Skocz do zawartości

Prywatny adres IP a pozycjonowanie

graft

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiałem ostatnio, jak się ma wykupienie prywatnego adresu IP do "postrzegania" domeny/strony przez wyszukiwarki. Zrobiłem mały eksperyment zmieniając hosting na taki, bez prywatnego IP - jeszcze za wcześnie, żeby cokolwiek napisać.

Może ktoś ma większą wiedzę na ten temat i się wypowie...?

• 2 tygodnie później...

Odkopuje i dzielę się dziwnymi spostrzeżeniami:

Wiek domeny 1 rok.

Site 17k, co dawało ~1700uu/dzień

Przeniosłem pliki na inny serwer (bez publicznego IP)

po ok 14 dniach site był już 47k (w tym czasie, co strony leciały tutaj o dziwo wzrost)

I teraz to co mnie boli: tylko ~200 uu/dziennie (statystyki z 30 ostatnich dni). Dodatkowo, strona awansowała do top 10 na kilka ciekawych fraz.

Co może być przyczyną takiego spadku uu? W logach czysto, procentowe źródła odwiedzin, trendy użytkowników - wszystko się pokrywa z poprzednimi wynikami - tylko ilość odwiedzin dziennych spadła... Stąd moje pytanie o IP (nic innego nie przychodzi mi do głowy) we wcześniejszej wypowiedzi...

Tak to wygląda na wykresie Analytisc:

hmmpz1.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności