Skocz do zawartości

Przyjazne linki. Które lepsze

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć które linki są lepsze waszym zdaniem. W moim odczuciu obie formy są poprawne ale chciałbym poznać wasze zdanie

1. www.nazwa.pl/kategoria/tytul/

czy lepiej może

2. www.nazwa.pl/kategoria-tytul.html

?

Mayko.pl - skuteczne pozycjonowanie stron www

Wszystko jedno. Jedynym argumentem który może przemawiać nad jednym bądź drugim to ... wygląd.

W zależności od tego jaką będzie miał budowe serwis, wybierz odpowiednią. Dla seo nie widzę, żadnych róznić jak już poprzednicy napisali. Mi na przykład, w przeciwieństwie do ilgesu bardziej podoba się 1. wersja, więc jak widać - to rzecz gustu. Zdecyduj sam.

Pozdrawiam

logo-stat4seo-blue-small.png

Od strony technicznej to nie jest takie bez różnicy jak co niektorzy twierdzą. Pierwsza opcja pociaga za sobą zmiane wszystkich linków - odwołań do plików znajdujących sie na serwerze (style, obrazki, filmy, flashe, js itd) nawet zmiane linków wewnątrz plikow flash, wewnątrz skryptow js itp.

Tu coś pisałem na ten temat bo nadal nie znalazlem rozwiązania poza recznym poprawianiem wszystkich takich linków.

.

Od strony technicznej to nie jest takie bez różnicy jak co niektorzy twierdzą. Pierwsza opcja pociaga za sobą zmiane wszystkich linków - odwołań do plików znajdujących sie na serwerze (style, obrazki, filmy, flashe, js itd) nawet zmiane linków wewnątrz plikow flash, wewnątrz skryptow js itp.

Tu coś pisałem na ten temat bo nadal nie znalazlem rozwiązania poza recznym poprawianiem wszystkich takich linków.

<base href="https://adres-strony.com/">

zaraz po <head>, nad jakimikolwiek linkami względnymi

A ja mam jeszcze inne pytanie. Którą formę linków pod względem SEO lepiej robić:

a ) www.domena.pl/opel/ople-vectra.html

b ) www.domena.pl/opel/vectra.html

Zdecydowanie b lepiej wygląda, a różnicy pod względem SEO nie ma żadnej (spamowanie słowami kluczowymi nie ma sensu).

Co do linków, to można jeszcze zrobić słowokluczowe-słowokluczowe-słowokluczowe.html Takie długaśne nazwy dają możliwość wstawienia wielu słów kluczowych i moim zdaniem zwiększają szanse na wejścia orgraniczne userów na te frazy, ale za to przebrzydko to wygląda... Choć w sumie ludzie raczej kopiują linki niż je zapamiętują

Chciałbym się dowiedzieć które linki są lepsze waszym zdaniem. W moim odczuciu obie formy są poprawne ale chciałbym poznać wasze zdanie

1. www.nazwa.pl/kategoria/tytul/

czy lepiej może

2. www.nazwa.pl/kategoria-tytul.html

?

Ja myślę że jest subtelna różnica pomiędzy tymi dwoma. Osobiście bym wybrał 2 ze względu na to że jest blizej root folder, co moze zrobić różnice w skrajnych przypadkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności