Skocz do zawartości

Uwaga na Wordpress poniżej 2.5.1

mario1973

Rekomendowane odpowiedzi

Doświadczyłem na jednym blogu na WP małego zonka.....

Znalazłem dopisany , ukryty tekst do moich wpisów. Skasowałem to coś, skasowałem jakiś podejrzanych userów z bazy....i dziś znowu mam to.....

no to trochę poszukałem i okazuje się, że nie ma lekarstwa innego niż update do 2.5.1

https://dougal.gunters.org/blog/2008/04/08/upgrade-or-else

Trochę pracy mnie czeka.......

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Ile pracy, nie przesadzaj!

no chyba, że faktycznie mam kilkanaście wp z dość indywidualnymi przeróbkami......ale coś tam postaram się uprościć w tej całej procedurze.

nawet jeśli to było by tylko 30 minut, to i tak szkoda tego czasu.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

WP najbezpieczniej modyfikować przez pluginy, bo przy aktualizacje sie nie rozjedzie nam strona.

W przypadku jednak konieczności zmiany wewnątrz WP najlepiej bazować na mechanizmach pluginów (w plikach WP dodac nową funkcje obslugiwana przez plugin, a cały kod pchać poza instancje WP). I warto też pamiętać co się zmieniło :(

....

I warto też pamiętać co się zmieniło :(

no tak, to podstawa.....teraz dopiero przeleję tę wiedzę na coś trwalszego niż moja pamięć.

aaaa tak apropos, do wykryłem to dzięki zdaje się Twojej wtyczce - notify author informował mnie o zmianach ...hehehhe

M

Hmm, możesz zapodać jakiegoś linka gdzie jest to szerzej opisane?

wiesz co, nie mam już sił tego odszukiwać wszystkiego, ale nikt nie podał szczegółów. Część ludzi pisała, że bezpieczna jest 2.3.3, ale i oni na dole robili edit - przepraszali i updatowali na 2.5.1

tak zerknąłem jak to u mnie był ten włam , to normalnie wygląda :

"GET /wp-admin/edit.php HTTP/1.0" 200 21907 "https://www.costam.pl/wp-admin/edit.php" "Opera"

"GET /wp-admin/post.php?action=edit&post=1119 HTTP/1.0" 200 62295 "https://www.costam.pl/wp-admin/edit.php" "Opera"

"POST /wp-admin/post.php HTTP/1.0" 200 455 "https://www.costam.pl/upload.php?style=inline&tab=upload&post_id=-1" "Opera"

ba i to jest tak, że w zasadzie doklejki nie widać zbytnio.....nawet podczas edycji - dopiero jak dasz wyświetlenie kodu podczas edycji to jest......

M

Pewnie wszyscy to wiedzą, ale czasami może ktoś ktoś znajdzie przez google więc napisze.

Do porównywania katalogów używamy winmerge ewentualnie diff (pod linux), pierwszy program bardzo pięknie prezentuje różnice więc zmiany widac jak na dłoni ( pod linuxa tez pewnie jest gui dla diff-a)

Dodajemy komentarze gdzie się da, a już na pewno jak modyfikujemy cudza pracę.

Używamy CVS lub SVN nawet do małych projektów. (ileż to roboty kliknąć PPM i umieścić projekt na SVN)

Co do zmian WP to ja bym starał sie ograniczać zmiany do wstawiania kawałków kodu w stylu

$cos = apply_filters('jakas_nazwa', $jakies_dane)

lub

do_action('jakas_nazwa',.....)

cały kod byłby umieszczony w pluginie

Choć pewnie nie zawsze się da :( (chyba)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności