Skocz do zawartości

Czy założenie komercyjnego katalogu się opłaca ?

Zarobek

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek - dokładnie. Zdarza się, że dane rozwiązanie piszesz przez dzień albo 2 a potem musisz poświęcić tydzień albo dłużej żeby to wdrożyć do "produkcji". Na localhoście z 1 userem online wszystko ładnie śmiga. Potem możesz zacząć np. wpisywać kaszanę do GET/POST i zobaczysz, że skrypt sypie błędami... baza nie jest czyszczona, znaki specjalne nie wszędzie odpowiednio filtrowane, etc. I albo to tak zostawisz, albo robisz backup wszystkiego, ładujesz na serwer i liczysz na cud :D Tylko po co się bawić w takie coś kiedy możesz mieć za 40USD skrypt który jest dobrze napisany i wszystko to robi.

[*]autorski, dopracowany skrypt (ale 3-4 miesiące to imho zdecydowanie ZA DUŻO czasu na napisanie takiego skryptu :D

To zdanie tylko potwierdza, że nie będziesz potrafił tego napisać (no chyba, że to wynika z tego, że jeszcze się nie przyjrzałeś projektowi). Był tutaj na forum gość który pisał nowy skrypt katalogu chyba miesiąc temu. Od tego czasu nie określono nawet specyfikacji.

Można w 3-4 miesiące napisać marny skrypt katalogu który będzie z bezpieczeństwem i optymalizacją na bakier, ale po co to robić skoro masz mini i 50 innych płatnych skryptów napisanych przez osoby które się na tym znają i to moim zdaniem będzie dużo lepsze niż coś stworzonego w tak krótkim okresie chyba, że na prawdę znasz się na tym (3-4m to moim zdaniem wystarczająco na podstawową funkcjonalność ale tylko jak jesteś bardzo dobry a projekt idzie bez najmniejszych przeszkód). Tutaj jest dużo do przemyślenia i napisania a potem do testów. Jak postawisz na serwerze to się spostrzegasz, że użytkownicy nie zachowują się tak jak to było założone i znowu są testy, pisanie i zmiany.

Z resztą jak napiszesz szybciej to się pochwal skryptem na forum bo jeszcze nikt nie udowodnił tutaj, że można napisać skrypt dobrze, szybko i tanio. Jest taka zasada, że możesz mieć max 2 z 3. Jeśli możesz wyprowadź mnie z błędu;)

Jak postawisz na serwerze to się spostrzegasz, że użytkownicy nie zachowują się tak jak to było założone i znowu są testy, pisanie i zmiany.

Skąd ja to znam :rotfl:

Kafito zostało uruchomione we wrześniu zeszłego roku, a jeszcze teraz na tym forum dowiaduję się od użytkowników co można jeszcze w nim udoskonalić.

• 3 tygodnie później...

Czyli tworzenie katalogu na autorskim skrypcie jest mało opłacalne? Planowałem w sumie zrobić katalog stron który miał by coś więcej..

Wszystko na autorskim skrypcie... bo swoje jest lepsze:P

A gdyby taki katalog miałby dodatkowo załóżmy jakiś system punktów który by zachęcał zwykłych ludzi po serfowania po nim i odwiedzania stron na nich umieszczonych, bo mogą dzięki temu wygrać coś. I do tego parę innych bajerów, typu najczystsza strona roku, lub najlepsza strona o Euro 2008:P i autor strony by coś wygrywał.

Teraz pytanie czy ludzie by na to poszli? i czy dało by to jakiś większy ruch i dzięki temu zysk?

czyli taki między narodowy katalog wielo języczny ?:( o ja no to w sumie dużo pracy... No ale lepiej takie coś zacząć robić niż siedzieć na du**e...

Ale zastanawia mnie czy jest sens robienia dodatków na stronie np: Najlepsza strona miesiąca, komentarze na temat strony, jakieś konkursy itp.. Czy sens katalogu jest tylko jeden tzn wypozycjonowanie strony?

I jeszcze jedno czy reklamy google w katalogu przeszkadzają w pozycjonowaniu stron i czy najlepszym sposobem na addery jest token czy jakiś inny sposób?

chcesz obejrzec porządny skrypt katalogu (płatny ale niewiele przy obecnym kursie usd) wejdź TU

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wszystko na autorskim skrypcie... bo swoje jest lepsze:P

Zerknij sobie na ranking katalogów https://www.ranking.pl/index.php?page=Ranks...amp;stat=214|OW - tam nie ma katalogów na darmowych skryptach, więc jeśli chcesz coś osiągnąć to moim zdaniem tylko na skrypcie autorskim.

i czy dało by to jakiś większy ruch i dzięki temu zysk?

Widzę, że chciałbyś nastawić się na zysk z katalogu. Więc musisz się zastanowić nad tym jak to zrobić żeby mieć po pierwsze dużą liczbę użytkowników, a po drugie ci użytkownicy w maksymalnie dużej ilości mają wychodzić z twojej strony przez reklamy. Czy bajery o których pisałeś w tym Ci pomogą? Pewnie zwiększą ruch na stronie, ale może też być tak że bajery przyciągając użytkownika, będą odciągać go od reklam, a co za tym idzie od twojego zarobku.

a pewnie sztuczki typu kliknij w reklame a dostaniesz dodatkowe punkty było by nie fer? i nie było zgodne z adsense, ale jest jeszcze podobno novem.pl niewiem jak tam sprawa wygląda musiałbym poczytać. A i zapewne grafika musiała by być zabójcza i hasło reklamowe odjechane żeby cokolwiek wyszło;P

Widzę że rozmowa się rozwinęła :P, co mnie bardzo cieszy.

Od paru dni ruszyłem z moimi 2 katalogami, na skrypcie Indexu ( Zgred szczególnie go poleca, ja też :rolleyes:).

No wszystko ładnie i fajnie. Jedynie co mnie martwi to $ z adsense. Dzisiaj przy 150 wyświetleniach reklamy, niestety ale 0 klików :placze:, wczoraj CTR był 1,5% więc chyba też nie dużo.

No ale za krótki termin funkcjonowania katalogów ( parę dni), ażeby pisać, czy się opłaca czy nie.

:soczek:

Ebook

Panowei, kiedys pisałęm o nowym, moim skrypcie precla, zrobię coś na ten wzór na tych wakacjach jeszcze, i postawie jako płatny katalog nadomenie PR3 i zobaczymy czy się opłaca.

Narazie mam pare projektów nie z tej branży :rolleyes:

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

to jest to że jestem nowy i w dziedzinie optymalizacji i pozycjonowania więc mi pewnie będzie szczególnie ciężko, ale myślę że napisze jakiś szkielet i wam przedstawię do oceny bo w phpie już długo się babram więc powinienem dać rade;p a jak zrobię to na smartach to powinno szybko pójść.. jedyny problem grafika a w tej dziedzinie nie jestem za dobry...

Teraz pytanie ;p w jakim celu ludzie wchodzą na katalogi i czy jest możliwość przyciągnięcia tych którzy własnych stron nie mają? Prosiłbym o odpowiedź..;p to pomoże mi, bo będę wiedział w którym kierunku się nastawić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności