Skocz do zawartości

Wydajny serwer pod duże forum

advokat

Rekomendowane odpowiedzi

slawek22 ale tam przecież jest deinstalator, robiłem deinstalke kiedyś, z przemo na zwykle phpbb2 a potem konwersje do phpbb3 i zajęło to około 20 minut. Dlatego powiedziałem 2 godziny bo to bardzo dlugi czas jak na tka prostą operacje.

To nie jest konwert z phpbb by przemo do ipb itp... tylko odinstalowanie dodatku :D

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ilgesu trzeba brać poprawkę na najgorszy możliwy scenariusz. Oprogramowanie zawiera błędy, skrypty tym bardziej. Możesz liczyć na łud szczęścia i stwierdzić że zrobisz w 2h deinstalację przema polegającą na uruchomieniu automatycznego skryptu. To oczywiście możliwe. Jeśli przy okazji coś się wysypie to jak myślisz, do kogo będą pretensje? Jak się na tym przejedziesz to jesteś do tyłu albo o kilka dni albo olewasz... to też nie jest dobre rozwiązanie. Więc 1. trzeba zrobić backup, przenieść na inny serwer lub chociaż do innego katalogu i tam przetestować. Chyba, że naciskach 'odinstaluj' i trzymasz kciuki :D To też metoda pracy, ja staram się nic nie robić na działającym systemie. Oczywiście wszystko zależy od forum. Jak jest małe to olewasz i idziesz po najmniejszej linii oporu.

Przykład sprzed paru dni:

Instalowałem skórkę + forum phpbb 3. Pierwsze poprawka do kodu bb3 bo przy imporcie skórki wyskakiwały błędy SQL (teraz się zastanawiaj, czy to wina tego że masz php w wersji .14 a nie .16 a może wersja SQL o jeden numerek po kropce za wysoka albo za niska). Poprawienie kodu zajęło ~1-2h. Potem trzeba było przeszukać google na temat wymagań pamięciowych bo jedna instalacja BB zżerała prawie cały ram (pół GB) na serwerze przy jednym użytkowniku online. Google -> kolejne 3h roboty z testowaniem i rekonfigurowaniem php/apache.

Teoretycznie to było na 30 minut roboty: wgraj pliki -> install; wgraj skórkę->install. W teorii to wszystko ładnie wyląda, ale czy możesz mieć pewność, że ten deinstalator zawsze zadziała skoro nawet w czystym bb nie zawsze działa proste instalowanie skórek?

Wiadomo, zawsze coś się może skrzaczyć, dlatego tez nie robie takich rzeczy na serwisie online tylko przerzucam bazę.

Jednak akurat ta operacja nie jest zbyt wymagająca i w 99% przypadków tam nie ma prawa coś się schrzanić. Jednak jest ten margines i tak jak mówisz trzeba go mieć na uwadze :)

Tylko stale mam wrażenie, że nie potrafisz się przyznać ze wczesniej coś powiedziałeś za szybko i probujesz z tego wybrnąć ;) Nie mam ci tego za złe, ale czasami lepiej napisać upss sory niż drążyć temat ;)

mając bazę masz wszystko... skoro masz taki ruch na forum, to znaczy, że masz już przynajmniej jakąś markę. Dlatego myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby licencja vB i przez Impex konwersja do tego właśnie skryptu....

wszystkie te przemka i phbb beż gigantycznych modyfikacji i ograniczenia zapytań jak i w ogóle uproszczenia skryptu to są rzeźniki dla każdego serwera, o dzielonym koncie już nie wspominając...

naughty.gif

Oczywiście, że docelowo musi być inny skrypt - tym bardziej, że istotna część serwisu to również portal (obecnie php-fusion), kóry "nijak" nie jest zintegrowany z Forum. Bardzo poważnie więc myślę o przesiadce w drugiej połowie tego roku na coś komercyjnego i jednocześnie zlecenie albo integracji z Joomla lub innym CMSem (lub stworzeniem na moje potrzeby prostego CMSa: news, artykuły i download).

Niemniej wymaga to i nakładu środków i czasu, którego w tej chwili po prostu nie mam. Eksperymenty raczej wykluczone - sama baza to prawie 300 mb. Z pieprzonym kodowaniem znaków męczyłem się prawie cały czwartek po przenosinach na nowy serwer a i ostatecznie tak ktoś musiał dostać zlecenie na doprowadzenie tej kwestii do ładu.

Do jesieni muszę więc dotrwać tak jak jest. Po przesiadce na nowy serwer jest dobrze, a nowy admin serwera wyjątkowo uczynny. Z jego obserwacji wynika, że przemo generuje największe obciążenie przez wyszukiwarkę (search.php). Dostałem zwiększony cache i forum złapało drugi oddech - czasy generowania poniżej 1s. Okresowo potrafi jeszcze przywiesić się na pojedynczych stronach do 3-5s. Jeśli jeszcze nie zacznie zgłaszać komunikatów w godzinach szczytu o przekroczonej max połączeń do bazy to nic więcej do szczęścia na razie nie będzie potrzebne (oprócz myśli o kształcie profesjonalnego mechanizmu serwisu - czyli kto by się tego podjął i za ile :lol: )

Jednak akurat ta operacja nie jest zbyt wymagająca i w 99% przypadków tam nie ma prawa coś się schrzanić. Jednak jest ten margines i tak jak mówisz trzeba go mieć na uwadze

Nie wiem konkretnie jak jest z procentami, z mojego doświadczenia wiem, że w wypadku takich "prostych operacji" na "2 godzinki" zawsze się coś zchrani a półśrodków nie warto stosować bo to tylko strata czasu :P Jest niestety "subtelna" różnica w wykonywaniu takich operacji u siebie na localu z 1 użytkownikiem online i 10 postami a robienie tego samego na działającym serwisie z X K uniq dzień, dużą bazą i przeciążonym serwerem.

Ja widzę przynajminej 4 miejsca, gdzie to może się wysypać już na początku i spieprzyć bazę: memory limit, time limit i choć jeden niestandardowy dodatek (jeśli był instalowany), brak miejsca w bazie. Uruchamianie takiego skryptu na forum które ma 2 dni i 10 userów to co innego jak puścić to na czymś co stoi w sieci, działa i ma dość dużą bazę userów.

Pierwsze trzeba napisać do admina, żeby przydzielił odpowiednią ilość ramu i ustawił brak limitu na czas wykonywania skryptu. Jak admin du*a to cię oleje i z tych 2h może się zrobić kilka dni (robisz konwersję u siebie w domu i wysyłasz bazę spowrotem na serwer). Ty patrzysz z terspektywy robienia czegoś dla siebie. Możesz siedzieć cały dzień, pisać maile, sprawdzać jak chodzi ten uninstall z przema, etc. Możesz nawet siedzieć tydzień i to bez różnicy bo to twój serwis :) Ja piszę z perspektywy wykonania takiego zlecenia, licząc nawet 100pln/h * 2h na konwersję to w życiu bym się tego nie podjął.

Inny skrypt to dobra decyzja. I tak komercyjne fora kosztują grosze a możliwości są nieporównywalne z bb. Jeśli bym rozważał w ogóle użycie bb to wersję 2. Trójka też ma problemy z wyszukiwarką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności