Skocz do zawartości

Paczka z Anglii

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gdzies ich adres ale musialbym szperac,firma jest z Leeds,odnosnie Vatu zalezy jak jest,ja np.vat mam wliczony,ale jak w przypadku innych nie wiem..chyba jednak zaryzykuje:)i zobaczmy bez ryzyka nie ma zycia

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

Nie wiecie może czy za produkty sprowadzane z krajów UE, trzeba płacić VAT?? Że cła nie ma to wiem, ale czy VAT jest (osobiście podejrzewam, że tak, ale...)

Jako osoba fizyczna płacisz VAT w Polsce (podobnie jak od samochodu). Trudno tego uniknąć bo motocykl trzeba zarejestrować. Niestety, brytyjska firma też doliczy swój VAT. Najprawdopodobniej będziesz go mógł jednak odzyskać. Trzeba by odszukać instytucję zwracającą VAT obcokrajowcom za wywożone zakupy z GB. Każdy kraj w UE powinien mieć taki system. Na pewno będzie potrzebna faktura z naliczonym VATem i potwierdzenie wywozu za granicę. Innym sposobem na unikniecie brytyjskiego VATu jest pośrednictwo zaprzyjaźnionej polskiej firmy zajmującej się handlem wewnątrz UE. Firma sprowadzi motocykl nie płacąc VATu. Potem może ci go sprzedać z symboliczną marżą i (niestety) z polskim VATem 22%. Może jakiś sklep motocyklowy Ci pomoże?

za pozno,no ale jezeli chcialbym komus zaplacic za lawete to j 3 razy wiecej niz dhlem za transport.W kazdym razie otrzymalem wiadomosc ze przelew zostal zaksiegowany i w poniedzialek pojdzie paczka i powinna byc w srode,o ciekawy jestem..moze za bardzo naiwny jestem;)

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

z tego co sie dowiadywalem ten motor ma podatek vat wliczony wiec jeszcze w pl mam doplacic 20%??

W PL nie będziesz płacił żadnego VAT'u ani też nie masz możliwości odzyskania zapłaconego podatku w GB.

Zakup w krajach EU niczym się nie różni od zakupów w kraju i nie ma znaczenia czy transakcji dokonuje osoba fizyczna czy firma. Przed wejściem Polski do EU owszem była taka możliwość ale teraz już jej nie ma.

Z tym VATem to najlepiej zadzwonic do skarbówki. Ale chyba faktycznie jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej nie będziesz musiał płacić go w Polsce. W przypadku firmy było by inaczej. Od kiedy jesteśmy w UE, przepisy o VAT są mocno pokręcone :drink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności