Skocz do zawartości

[PHP] Znacznik spacji przy wyciagani danych z pliku

yellow

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, na dole znajduje sie kod zczytujacy wiersze z pliku po kolei i umieszczający wartosci w wierszu to tablicy.

Na czym polega problem? Otoż wyswietlajac kazdy wiersz z przypisana dodatkowa wartoscia efekt jest taki ze wstawia mi spacje miedzy wartoscia tablicy a dodatkowa wartoscia do niej przypisana, przy ostatnim elemencie tablicy spacji nie ma. Probowalem wszystkich mozliwych opcji by ja wywalic (trim, ltrim, strreplace) i dalej to samo. Czy macie pomysl jak sie wyzbyc tej spacji?

Zeby bardziej obrazowo to mniej wiecej wyglada tak:

1_linijka_z_pliku wartosc_dodana

2_linijka_z_pliku wartosc_dodana

3_linijka_z_plikuwartosc_dodana

Chcialbym zeby wszystkie wiersze wygladaly tak jak 3 linijka, czyli bez spacji: 3_linijka_z_plikuwartosc_dodana

Poniżej kod programu bez moich kombinacji usuwania znaku spacji (czyli bez trim, str_replace itp.)

$nazwa_pliku="lista.txt";
$wskaznik_pliku = fopen ($nazwa_pliku, 'r');
$text_pliku = fread ($wskaznik_pliku, 1024);

$tablica = file("lista.txt");
 for ($i=0; $i<count($tablica); $i++){
			 $zmienna='dodatkowa_tresc';
			 $tablica[$i]=$tablica[$i].$zmienna;//przypisanie dodatkowej wartosci do kazdego pola z tablicy

print $tablica[$i];

}

Btw. Jako przestroge dodam na koniec, ze poswiecilem kilka ladnych godzin zeby dojsc dlaczego na poczatku skrypt traktowal mi wszystkie wiersze jako tablice $tablica[0]. Jak sie okazalo Notepad++ nie wstawial znacznika konca lini prawdopodobnie, bo po zeedytowaniu zwyklym windowswoym edytorem, zaczal mi skrypt rozrozniac $tablica[0], $tablica[1], $tablica[2].

Podejrzewam ze teraz sie rzobija o to co nie wstawial notepad++ a wstawia notepad windowsowy. Pytanie tylko jak sie tego wyzbyc?

Pozdrawiam

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

yellow, sprawdziłeś która zmienna zawiera spacje ? Jeżeli dane są kontrolowane, to nie widzę potrzeby korzystania w każdym z wypadków trim(). Sprawdź która zmienna pakuje spacje, i obetnij tylko ją ze spacji. No chyba, że obie mają spacje. pozdrawiam :)

logo-stat4seo-blue-small.png

yellow, sprawdziłeś która zmienna zawiera spacje ? Jeżeli dane są kontrolowane, to nie widzę potrzeby korzystania w każdym z wypadków trim(). Sprawdź która zmienna pakuje spacje, i obetnij tylko ją ze spacji. No chyba, że obie mają spacje. pozdrawiam :)

no wlasnie tu byl najwiekszy problem, wyciagajac tresc z pliku wychodzilo na to ze zadna zmienna nie wstawia spacji (SIC!) nie wiem dlaczego to dziala, wczesniej nie chcialo :D

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności