Skocz do zawartości

zabezpieczenie przed 500 dla zew pobierania tresci

coolszach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam ot taki problem, a raczej prosbe o rade:

- mam serwer A, na ktorym mam serwis, ktory generuje pliki (pliki sa generowane prwaidlowo w formacie .txt)

- mam serwer B, na którym stoja strony, ktore od czasu do czasu pobieraja poprzez file_get_contents lub inne dostepne sposoby tresc tych generowanych plikow .txt z serwera B

Oczywiscie wszystko ładnie chodzi, dopóki serwer A nie padnie - wtedy najczesciej nie mozna nawizac polaczenia a po dlugim czasie zwraca np.blad 500, timeout 120 sek.

W tym czasie serwisy z serwera B, ktore pobieraja tresc generowanych plikow .txt czekaja czekaja czekaja.... az w koncu zawieszaja wlasny serwer (serwer ;) - jak to admini potem odpowiadaja: "...za dlugo wykonywal sie skrypt" :) Reakcja łańcuchowa.

Jaki kod dodać do PHP aby zabezpieczyc sie przed brakiem odpowiedzi i bledem 500, najczesciej nie odpowiadaniem serwera z ktorego inny serwer zada dostepu do pliku. Kod po prostu ma przerywac czytanie:

$adres_pliku = 'https://serwerb.pl/pliki/plik.txt';
if(<serwer B odpowiada i nie zwraca 500>)
{
echo file_get_contens('https://serwerb.pl/pliki/plik.txt');
}

... funkcja fsockopen ??? bedzie dzialac ?? a co jesli serwer nie bedzie odpowiadac ?? nie bedzie mozna nawizac polaczenia ??

prosze o pomoc...

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności