Skocz do zawartości

znikanie stron z DMOZ

lordbart

Rekomendowane odpowiedzi

przepraszanie na forum dmoza

Szook, to się nazywa przeniesieniem ciężaru dyskusji z kwestii personalnych na kwestie merytoryczne i jeżeli tylko tyle dotarło do Ciebie z dialogów tam prowadzonych, to pora zmienić kierownika rewolucji :) Najzwyczajniej nie widzę powodu do obrzucania kogokolwiek błotem.

z takimi naruszeniami i wpisami chcemy walczyć.
nie chodzi o wpisy tylko o zasady

No to o co w końcu chodzi ? Bo jeżeli o zasady - to dosyć wyraźnie i od dawna podzielam zdanie, że wymagają gruntownych zmian w interesie obu stron.

teraz kroją więcej

To jest dosyć ciężki ogólnik, szook. Rozumiem, że jesteś w stanie wykazać, że ktoś czerpie wymierne korzyści pod szyldem wolontariatu. Jeżeli tak - to tym bardziej popieram szybką i krwawą rewolucję, nawet pod Twoim przewodnictwem ;) Jeżeli nie jesteś w stanie wykazać niczego poza tym, że ktoś kiedyś zrobił sobie jajco na ebay, to nie buduj legendy o lodach, które rzekomo się kręci w dmoz.

Kwestie prawne, wyraźne i jednoznaczne zasady weryfikacji propozycji wpisów, efektywny kanał komunikacji mod-zgłaszający itd, itp... to z pewnoscią wymaga wyjasnień i zmian. A jeżeli nie będa możliwe do wprowadzenia, to trudno. Można z powodzeniem obejść się bez dmozu.

• Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wracając do początku dyskusji:

oprócz wielu maili i postów w różnych miejscach

zgłosiłem też zwyczajne nadużycie poprzez formularz na stronie dmozu

i strona wróciła do dmoz, ale niestety do innej kategorii

Jak możnabyło się domyśleć nie doczekałem się na odpowiedź ze strony Janki - moderatora tej kategorii, oraz tcook ( sprawcy zamieszania )

P.S. jak popatrzyłem na godziny tej czystki ( między 2 a 5 w nocy z soboty na niedziele ) to jakoś tak mi wyszło, ze może kolega tcook się nawalił zwyczajnie, albo przwalił za dużo t-cooksu ( fonetycznie.: koksu ), albo mu randka nie wyszła :)

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

heheh lordbart.

Lord wróciła bowiem wg prowadzonej rozmowy z Panem W. doszedł do wniosku że Pan Tcooka zrobił błąd.

Graff ja niemam na celu pomagać pozostałym MODĄ w ich pracy a jedynie wykazywać ich stronniczość i nieudolność którą znajdę.

Zbyt wygodnym byłoby żeby ludzie na powstającym do tego celu forum i stronie pisali gdzie DMOZ ma spam, tam będa wyrywki typu zobaczcie następny kwiatek super moderatorów DMOZA

Część wpisów została przywrócona.

no prosze, widze, ze zniknely slowa promocyjne z tytulow.

Teraz beda jeszcze odwiedziny zwiazane z Sw. Ojcem Pio ;)

Czesto do dmozu nie zagladam, ale kliknalem przed chwila w link zobacz takze i mnie doprowadzil do https://www.dmoz.org/World/Polska/Komputery...ukiwanie_Sieci/

i wydaje mi sie, ze slowa promocyjne sa fajne :)

Zaczę od przedstawienia się ... bo nazwa mojej firmy i moje nazwisko było wymianiane w tym gronie już kilka razy.

Marek Woźniak - od 1999 roku interesuje się zagadnieniem optymalizacji witryn w celu zapewnienia im widoczności w wyszukiwarkach internetowych. Z SEO zetknąlem sie poraz pierwszy na targach CEBIT własnie w 1999 roku. Moim nauczycielem był Gilles Bourdin, wtedy PR-owiec Jobpilot.com (za którego wprowadzenie do Polski bylem wtedy odpowiedzialny), a obecnie CEO NetBooster, który jest aktualnie najwększą europejską firmą w branży ... juz nie SEO a ogóniej SEM.

Zafascynowany pr-em internetowym i między innymi SEO od 2001 roku prowadzę firmę netPR.pl, której przedmiotem działaności ogólnie jest to wszystko co łączy się z PR-em i internetem.

Na tym forum zarzucono wiarygodność i sensownośc kodeksu SEO IAB w opracowywaniu którego uczestniczyłem z uwagi na rzekomo niezbyt etycznymi działaniami netPR.pl, mającymi na celu nieuzasadnione zwiększenie widoczności witryny mojej firmy w w wyszukiwarkach.

W zasadzie nie wiecie jeszcze jednego ... to ja redagowalem w ODP do 2004 te kategorie w tym kategorie pozycjonowanie i marketing internetowy. :) Co robię zawodowo było jednak znane innym redaktorom ODP o wiekszych uprawnieniach i zapewniam was, że przygladano się mojej pracy bacznie.

Jako redaktor ODP miałem kilka razy wątpliwości co do poziomu wiedzy i umiejetności autorów wpisów w poczekalni ale stosując się do reguł ODP każdy wpis w kategorii pozycjonowanie byl akceptowany i to w terminie ok. 2-3 tygodni.

Każdy kto kiedyś zetknął sie z ODP wie, że jest tam równeiż opcja dodawania materiałów prasowych. To że TCOOK nie wie co to materiały prasowe i nie zna interfejsu redaktora ODP .... to już naprawde nie moja wina.

Nazwanie deep linkowaniem to żę w wyszukiwarkach funkcjonują nasze subdomeny media.netPR.pl, public relations.netPR.pl, webpositioning.netPR.pl? media.netPR.pl to częśc serwisu netPR.pl dla dziennikarzy i mediów (bo naszym głownym produktem są systemy prasowe ), na webpositoning agregujemy teksty dotyczce pozycjonowania, itp.

Do zarzutów wgledem netPR.pl dorzuce jeszcze to z czym sie spotkałem wczoraj na grupie dyskusyjnej PR-owców w internetPR.pl. Mianowicie uchybienie netPR.pl, według mego adwersaża wynikało z tego że niby 3 razy powtórzyłem w keywordach "public relations". Problem jedynie w tym że jeden raz to było "public relation" (bez s) a te 2 inne wystapienia to były jednak 2 rózne frazy. Ale nawet gdyby ....?

Sumując ... troche dziwne te zarzuty i chyba wynikają z tego aby "dokopać za wszelką cenę". Zaczepienie sie na braku doświadczenia i niewiedzy TCOOK-a to chyba mało bo wszystko wskazuje na to że kategoria Biznes przerosła go i pewnie wkrótce wróci do redagowania regionalnych wpisów.

Jeżeli macie zastrzezenia do treści kodeksu SEO wg. IAB to prosze o konstruktywne wskazowki. Z pewnościa weźmiemy je pod uwagę. Docelowo będziemy chcieli powiększać grupę roboczą i ścislej wspólpracować z wyszukiwarkami.

Po prostu w interesie i wlascicieli wyszukiwarek i specjalistów SEO, internautów oraz naszych klientów jest lepsza zawartoś indeksów. Drogą ku temu powiny być jednka lepsze serwisy i przestrzeganie pewnych zasad. Naszym zadaniem jest pomaganie przy tworzeniu tych lepszych serwisow.

Moja wizja pozycjonowania jest zaprezentowana w artykule "zrozumiec internet docenić web positioning"(szukać w netPR.pl lub w internetPR.pl). Już nie pierwszej młodości ale ciagle aktualny. :)

Szook.pl ... chyba napotrzebnie podgrzewasz atmosferę. Jeżeli jesteś ekspertem dobrze wiesz że i kodeks nie jest zły i zarzuty wzgledem netPR.pl sa wydumane a zamiast krzyczeć zaproponuj ewentualne zmiany.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Marek Woźniak

P.S.

Dziekuje szook.pl za zwrócenie w e-mailu który od niego otrzymałem na linkuj.pl i linkor.pl. Sposób ich działania jest ewidentnym spamem i pewnie nawet uczestnicy tak realizowanych programów wymiany linków będą się musieli liczyć z przykrymi konsekwencjami uczestnictwa w nich.

W każdym razie bede wdzieczny za wszelkie informacje związane z wprowadzaniem w bład systemów wyszukiwawczych. Będziemy się starali zwracać na nie uwagę właścicielom wyszukiwarek.

• 4 tygodnie później...

Witam

Witam

takie superszybkie 2minutowe dochodzenie:

w kategori jest jedna strona:

https://www. setia. pl

strona wygląda jak napisana przez Majewskiego, znaczy się ktos się wzorował tekstami CNEBu. mam na mysli ten schemat pisania. pewnie wiecie o co mi chodzi.

moderator tej kategorii to niejaki "janki" (pewnie Sławomir J.)

a na forum cnebu:

https://tinyurl.com/a2k4c

oczywiście to żadne dowody, wszystko może byc przypadkiem...

ale jednak Very Happy

Tak to pewnie Sławomir J z firmy S***A z Bielska, znana, sytara firma

Nic napisałem na formu dmozu i do Pana Janki pytanie

zobaczymy co wyniknie

i jeszcze jeżeli chcecie aby Tcook super boy o Was pamiętal to

https://dmoz.org/cgi-bin/forgot.cgi

i wpisujecie tcook

on bedzie odpowiadal ;-) a my mu wysylali powiadomienie.

Wieczorem będę miał autorski skrypt autosubmit DMOZ kategoria TCOOK.

Z bazą urli - skrypt będzie do pobierania i korzystania dla każdego.

W 30 min działania będzie mógł zgłosić nawet 1000 stron do kateogrii przypisanych temu modowi.

Jeszcze proszę wszystkich zdenerwowanych

o

https://www.google.com/addurl?q=https://www....tcook+spam+dmoz

i tutaj

https://netsprint.pl/dodaj_url.html?url=htt...%2Fwww.setia.pl

https://netsprint.pl/dodaj_url.html?url=htt...er.republika.pl

KLIKNIĘCI TUTAJ

Widze, że bardzo szybko oskarżyliście moją firmę o działanie na waszą szkodę, tylko dlatego że moja strona pozostała w tej kategorii, znam Tcook-a i jego zapęd do wyrzucania na szybko różnych stron ich kasowania itp.

moderator tej kategorii to niejaki "janki" (pewnie Sławomir J.) :P

Padłem ze śmiechu Sławek?

CNEB - a owszem moja oferta wzorowana jest na wiedzy P.Majewskiego, wypowiadałem się na forum Piotra i można znaleźć tam moje posty z linkiem prowadzącym do mojej strony, (BartekD) Sławek się tam nie wypowiadał, a konkurencja z tego co jestem zorientowany też tam przebywa.

W dmozie owszem jestem redaktorem można mnie tam pewno jakoś znaleźć poszukajcie, sam też toczyłem boje z Tcookiem, ciężko idzie ale da się wypracować wspólne stanowisko, cierpliwość i czas. Moge dodać że po zapisaniu się nie wiedziałe kim jest tcook i to co zrobił w kategorii pozycjonowanie jest jakąś 1/10 tego co zrobił w mojej kategorii.

Od razu powiem strona www.setia.pl jest przeze mnie oficjalnie podana w moich powiązaniach.

Czemu akurat moja strona pozostała w kategorii myślę że jest to proste Tcook wykasował wszystkie strony żeby je zredagować od początku, była noc tak jak ktoś tam pisał, ale żeby nie zaczynać dnia od kłótni mailowej ze mną to przed położeniem się spać dodał jeszcze setie do katalogu :P Proste?

normanos i lordbart skasowali mnie już na wstępie a szook zrobił oczywiście od razu wyrok i nawet dodał linki do uwalania mojej strony, a sam pisał w dalszych odpowiedziach na temat prawa, etyki i innych pierdół.

Pytanie czy to jest etyczne?

https://netsprint.pl/dodaj_url.html?url=htt...%2Fwww.setia.pl

Nikt nawet mi maila nie przysłał żebym wypowiedział się w temacie, dopiero gdzieś go tam w wyszukiwarce znalazłem. Szkoda rozumiem większość osób mnie nie zna na tym forum, ale akurat Mariusz już się ze mną kontaktował i wiedział z kim rozmawiać. Zna moje stanowisko w tamacie wzajemnego uwalania się.

Jeżeli chodzi o samego DMOZ-a to jest na to sposób prosty, w kategorii Polska ogólnie brakuje redaktorów dlatego Tcook redaguje naraz w setkach kategorii i stąd bierze się potem coś takiego jak widać na przykładzie kategorii związanej z naszą branżą.

Gwarantuje że najwięcej można zdziałać siedząc w tym bagnie :D (Zapisać się i redagować tam razem naprawde można dużo zrobić, ale krzycząc z forum NIC)

Prosiłbym o usunięcie mojej firmy jako strony oskarżonej z tego wątku. Raczej nie wiele osób dotrze do samego końca, żeby przeczytać mojej wyjaśnienia, ale za to każdy przeczyta stronę główną, która mówi że setia stosuje praktyki nieuczciwej konkurencji.

Zwracam się z tą prośbą szczególnie do moderatorów i administratorów tego forum.

Serdecznie Pozdrawiam

Damek Bartłomiej

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Pieknie...

I ja poszedlem po rozum sadzac, ze brakuje redaktorow - zlozylem wniosek do dmozu o redagowanie. Minelo juz okolo miesiaca i cisza, ze nie wspomne o tym, iz wylecialem (strona) 2 dni po tym jak mnie dopisano do DMOZ.

Cisza w tej sprawie zalegla, tak w kwestii zostania redaktorem jak i w kwestii strony, ktora byla w dmoz. Radaktor odpowiedzialny za ten dzial (plusz) milczy. Inni zreszta tez.

Znow swoje marne 3 grosze...

Pozdrawiam

Nikt nawet mi maila nie przysłał żebym wypowiedział się w temacie

natomiast wysłałem maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji i nie dostałem odpowiedzi żadnej, dlaczego strona została usunięta etc. Więc prosze się nie dziwić reakcji.

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Pieknie...

I ja poszedlem po rozum sadzac, ze brakuje redaktorow - zlozylem wniosek do dmozu o redagowanie. Minelo juz okolo miesiaca i cisza, ze nie wspomne o tym, iz wylecialem (strona) 2 dni po tym jak mnie dopisano do DMOZ.

Cisza w tej sprawie zalegla, tak w kwestii zostania redaktorem jak i w kwestii strony, ktora byla w dmoz. Radaktor odpowiedzialny za ten dzial (plusz) milczy. Inni zreszta tez.

Znow swoje marne 3 grosze... 

Złóż wniosek ponownie, dmoz jest kolosem, który obrósł biurokracją, a jak wiadomo takie kolosy działają powoli i często się coś w nich gubi. Wnioski niestety też :)

atomiast wysłałem maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji i nie dostałem odpowiedzi żadnej, dlaczego strona została usunięta etc. Więc prosze się nie dziwić reakcji.

Wysłałeś maila do DMOZ-a bo na pewno nie do mnie, przynajmniej nic takiego nie dostałem, a odpowiedź ode mnie jako firmy byś otrzymał, na odpowiedź redaktora nie masz co liczyć taka jest polityka DMOZ-a i nic na to nie poradzisz.

Powiem tak jeżeli chodzi o Tcook-a to jest to dobry redaktor i robi wiele dobrego dla Polskiej gałęzi DMOZ-a, dzięki niemu zaszło wiele zmian w DMOZ-ie kategorie są rozbudowywane i zmieniane, a cwaniaczki nie mają za dużo do powiedzenia, tak jak wiecie w DMOZ-ie jest pełno nadużyć Tcook stara się z nimi walczyć, a każdy czasami się może pomylić.

Chciałem jeszcze dodać, że mimo iż go bronie i ogólnie nie jestem nastawiony antDMOZ-owo to z usunięciem waszych stron nie miałem nic wspólnego, jak widzicie setia nie została wyróżniona jest to po prostu (anchor txt "Setia" bez słowa pozycjonowanie, czyli zwykły link jakich wiele)

Redaktorów brakuje i to bardzo ja w mojej kategori po tym jak zrobiłem tam pożądek, po miesiącu w poczekalni mam 500 wpisów do przeglądnięcia. Jak bym miał cały dzień czas tylko na dmoz to na pewno dodawałbym po dwóch-trzech dniach od zgłoszenia:)

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Erbit jeśli nie dostałeś z DMOZ potwierdzenia że twój wniosek doszedł to znaczy że nie doszedł lub nie doszła do ciebie odpowiedź. Więc wyslij nowe zgłoszenie z jakiegoś innego adresu email lub zadaj pytanie na ogólno dostepnym forum

https://resource-zone.com/forum/forumdisplay.php?f=43

• 1 rok później...

Czy któremuś z naszych forumowiczów udało się dodać ostatnio stronę do podkategorii "pozycjonowanie" w oslawionym katalogu DMOZ ?!

https://dmoz.org/World/Polska/Komputery/Int...Pozycjonowanie/

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności