Skocz do zawartości

Problem z kodowaniem

marioccp

Rekomendowane odpowiedzi

Boty widza tekst na mojej stronce tak:

Pokoje go�cinne na "Grapie" w Bia�ce Tatrza�skiej to oferta dla ludzi ceni�cych sobie cisz�, spok�j i uroki tatrza�skiego krajobrazu.

Kodowanie mam tak zapisane:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">

<head>

<title>BIAŁKA TATRZAŃSKA - NOCLEGI, KWATERY, OFERTA</title>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Fizycznie musze stosowac rozne krzaczki zamiast niektorych polskich liter.

Chcialbym zeby bylo tak jak powinno byc a kodowanie jest poprawne, przynajmniej kiedys bylo :(

Kodowaniem dla dokumentów X(HT)ML jest unicode a to czy dany robot obsłuży inne to już jego sprawa ;)

Pierwsze to zmień typ dokumentu na poprawny, tzn. HTML a nie XHTML. Bo u góry masz napisane, że ta strona to XHTML a parę linijek niżej twierdzisz, że HTML. Bez sensu. Najlepiej się zdecydować na jedną specyfikację.

Musze sie pozbyc nawyku robienia zmian na szybko w notatniku :D

Notatnik jest jak najbardziej w porządku, pod warunkiem jednak, że jest to odpowiedni notatnik - Notepad++ jest doskonały i koduje w UTF (szkoda, że nie ma ISO, byłby idealny). Wybór kodowania między ISO, UTF i inne ma FoxEdit - też niezły, ale: otwiera się wolniej niż Notepad++, nie można wyłączyć paska ikonek (zawsze mi przeszkadza) i w opcjach szukaj lub znajdź/zamień nie można wpisać kilku polskich literek.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

ja do szybkich edycji i zmian używam polski program ked ;) uboższy niż notepad++ ale mi wystarcza. Defaultowo nie zapamiętuje otwartych zakładek. Zmienia kodowanie z jednego na drugie (jest ISO). W notepad++ kumpel szukał jak wyłączać te zakładki ale nie znalazł.

a ktoś wie co zrobić aby notepad++ nie zapamiętywał otwartych dokumentów?

Że jak włączę notepad++ to nie wyświetlało mi zakładek z poprzedniej sesji.

W notepad++ kumpel szukał jak wyłączać te zakładki ale nie znalazł.

notefk6.th.jpg

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności