Skocz do zawartości

Paczka z Anglii

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam nastepujacy problem,

kupuje motor z wielkiej brytanii i firma powiedziala mi ze paczka przez dhl bedzie mnie kosztowac 300$,dodam ze motor wazy 140 kg.

zadzwonilem do dhl polska i facet powiedzial mi ze kwota to 5000:O:O i tak sie zastanawiam o co chodzi.....powiedzial ze ceny w Anglii sa zupelnie inne,ale nie moze mi powiedziec czy to jest podejrzane,podalem mu wymiary(prawie dobre)wiec cena mniej wiecej powinna byc taka,czy ktos mial z wysylka jakies dosiwadczenia i moze mi powiedziec jak to jest z tymi cenami?Firme sprawdzilem,rzeczywiscie istnieje od 13 lat.Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

EDIT: Inna firma tez powiedziala mi 300$ za przesylke

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

Problem w tym ze takie firmy jak dhl z zagranicy i za granice często wysylaja i odbieraja paczki TYLKO od firm. Ze 2 lata temu mialem podobny problem i tamtejszy dhl powiedzial cene do przyjecia ale zeby moc to w polsce odebac trzeba bylo doplacic dhl polska jakas kosmiczna kwote. Nie wiem jak jest teraz.

Dolarami jestem zdziwiony no ale coz...babka powiedziala mi ze jest to b.mozliwe bo jak sie ma indywidualna umowe to na przesylki sa znizki nawet 90%dowiedzialem sie rowniez tak jak kolega wspomnial...ze do jakiejs masy moge odebrac a jak nie to musze byc firma,chora sprawa,napisalem juz maila do firmy i czekam...

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

Krajowe przesyłki też tak wyglądają.

Przykład z DPD - jednorazowa wysyłka 42,30 zł (do 15-20 kg chyba), podczas gdy masz umowę koszt przesyłki (zależnie od "negocjacji") 13-16 zł. Ciekawe czy te 5000 nie jest przypadkiem stawką zaporową, może mają jakieś spięcia między sobą ;-)

wejdz na strone polskich firm sprowadzajacych np meble

oni jezdza do uk regularnie, a z regulaly wracaja puste ciezarowki, wiec mozesz sie dogadac zeby ci przywiezli. pamietam ze kiedys cos potrzebowalem zeby mi koles do pl zawiozl i skasowal mnie 50f.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

To jest możliwe, że tam będzie kosztować 300$. Tak jak ktoś wyżej wspomniał oni mają umowy indywidualne i mają dużo i to nawet bardzo dużo taniej. I w takiej sytuacji jak oni to wyślą to nie będziesz musiał nic dopłacać w Polsce i DHL ma Ci to obowiązek dostarczyć.

btw. mam nadzieję, że jesteś zorientowany w cle, bo na bank celnicy taką paczkę sprawdzą.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

z tego co sie orientuje z Anglii nie cla:)

EDIT:najbardziej podejrzene sa dla mnie ceny tych motorow no ale firma istnieje 13 lat wiec raczej nie ma sie czego obawiac,najlepiej poleciec do tego miasta i sprawdzic osobiscie.

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

w tym problem ze te firmy to hurtownie ...ale na probe zdecydowali sie wyslac jedna sztuke,to sa trzy rozne firmy w zasadzie,oferta cenowa w sumie sie nie rozni,sprawdzilem je tak jak napisalem powyzej

jedna 13 lat

druga 50 lat,widzialem te motory w serwisie ala allegro,ale zastanawiam sie czy to jest mozliwe zeby ceny byly az tak niskie i defacto kupuje motor za polowe ceny w Polsce,jakie jest Wasze zdanie?warto zaryzykowac?

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

Ponoć motory w UK są zdecydowanie tańsze od tych w Polsce (nawet o 50%). Kupujesz to z eBay'a, czy może bezpośrednio przez ich stronę? Jak możesz to podaj adres albo jakiś namiar.

PS. Nie wiecie może czy za produkty sprowadzane z krajów UE, trzeba płacić VAT?? Że cła nie ma to wiem, ale czy VAT jest (osobiście podejrzewam, że tak, ale...)

bodylike.pl - naturalne kosmetyki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności