Skocz do zawartości

Filtry, filtry i jeszcze raz filtry.

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

Irytują mnie ostatnio masowo zakładane tematy o filtrach! Więc napiszę co nieco o nich w prosty sposób tak aby wszyscy mogli skorzystać :)

Przyczyny filtrów:

- zła optymalizacja

- duplicate content

- słabe linkowanie

Wychodzenie z filtrów:

- dobre linkowanie

- dobra optymalizacja

Praktyka:

Wybrałem jedną z moich domen aby pokazać jak łatwo wychodzi się z tak zwanego "filtra".

Stan początkowy:prawie koniec wyników wyszukiwania.

Czas istnienia strony: kilka miesięcy.

Przyczyna filtra: duplicate content (50-60% treści znajduje się na wielu innych stronach).

Trudność frazy: trudna.

Ilość wyników: 4 miliony.

Leczenie: intensywne linkowanie.

Wynik:

filtrzs7.th.jpg

Uwagi:

Linkowanie, optymalizacja i duplicate są współzależne.

Pozdrawiam i proszę o nie zakładanie bezproduktywnych tematów.

nihil fit sine causa

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszystko fajnie - mnie też wydawało się dotychczas to takie proste... wyobraź sobie jednak że teraz w filtr wpada strona która istnieje w sieci > 2 lata, ma pagerank 3, 15.000 site i prawie 80000 linków o najróżniejszych anchorach (cały czas systematycznie linkowana)...co więcej strona typowo "komercyjna" więc duplicate content to może 5% całości...i co powiesz na to że taka strona pewnego dnia wpada w filtr na wszystkie słowa kluczowe i z top10 leci od 30 do nawet 100 oczek w dół ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

@kila Chodziło mi bardziej o koniec wyników które pokazuje google :)

@covi Niestety nie dysponuje wcześniejszym okresem ale strona była na wiele fraz w top 10. Jeżeli dysponujesz stroną z filtrem i możesz ją pokazać na forum publicznym to chętnie ją wyciągnę z filtra dla lepszego przykładu :)

Fraza2

Trudność: znacznie trudniejsza od poprzedniej.

Wyniki : 4 miliony.

filtr2gz2.th.jpg

E:

Ta strona nie miała być przykładem na forum więc się nie postarałem o lepszy monitoring. Dysponuje tylko wyrywkowymi danymi.

nihil fit sine causa

Irytują mnie ostatnio masowo zakładane tematy o filtrach! Więc napiszę co nieco o nich w prosty sposób tak

a mnie irytuje takie bezproduktywne wymądrzanie się i podawanie informacji, które mogły być aktualne jakiś rok temu.

Nie możesz zrozumieć, że mnogość tematów o filtrach oznacza jedno : Twoje informacje, które podałeś są niezbyt AKTUALNE .

Aktualnie jest znacznie więcej powodów wpadania w filtry i niezbyt można jeszcze cokolwiek o nich powiedzieć.

M

aaaa jak dla mnie to nie musisz wierzyć w to co napisałem powyżej i nie mam zamiaru o tym dyskutować. Sam doświadczyłem w ciągu ostatniego miesiąca kilku identycznych filtrów na różnych serwisach.

@covi Niestety nie dysponuje wcześniejszym okresem ale strona była na wiele fraz w top 10. Jeżeli dysponujesz stroną z filtrem i możesz ją pokazać na forum publicznym to chętnie ją wyciągnę z filtra dla lepszego przykładu ;)

eeee to możesz wyciągniesz moją przykładową ? Zapłacę nawet za tę usługę :)

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

eeee to możesz wyciągniesz moją przykładową ? Zapłacę nawet za tę usługę

Jeżeli będziemy mogli obserwować na forum przebieg (domena i frazy) to zrobię to za darmo :)

eee zapłacę .

Podaj tylko tutaj ile trwa to wyciąganie, dam Ci na razie na PW informacje - domena , historię pozycji - jest w sumie np. ze 20 fraz - jeśli uda Ci się wyciągnąć chociaż jedną, dowolną, to przedstawisz tutaj szczegółowe informację i zapłacę wynagrodzenie.

Podaj też od razu może jakich serwisów nie wyciągasz - żebym wiedział z której puli coś zaproponować - opisy gg ? dzwonki na komórki ? blogi ? precel (same UNIKATOWE wpisy, niektóre bez linków - tylko tekst) ? mała, pojedyncza stronka ? ew. jakieś inne kryteria - do wyboru do koloru.

I nie musimy ustalać żadnej kary za nie uzyskanie pozytywnych wyników.......

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Daje sobie rezerwę do miesiąca czasu. Pieniędzy nie chcę, historii też nie - zrobię własną analizę. Chodzi mi jedynie o możliwość publikacji danych na forum. Podane przez ciebie frazy jak najbardziej. Forma strony obojętna, ewentualnie będę chciał kilka niewielkich poprawek. Jedynie chcę się podzielić wiedzą i nic więcej. Zyskałem dzięki temu forum kilka cennych informacji więc się odwdzięczam i tyle. Czekam na propozycje.

nihil fit sine causa

Filtr zauważyłam póki co na jednej stronie (z wtorku na środę w tym tygodniu). Jest to subdomena mocnej domeny (są podlinkowane między sobą, bo mają tworzyć całość), utworzona ok. miesiąc temu i linkowana na frazy regionalne, które nie sprawiały większych problemów. BL do tej pory ma ok. 30, anchory mocno różnicowane, ale linkowałam na początku stronę główną zamiast zarówno jej jak i kilku podstron, jakie posiada. Linki tylko z kilku stron zaplecza i niewielu katalogów.

Jeśli chodzi o optymalizację to początkowo nie miałam technicznie możliwości przygotowania oddzielnych metatagów dla każdej podstrony, ale na kilka dni przed filtrem mogłam już to zrobić, a Google powoli aktualizowało zmiany.

Content - na jednej podstronie był skopiowany z innej, strona główna unikalna, ale tekstu niestety niewiele (ok. 300 znaków).

Nadal linkuję, nic jeszcze jednak nie zmieniałam na stronie, bo chciałam poczekać i sprawdzić, czy to nie chwilowe zmiany. Nie mam na razie pomysłu na powód filtra. Jak dostawałam filtry na całą domenę to tylko wtedy kiedy zdobyłam naprawdę dużo linków w krótkim czasie, a ten przypadek się do tego nie kwalifikuje.

Zastanawiam się, czy niekorzystanie mogła wpłynąć spora liczba linków do podstron głównego portalu w domenie. Tak naprawdę anchory linków zajmują więcej niż tekst główny.

Z tego co widze to wiele osób dostalo filtr z wtorku na srode a jak nie to golnie na poczatku tyognia.

Czy googla daje filtr zawsze przy updacie czy takze w srodku miesiaca mozna dostac?

Wogole to tez zauwazylem, ze wrod dwoch kluczowych o charakterze regionalnym jest totalna zmiana na googlu. Zostaly jakies drobnice. Wogole jesli to ma byc jakosc listingu to google chyba jest smieszny. Wylecialo wszystko co wartosciowa a zostaly linki do panoramy firm oraz do pseudo spisow firm. O dziwo nawet ceneo wyleciało z tych dwoch fraz.

Z tego co widze to wiele osób dostalo filtr z wtorku na srode a jak nie to golnie na poczatku tyognia.

Jedna z moich stron zarobiła filtra w zeszłą środę czy czwartek bodajże - szczegóły czytaj post nr. 2 - dziś patrzę a strona wróciła na swoje pozycje hehe lepiej na niektóre jest wyżej niż wcześniej (zamiast top10 -> top5). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale pamiętam że niedawno ktoś o tym tutaj pisał...otóż jedyne co zrobiłem to wywaliłem sitemape z googla...

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności