Skocz do zawartości

Backup dedyka - składowanie?

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

Najbardziej ekonomicznie to drugi dysk + kontroler raid oraz backup najważniejszych danych np. co dwa dni (możesz trzymać na tych samych dyskach).

Możesz też skorzystać z serwerów do tego stworzonych (+ rsync), np. hostdime.com ma takie coś, ale jest drogie.

No i trzecia metoda - drugi dedyk w tej samej serwerowni połączony siecią.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

A ja wykupiłem jakieś tanie konto z "allegro" i na nie wysyłam raz na 3 dni backup. Niektóre konta wysdyłam również na DH tyle że tam jest ograniczenie wielkości pliku bo backupy 1GB już są ucinane do bodajże 300 MB ;/

lolaxxxxx, jeżeli masz dedyka np w OVH to jest tam darmowy serwer ftp pod backup ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Najbardziej ekonomicznie to drugi dysk + kontroler raid

Jednak to raczej kiepskie rozwiązanie. Jedno włamanie na serwer i z takiego backupu nic nie zostanie.

A ja wykupiłem jakieś tanie konto z "allegro" i na nie wysyłam raz na 3 dni backup.

Ja bym bardziej cenił swoje dane ;) Te tanie konta raczej nie mają "codziennych backupów". Jak w hostinku coś padnie i się okaże że backup który akurat jest potrzebny ma miesiąc albo nawet i tydzień to może być lipa.

No i najlepiej spróbować przywrócić pliki choć raz z takich backupów. Tydzień temu musiałem przywracać, okazało się że wszystkie backupy do 5 miesięcy wstecz są uszkodzone.

slawek22, nie no nie przesadzajmy :angry: Konto które kupiłem na codzienny backup dodatkowo musiałbym mieć strasznego pecha aby padl dysk i równocześnie serwer z backupem :)

W sumie teraz będę korzystał z serwera ftp w OVH z uwagi na to że jest za darmo dodawany do serwerów ;)

Na DH wrzucam backupy tyle ze dziwne zrywa połaczenie i tylko 50% backupów sie udaje wrzucić.

okazało się że wszystkie backupy do 5 miesięcy wstecz są uszkodzone.
Tzn te co wysyłałes na zew serwer?

Ja tam z backupami nie miałem nigdy problemu ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Konto które kupiłem na codzienny backup

Jak "podstawowe" konto ma codzienny backup to faktycznie można słać dodatkowo na hostink z allegro.

mieć strasznego pecha aby padl dysk i równocześnie serwer z backupem

Kiedyś miałem wykłady o bezpieczeństwie danych, były tam przedstawiane statystyki z których wynikało, że ponad 50% (80% o ile mnie pamięć nie myli) firm internetowych które straciły dane ma problemy finansowe z tego powodu. Połowa kończy działalność. Ja bym w takim wypadku brał pod uwagę najgorszy możliwy scenariusz.

okazało się że wszystkie backupy do 5 miesięcy wstecz są uszkodzone.

Coś się skopało w cpanelu a klient nie zwracał uwagi na maile o zajętości dysku. Potem włamanie przez FTP i połowa serwisu zamieniła się na reklamy, 'content' został nietknięty. Na szczęście miałem skrypty u siebie bo musiałby prawdopodobnie zamykać firmę (te serwisy to jedyne co przynosi zysk). Na zewnętrzny serwer były słane tylko i wyłącznie bazy po kompresji i okrojeniu z tabel pomocniczych.

Serwer był odpowiednio zabezpieczony i też się nie spodziewałem, że ktoś sobie ustawi użytkownika 'tom' z hasłem dajmy na to tom1 a tu niespodzianka. Teraz hasła mają 30-40 znaków i są chyba nawet dłuższe od hashy :)

Danych jest ok 400GB więc zewnętrzny backup raczej nie wchodzi w grę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności