Skocz do zawartości

Serwis wielojęzyczny z WAP

Rekomendowane odpowiedzi

Promuje serwis wielojęzyczny z obsługą WAP (www.estako.com) i chciał bym skonsultować dwie kwestie.

1. Czy jest jakiś sposób aby poinformować wyszukiwarki o tym że strona stworzona jest pod przeglądarki mobilne? Nie chce aby link wap.estako.com potraktowany był jako duplikat albo mieszał się w wynikach wraz ze stroną oryginalną (surowy kod może być dla nich bardziej zachęcający). Niby mogę zablokować całkowicie wersje WAP w robots.txt ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie patrząc w przyszłość. Dodam że wersja WAP to po prosty surowy xhtml nie wml.

2. Strona działa obecnie na dwóch domenach .com i .pl. Aby nie było podejrzeń o duplikat zawartości zrobiłem 301 z .pl ==> .com/pl/index.html. Promując stronę pod kątem polskich fraz dodaje ją jako www.estako.pl zamiast www.estako.com/pl/index.html - czy w ten sposób tracę coś na pageranku? Czy jest on przenoszony bezstratnie na /pl/index.html ?

Byłbym wdzięczny za wszelkie komentarze (również na temat samej strony).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności