Skocz do zawartości

Serwer dedykowany pod 95-100 tyś wejść dziennie, 16 mln odsłon mc

sylverand

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taki serwer da rady pod strone 95-100 tyś wejść dziennie / 15-16 mln odsłon miesięcznie ?

https://www.ovh.pl/produkty/mg.xml

Core2Quad Q6600

4x 2.40 GHz

L2: 8MB, FSB: 1066 MHz

4 GB DDR2

Łącze 1 Gbps

Przepustowość 1 Gbps

Limit transferu brak

Szukam czegoś taniego w utrzymaniu ale co stabilnie da rade pod taką strone jak napisałem wyżej.

Myśl i bogać się

prosze o odpowiedz i ewentualne rady sugestie co do serwera, bo nie chce przenosic strony na cos co i tak będzie padać nieustannie

myślę ze procek ok:

Core2Quad Q6600

4x 2.40 GHz

L2: 8MB, FSB: 1066 MHz

ale ram 4 GB DDR2 może być mały?... dobrze ze nie mają limitu na transfer :rolleyes:

Myśl i bogać się

to portal oparty w budowie całkowicie o Joomle bez zbytnich przeciążęń, 3 miesiące temu był sprawdzany pod kątem zamulania MySQL i małe 2 poprawki ma zrobione, ale nic poważnego nie było i tym bardziej nie ma.

pytanie takie ogólne tylko mam czy taki serwer na średni zwykły portal o takich wejściach da rade stabilnie ?

Myśl i bogać się

No, ale gdzie teraz stoi ta strona i na jakim sprzęcie? :rolleyes: Skoro wytrzymuje to wybierz o podobnych parametrach. Musiałbyś znaleźć kogoś kto ma stronę postawioną na Joomla i ma tyle odwiedzin by mogła stwierdzić, że taki sprzęt da radę.. inaczej to wróżenie z fusów.

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

Myślę, że powinien dać radę wspomniany przez Ciebie serwer. Zawsze możesz też wziąść coś takiego https://www.ovh.pl/produkty/xeonquadcore.xml

Arek_inc każde wywołanie strony niestety zajmuje pewne zasoby jak procesor i pamięć więc jest to jednym z głównych czynników jaki powinien brać pod uwagę. Co do programistycznej części nie będę się wypowiadał bo jak autor sam stwierdził jest na odpowiednim poziomie i sama nie obciąza usług apache czy też mysq

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Myślę, że powinien dać radę wspomniany przez Ciebie serwer. Zawsze możesz też wziąść coś takiego https://www.ovh.pl/produkty/xeonquadcore.xml

Arek_inc każde wywołanie strony niestety zajmuje pewne zasoby jak procesor i pamięć więc jest to jednym z głównych czynników jaki powinien brać pod uwagę. Co do programistycznej części nie będę się wypowiadał bo jak autor sam stwierdził jest na odpowiednim poziomie i sama nie obciąza usług apache czy też mysq

no właśnie, wg mnie jeśli sam stopien techniczny strony jest przeciętny lub nawet troche lepszy niż większość to należy GŁÓWNIE patrzeć orientacyjnie względem trafficu i odsłon, bo też na tym opiera się świat doboru serwerów pod strone, reklam, realnych zysków itp :)

Ten co podales server u nich w ovh.pl jest super, ale troche droższy, o ile wiem to całe www.RadioZET.pl właśnie na takim stoi u nich :D

Myśl i bogać się

Arek_inc każde wywołanie strony niestety zajmuje pewne zasoby jak procesor i pamięć więc jest to jednym z głównych czynników jaki powinien brać pod uwagę.

No widzisz, cały problem polega na tym, że autor tematu nie wspomniał ani słowem o skryptach. Jednak jest spora różnica gdy serwis działa na html (w tym cache), niz gdy za kazdym razem wykonuje dziesiątki operacji na PHP i bazie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Umiesz czytać? Można zbudować (i w zasadzie powinno się tak robić!) portal oparte o cache (html).

A wracając do meritum, ja bym zainwestował w 8GB RAM, a także pomyśl o dyskach SAS i/lub mysql na osobnej maszynie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

PHP to małe piwo i optymalizacją tego nie warto się przejmować (jak już to zainstalować akcelerator lub szybki serwer WWW do statycznych plików). Zwykle prędkość serwisu zależy od bazy danych tak czy inaczej, no chyba, że serwis na plikach albo autor nie umie używać komend SQL i pisze dajmy na to joiny w php'ie czy przesyła do PHP pół tabeli, żeby tam obrabiać dane :D

Ja po pierwsze upewniłbym się, że baza mysql jest na oddzielnym dysku. Jak będzie na dysku z serwerem www to mogą być problemy.

Nie wiem czy warto inwestować w 8gb ramu i czy cokolwiek to da (po wykresach munin czy vmstat / top można by coś powiedzieć). Raczej bym właśnie szedł w kierunku szybkich dysków jeśli baza jest duża a potem zastanawiał się nad dodatkowym ramem. Przynajmniej jednego szybkiego dysku do bazy. Apache może działać na wolnych dyskach, mysql już nie.

Jak masz za wolny przepływ danych to się serwer baz wykłda. Wiem z doświadczenie prowadzę dość duży serwis i nie można tam wykonać backupu ogólnie dostępnymi skryptami bo siada serwer SQL. Z resztą podałeś za mało danych nie ma ani wykresu vmstat ani top ani statusu apache. Bardzo duże znaczenie ma specyfika kwerend SQL.

Mam kilka stron opartych na joomli. Bajki o tym, ze ten cms nie nadaje sie do dużych serwisów - można miedzy bajki włożyć :D - chyba, że ma sie dużo zainstalowanych komponentów (lub mało ale źle napisanych)

Jeden z moich serwisów zawiera około 3 tysięcy artykułów, włączone przyjazne url (ale bez sef), joomla 1.15, bardzo dużo sortowań tabeli jos_content podczas każdej wizyty- na serwerze w KEI.pl (Luna 40% - 4000 rocznie) obsłużył bez problemu 120 000 uu dziennie (około 4 odsłon na wizytę, czas trwania średnio 3 minuty) - przy obciążeniu na poziomie własnie 40-45%

Podobny do tego serwer https://www.ovh.pl/produkty/superplan2008.xml, obsłużył dwa serwisy: łącznie ponad 200 000 uników i jeszcze spokojnie mozna by mu sporo dorzucic (trzeba tylko dobrze skonfigurować apacha ) - Serwer byl wg oferty na 2007 rok wiec kosztował 400 miesiecznie i mial tylko 2 GB RAM.

Tylko musisz uzywac cache - polecam https://joomlart.com/ cache ustawiony na 60 minut, goła joomla (z wbudowanym cache) ten sam serwer przeciążała mi przy 5-8 tys uników.

Poki co nie podam Ci danych dla Joomla 1.5 bo zbyt mały mam ruch w serwisach postawionych na tej wersji.

Pozdrawiam

Andrew

Mam doświadczenie z dużymi serwisami i muszę powiedzieć, że prezentowany przez Ciebie sprzęt to, aż ponad Twojeg wymagania. Podobne serwisy, których liczba hitów (mówie tutaj tylko o wywołaniu plików .php) przekracza 200 tys / doba potrafią obsłużyć maszyny z 2 GB ramu ( 200 - 300 req/s mysql)

Wątpie aby przy jednym serwisie serwer wymagał dysków SAS - tego typu rozwiązania napewną są wymogiem przy typowym shared hostingu. Cały szczegół tkwi w administratorze, który to wszystko zbierze dobrze do kupy i będzie potrafił rozsądnie wykorzystać. Kupowanie sprzętu na zapsa jest też, bezsensownym rozwiązaniem, po co nabywać coś, co w danej chwili nie wykorzystasz. Sprzęt z miesiąca na miesiąc jest coraz mocniejszy, a co za tym idzie co jakiś czas serwerownie dostawiają ciekawe konfiguracje - za śmieszne pieniądze.

1) Sądze, że maszyna z 4GB ram (z naprawde dowolnym prockiem od >= AMD Athlon 64 X2 4000 ) będzie idalnym rozwiązaniem pod Twoje potrzeby - dodatkowy będziesz uzbrojony w duży zapas mocy

2) Skompiluj PHP tylko z modułami które będziesz wykorzystywać, resztę pomiń (oszczędzasz pamięć a więc i pieniądze).

3) Zainstaluje eaccelerator lub jeszcze lepiej zakup licecncje ioncube encoder i z kompiluj cały kod joomli (prędkość uruchamiania skryptów będzie ogromna)

4) Bazę danych zainstaluj koniecznie na osobnym dysku i w przypadku 4GB ram przydziel połowę na cache (reszta dla HTTP)

5) Jako serwer HTTP Lighttpd lub nginx w ostateczności najnowszego apache z PHO jako fast-cgi

W razie pytań lub pomocy zapraszam na PM ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności