Skocz do zawartości

Wyższe stawki dzienne w AdSense

plaszcz

Rekomendowane odpowiedzi

a CTR najprościej podnieść zmniejszając ilość wyświetleń które nie prowadzą do klików

A praktycznie jak chcesz to zrobić? Po czym oceniasz, czy ktoś kliknie czy nie?

W wielu przypadkach już to zrobiłem. Na podstawie kanałów znam klikalność poszczególnych jednostek. Jeśli coś przynosi śladowe zyski, to nie warto serwować masy pustych wyświetleń za darmo.

Do niedawna wrzucałem reklamy gdzie się dało, mając przez to niski CTR i eCPM. Po usunięciu wybranych jednostek reklam CTR i eCPM dla całego konta wzrosły dwukrotnie, odniosłem też wrażenie (próbowałem zmian kilka razy), że w przypadku większego CTR i eCPM dla całego konta mam wyższe stawki, rekompensujące mi z naddatkiem to co tracę na niewiele mniejszej ilości klików.

Tak samo w przypadku jednej witryny - zamiast 3 jednostek reklam można wyświetlić jedną jeśli to ona jest wyraźnie bardziej klikalna. W ten sposób CTR rośnie 3-krotnie.

Nie wiem czy oficjalnie stawki za klik mogą zależeć od tych parametrów, ale u mnie wygląda jakby zależały :)

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A mi ostatnio bardzo spadł CTR, a o zarobkach już nawet nie wspomne... Jeszcze miesiąc temu miałem 3x większe niż teraz :( No ale zmienił trochę układ reklam, wtopiłem w tło, ogólnie zrobiłem mocno pod adsense wygląd. Zobaczymy jak pójdzie dalej :)

Dajcie piwa dla gordona - n00b sylverand stawia i niech się uczy ^^

moze też kiedyś zacznie zarabiac.. a nie tylko każe ludzim ... "pukać sie" ^^

generalnie zajmuje troche czasu poustawianie calości, ale w efekcie rezultaty są świetne :)

Duża klikalność i dobry ecpm przy duzym ruchu na stronie daje fajne stawki.

A praktycznie jak chcesz to zrobić? Po czym oceniasz, czy ktoś kliknie czy nie?
W wielu przypadkach już to zrobiłem. Na podstawie kanałów znam klikalność poszczególnych jednostek. Jeśli coś przynosi śladowe zyski, to nie warto serwować masy pustych wyświetleń za darmo.

Heh, poszedłem zupełnie innym tokiem rozumowania.

Bo zacząłem się zastanawiać, czy na podstawie analizy dotychczasowego zachowania użytkownika na stronie (lub użytkowników o podobnym profilu) można im serwować reklamy tylko tam, gdzie rzeczywiście będą im one przydatne (czyt. będą klikalne).

Na przykład, gdybym zaobserwował, że na jednej podstronie klikają praktycznie tylko osoby, które dotarły tam z wyszukiwarki, to pozostałym wyłączyłbym te reklamy. :)

Ale czy w takim razie można wyciągnąć z tego taki wniosek, że lepiej zrezygnować z emisji w takim polu gdzie odslon dużo a klików mało bo w efkcie da nam to ogólny wyższy wskaźnik CTR a w konsekwencji google będzie płaciło drożej za każde skuteczne kliknięcie w pozostałej pulach?

Przykład jednej mojej puli obiektywnie patrząc w mało atrakcyjnym miejscu (w skali miesiąca):

15.700 - 33 kliki - CTR 0,21% - 3,45$

Czy może jednak każda pula jest rozliczana osobno i nie ma znaczenia istnienie takiej słabej puli dla ogólnych dochodów? Tak by nakazywała logika, ale jak przeliczam sumę CTR dla poszczególnych kanałów za nic w świecie nie wychodzi mi ta ogólna wartość CTR (a raczej nic nie "skanalizowanego" nie emituję).

U mnie ceny za klik bez zmian.

Za to ku ogromnemu zdziwieniu klikalność poszła o 280%. Wcześniej miałem ok 110 klików, teraz ponad 300.

Miałem wrażenie, że Google robiło mnie w balona, gdyż nawet jak zwiększałem liczbę odsłon, odsłony nie rosły, kliki także... (był rotator).

Nie wiem czemu zawdzięczam tą "ogromną" klikalność, ale nic nie zmieniałem na stronie...

Czy ktoś z Was zaobserwował podobne rzeczy?

Założyłem ten temat i potwierdzam, od 21 maja mam wyższe stawki dzienne, dotyczy to kilku stron różnych tematycznie.

Z tego co przeczytałem nie wszystkim stawki podskoczyły, może mam szczególne wzgledy u googla ;)

Albo wcześniej google traktowało mnie gorzej a teraz tak jak resztę. Bo jak pisałem wcześniej, stawki miałem bardzo nędzne.

Zawsze jest okazja na wysłanie komuś kartki

Konta Bankowe - porównaj i wybierz najlepsze

Konto Inteligo

• 1 miesiąc temu...

Ja podziele sie faktem : gdy sciagnolem ze strony 2 boxy i zostawilem tylko jeden header wierzowiec to stawki za kliki wzrosly, a jak by bylo malo to zarobki czesto sa wieksze niz w przypadku gdy byly 3 jednostki reklam dziwne, ale prawdziwe :rolleyes:

dodam jeszcze ze klikanosc jest czesto wyzsza o 15% niz w pryzadku 3 boxow reklamowych ... nic juz z tego nie kumam :soczek:...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności