymizm.
A konkretnie gdzie w moim poście pesymizm?
Nutką pesymizmu zalatuje z tego opowiadania o projekcie na studiach :)

Bardziej po tym poście zaliczyłbym Cię (bez urazy) do "chóru niedowiarków", którzy nie wierzą, że można jeszcze w tych czasach napisać dużą, dobrą, darmową aplikację.

Skoro qlweb jest takim świetnym, prostym katalogiem to wystarczy chyba napisać pod niego parę wtyczek i będzie to co w założeniach. Po co pisać od nowa katalog skoro prostą, wydajną i dobrze napisaną "bazę" już mamy? A jeśli nie qlweb to sam stwierdziłeś, że bazę to może "każdy debil" napisać, więc wystarczy poszukać darmowej bazy i mamy kilka miesięcy bezsensownej roboty z głowy :)
Znasz się na programowaniu? Widziałeś kod źródłowy qlWeb'a? Dobrego silnika nie ma (do dzisiaj nie znalazłem) i warto poświęcić kilka miesięcy by go stworzyć. A już na pewno nie jest go w stanie stworzyć osoba bez doświadczenia. Na razie musisz uwierzyć na słowo, że z doświadczeniem w moim przypadku źle nie jest. Wiadomo, że zawsze może być lepiej bo człowiek się całe życie uczy i głupi umiera :) Z chęcią wrócę do tego tematu kiedy silnik będzie gotowy.

• 2 tygodnie później...

Wracając do tematu funkcjonalności...

Mam jeden mały dylemat i chciałbym zapytać Was o zdanie:

Chodzi o możliwość dodawania wpisów do poszczególnych poziomów drzewa kategorii. O ile łatwo uzasadnić blokadę dodawania wpisów do głównych kategorii (poziom=1) o tyle nie mam pewności jak potraktować kategorie niższego poziomu.

Są wg mnie dwie opcje:

1. Ustawić na sztywno (w konfiguracji), że wpisy można dodawać do kategorii znajdujących się na poziomie większym lub równym X (gdzie: X > 1).

2. Przy każdej kategorii definiować status "można dodawać wpisy" i ustawiać go indywidualnie podczas tworzenia kategorii.

Opcja pierwsza będzie, jak na mój gust, jaśniejsza dla użytkowników.

Opcja druga natomiast daje funkcjonalność taką jaką jest na dmoz.org, nie jest trudna w implementacji, jednak pytanie czy nie stanie się kłopotliwa podczas tworzenia katalogu? Dodatkowo uważam, że kiedy pojawi się choćby jeden wpis w kategorii usunięcie możliwości dodawania do niej wpisów nie powinna być możliwa.

Czekam na Wasze opinie/pomysły...

Zacznę pytaniem na które nie otrzymałem odpowiedzi:

Skoro to takie proste to napiszmy skrypt który może robić wszystko, ja bym jeszcze dołożył: blog, cms i portal z ogłoszeniami , skoro nie trzeba wiele pracy. Zaprezentuj skrypt z funkcjonalnością katalogu i precla który się do czegoś nadaje i sam go napisałeś, skoro to takie banalne.

Dobra zadowolę się jakimkolwiek skryptem który to robi. Pamiętając iż jak twierdzi Qbexus nie trzeba wiele pracy a wystarczy odpowiednie podejście z zaprezentowaniem czegokolwiek chyba nie będzie problemu. Tzn. ile pracy trzeba? Nie wiele to znaczy rok, dwa lata, trzy dni? :)

Głupie phpBB3 pisano 6 lat. A to tylko proste forum i nie ma precla... :) kto siedzi w ich teamie programistów, chyba sami idioci, normalnie :jezyk1:

Teraz odnośnie funkcjonalności:

Dodatkowo uważam, że kiedy pojawi się choćby jeden wpis w kategorii usunięcie możliwości dodawania do niej wpisów nie powinna być możliwa.

Zły pomysł, w takim razie co jeśli chciałbym usunąć taką możliwość. Ręczne skasowanie wszystkich wpisów, ręczne grzebanie w bazie albo reinstall całego skryptu? Co się stanie, jeśli ktoś pierwsze usunie możliwość dodawania wpisów a potem zaimportuje wpisy dodane do zablokowanej kategorii z bazy? Co jeśli zaimportuje całą bazę z pominięciem skryptu importu. Taka funkcjonalność będzie bardzo trudna do implementacji (może nawet niemożliwa), poza tym raczej nie ma sensu bo albo nie spełniasz założeń albo masz import bazy do wyrzucenia i problemy z:

+ "dziwnie znikającą możliwością blokady kategorii po imporcie" jeśli priorytetem jest zachowanie dodanych wpisów

+ "dziwnie znikającymi wpisami po imporcie >pół bazy mi wcięło<" jeśli priorytetem jest zachowanie ustawień blokady

Ktoś kto nie pisał tego skryptu się nie zorientuje, że mu pół bazy wcięło bo wyłączył w jednej (pod)kategorii możliwość dodawania wpisów. Albo że nie może zablokować kategorii bo zaimportował bazę z wpisami w danej kategorii, albo że to mu wyłączyło blokadę i nie może jej przez to włączyć, etc.

1. Ustawić na sztywno (w konfiguracji), że wpisy można dodawać do kategorii znajdujących się na poziomie większym lub równym X (gdzie: X > 1).

2. Przy każdej kategorii definiować status "można dodawać wpisy" i ustawiać go indywidualnie podczas tworzenia kategorii.

Zdecydowania 2 z domyślnie ustawioną wartością `można dodawać wpisy`. Można potem wyświetlić graf kategorii z przyciskami umożliwiającymi zmianę ustawienia dla konkretnych poziomów:

| włącz / wyłącz		 | włącz / wyłącz|		
wszystkie				 | wszystkie	   |
							|
 kategoria 1	[+/-]   |
							| podkat 1 [+/-]
							| podkat 2 [+/-]
							| podkat 3 [+/-]
 kategoria 2   [+/-]	|
							 | podkat 2-1 [+/-]

Sorry trochę się rozsypało ale chyba wiadomo o co chodzi.

Wracając do offtopa, znaczy nie wiem czy to offtop bo cały czas rozmawiamy o założeniach.

Ja nie widzę w tym problemu. Wiadomo powszechnie, że nie od razu Kraków zbudowano. Grunt to dobrze zacząć...

Grunt to dobrze skończyć. Tzn. trzeba wiedzieć kiedy i na czym. Nie koniecznie słuchać opinii ludzi którzy by chcieli skrypt "wszystko w jednym". Oni nie wiedzą jak się pisze taki skrypt, więc to normalne że chcą coś czego się nie da zrobić. Twierdzisz, że nie ma dobrze napisanego katalogu (podstawy pod katalog) - to zrób to co się nikomu przez ostatnie 15 lat nie udało a już będzie to spore osiągnięcie. Pisać kolejnego gniota nie warto, warto napisać podstawę do modyfikacji (framework katalogu). Katalogów jest 1150 po co pisać 1151 taki sam?

Dokładnie w taki sam sposób w jaki rozwijają się inne duże, użyteczne aplikacje open source.

Inne duże aplikacje open source mają ściśle obrany cel i branżę na przykład nikt nie wpadł na pomysł, żeby z serwera mysql zrobić serwer WWW albo FTP choć pewnie by się dało. Z kolei ktoś genialny wpadł na pomysł, żeby do php stworzyć środowisko pisania aplikacji okienkowych... i ile osób tego używa albo chociaż o tym słyszało?

Tak powstaje dobre, przemyślane oprogramowanie.

To, że z katalogu można zrobić precla na pewno dowodzi tego, że architektura jest dobra. Tylko pomyśl, czy te precle nie będą tylko trochę lepsze niż te na wordpressie po dajmy na to roku pracy nad skryptem ;)

Które z założeń uważasz za nierealne?

Każde z założeń brane osobno jest realne. Uważam za nierealne wzięcie tych założeń i zintegrowanie ich w działającą aplikację przez jedną osobę w rozsądnym czasie. Posłużę się przykładem: napisanie precla, katalogu, cmsa albo bloga jest jak najbardziej realne. Napisanie preclokatalogoblogocmsa już nie. Nawet trudno się to czyta a co dopiero pisze ;)

Nutką pesymizmu zalatuje z tego opowiadania o projekcie na studiach

Opowiadanie o tym co było to historia, mogłem napisać że było 10 grup programistycznych i aż jednej się udało cokolwiek zrobić, reszcie prawie się udało zbudować statek kosmiczny po półrocznym 'kursie' programowania ale to chyba zabrzmiałoby groteskowo ;)

Znasz się na programowaniu?

Znam się, kodu qlweba nie widziałem. Jednak ktoś wspomniał, że każdy debil może napisać prosty katalog. Stąd nasuwają się 3 wnioski: albo mamy w cholerę materiału na bazę, albo tylko debile piszą katalogi albo ta osoba nie miała racji ;)

Dlaczego robić coś prostego co każdy kto przeczytał kurs php może wklepać

Jak widać na powyższym przykładzie nie każdy.

Są wg mnie dwie opcje:

Na pewno nie sztywno,

na pewno nie podczas tworzenia kategorii.

A jak już dodasz kategorię, to edytować nie będzie można? A jak edytować, to i status zmienić by można.

A jak zrobić, żeby status był ON, a dodawać nie można....

Albo na przykład: status ON, ale dodawać można tylko w pewnym przypadku?

Tu jeszcze dziesiątki możliwości wchodzi w grę...

Przyjrzyj się istniejącym rozwiązaniom, choćby w najpopularniejszym katalogu na świecie: PHPLD.

I tam zerknij jak userzy i autorzy modów (nie powiem kto :D ) to robią...

Wykosztuj się te parę USD, to jest full open source, więc sporo się nauczyć można.

Ciekawe czy wtedy będzie ci się jeszcze chciało ciągnąć projekt, który od początku zresztą nie uważam za trafiony.

Ale to moje zdanie, każdy może mieć swoje.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności