Skocz do zawartości

Mocny wirtualny...

stat4seo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
RPS to tylko pod zaplecze a nie na poważne strony.

Będzie lepszy niz przedstawione tu hostingi wirtualne.

1. Brak SLA na sprzęt. Ostatnią awarię z 2 dni usuwali.

Ostatnią 2 dni, a poprzednią?

OVH daje gwarancje usunięcia usterki w ciągu 4 godzin. https://www.ovh.pl/jednostki/garanty_gwarancja_sprzetowa.xml

2. Dzielony dysk = kłopoty.

W takim razie i hosting wirtualny to kłopoty.

3. Dość spore loady.

Powiedz mi jaki wpływ na load ma to czy to będzie RPS, server dedykowany czy kolokowany.

Load ma tylko i wyłacznie zwiazek z CPU.

Pomijając już sam fakt iż ktoś musi tego RPSa skonfigurować i pozabezpieczać.

Oczywiście proponowany tutaj dedyk konfiguruje się sam.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

To było jedyne sensowne wytłumaczenie, jakie mi się nasuwało. Dziele wspólnie z kumplem serwer w stanach i chodzi strasznie, choć wiem, że nie jest przeciążony (u znajomego, który siedzi w USA wszystko OK). Jeśli opóźnienie kumuluje się przy każdym ściągamy obrazku, to i tak wychodzi małe, zatem nie wiem czym to jest spowodowane.

Kiepsko napisana / zoptymalizowana strona lub problemy z cache. Albo masz porządne skrypty albo dokładasz do sprzętu. Szczególnie problemy z cache dla skryptów js mogą powodować wolne ładowanie się strony - jeśli te się znajdują na górze bo nie można wyświetlić strony dopóki nie zostaną załadowane i wykonane. Wbrew pozorom jest trudno dobrze zrobić cache strony.

Powiedz mi jaki wpływ na load ma to czy to będzie RPS, server dedykowany czy kolokowany.

Load ma tylko i wyłacznie zwiazek z CPU.

Z definicji load zależy od prędkości i przepustowości dysków. CPU jest uważane za "zajęte" kiedy czeka na I/O a często problemy z wydajnością (wysoki load) powodują właśnie powolne dyski. RPS ma dysk sieciowy używany przez wielu ludzi, stąd prawdą jest, że load będzie wyższy.

An idle computer has a load number of 0 and each process that is using CPU or waiting for CPU adds to the load number by 1. Most UNIX systems count only processes in the running (on CPU) or runnable (waiting for CPU) states. However, Linux also includes processes in uninterruptible sleep states (usually waiting for disk activity), which can lead to markedly different results if many processes are blocked in I/O due to a busy or stalled I/O system. This, for example, includes processes that are blocked due to an NFS server failure or slow media (e.g., USB 1.x storage devices), leading to an elevated load average, which does not reflect an actual increase in CPU use (but still gives an idea on how long you have to wait).

OVH daje gwarancje usunięcia usterki w ciągu 4 godzin. https://www.ovh.pl/jednostki/garanty_gwarancja_sprzetowa.xml

Widać, że się nie orientujesz :) Gwarancja SLA tyczy się WYŁĄCZNIE dedyków i te 4h tyczy się wyższych pakietów od 400zł netto, niżej wynosi 8h.

RPSy NIE MAJĄ SLA.

Oczywiście proponowany tutaj dedyk konfiguruje się sam.

Łoł :) W końcu admini pójdą na bezrobocie :)

A na poważnie mijasz się szerokim łukiem z rzeczywistością. Jak na takiej gotowej "konfiguracji" chcesz strony stawiać to licz się z niemiłymi niespodziankami.

404.tf

RPSy NIE MAJĄ SLA.

W takim razie poinformuj ovh o błędzie w ofercie, gdyż obecnie zapewniają w niej o takowym, również dla RPS'ów.

Łoł wink.gif W końcu admini pójdą na bezrobocie wink.gif

A na poważnie mijasz się szerokim łukiem z rzeczywistością. Jak na takiej gotowej "konfiguracji" chcesz strony stawiać to licz się z niemiłymi niespodziankami.

Chyba nie zrozumieliśmy się ;-)

A kontynuując watek - chętnie pomogę z ewentualną konfiguracją servera pod warunkiem wyboru wersji Gentoo 2007.0.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Jeżeli mocny wirtualny - to tylko KEI, jeżeli oni nie dadzą rady to znaczy że czas na dedyka.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Jeżeli mocny wirtualny - to tylko KEI, jeżeli oni nie dadzą rady to znaczy że czas na dedyka.

Akurat kei liczy większe użycie % cpu niż inne hostingi.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Akurat kei liczy większe użycie % cpu niż inne hostingi.

moze dlatego że IMO zostawia konkurencje daleko w tyle

Polecanie kei jeśli komuś brakuje mocy jest nierozsądne bo tam jeszcze bardziej jej będzie brakować z powodu sposobu naliczania przez kei użycia cpu - nie rozumiem po co polecasz kei w tym przypadku.

//edit

nie ty tylko ptaq

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

nie wiem o jakim naliczaniu cpu mówisz - skąd masz te informacje, że mają jakieś 'inne naliczanie'. Sam mialem tam serwis BARDZO obciążający serwis, ale mają rozwiązanie stronka na jednym serwerze, mysql mają na oddzielnym co zdecydowanie lepiej wpływa na odciążenie serwerów. Projekt przetrwał prawie rok na kei, po czym mialem jeszcze 3 miesiące na migracje - po czym jak przeszedłem na dedyk i sprawdziłem obciążenie i pokazałem osobie związanej z hostingiem to aż się złapał za głowę - że to przez prawie rok kei utrzymywało u siebie. Dlatego kolejny raz mogę podkreślić - że mają BARDZO wydajne serwery - które nawet na kontach wirtualnych dają rade utrzymać duże projekty.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

nie wiem o jakim naliczaniu cpu mówisz - skąd masz te informacje, że mają jakieś 'inne naliczanie'. Sam mialem tam serwis BARDZO obciążający serwis, ale mają rozwiązanie stronka na jednym serwerze, mysql mają na oddzielnym co zdecydowanie lepiej wpływa na odciążenie serwerów. Projekt przetrwał prawie rok na kei, po czym mialem jeszcze 3 miesiące na migracje - po czym jak przeszedłem na dedyk i sprawdziłem obciążenie i pokazałem osobie związanej z hostingiem to aż się złapał za głowę - że to przez prawie rok kei utrzymywało u siebie. Dlatego kolejny raz mogę podkreślić - że mają BARDZO wydajne serwery - które nawet na kontach wirtualnych dają rade utrzymać duże projekty.

Widzisz. Piszesz w czasie przeszłym. Co do kei to miałem identyczne zdanie jak Ty ... ale parę miesięcy temu zmienili chyba politykę obciążeniową i posypały się masowo wypowiedzenia.

Co do różnicy w przeliczeniach % cpu to tak, są takie. Kei liczy % nie ze 100% ale z 25%. I tak jak na kei mój blog miał ponad 4% CPU, tak na hostingu X ma poniżej 1% (podobna maszyna wzorcowa).

404.tf

Kei rzeczywiscie jakos dziwnie liczy obciazenie... to co na IQ.pl nie robi problemu i dziala od paru lat na kilku kontach w kei robilo obciazenie ponad limit.. Moze jakies serwery za slabe maja? Tak juz pisalem na pio wielokrotnie, jesli ktos sie nie zna i chce vpsa to albo niech bierze Managed w provps, albo administratora i jazda :).

pozdrowienia.

googlerulz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności