Skocz do zawartości

Serwis miasta Kraków - prośba o pomysły na treść

kadzielawski

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic tu nowego nie wrzucałem, ale przyszedł czas :)

Szykuję wersję 2.0 witryny o Krakowie dla turystów i mieszkańców.

Co zrobic w kodzie i optymalizacji wiem, co zrobic by witryna była bardziej funkcjonalna tez wiem, grafikę też szykuję już nową - więc prosze nie znecać się nad aktualnymi !!!

Powoli kończa mi się pomysły na treść i stąd moje pytania:

- jakich informacji oczekujecie prócz tych, które są

- jakie dodatkowe funkcjonalności mozna dołozyć

Co wiele głów to nie jedna więc zapraszam i proszę:

https://www.vivakrakow.com

@ ilgesu - proszę, czytaj pierwszy post :( Co mamy zrobić w wersji 2.0 z funkcjonalnością wiemy :)

Szukam i proszę o poradę w sprawie treści i dodatkowych funkcjonalności.

@ TTSEO - no niestety wszystko pozajmowane, ale tu będzie raczej budowanie świadomości marki więc nazwa domeny nie będzie miała większego znaczenia.

Może galeria ciekawych miejsc Krakowa budowa i oceniana przez userów. Brakuje troche takiej ogólnej galerii dla osób które nigdy nie były w Krakowie tj, zdjęcia zabytków np. Takie zobrazowanie troche bo brakuje fotek.

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

hm... no robi sie ciekwie.

@Zero3 - Tomku, nie zapomnialem o video :rolleyes:, wersja 2.0 będzie bardziej video niż foto :D

@Yeden - bardzo słuszna uwaga - dzieki

@Tany - możesz rozwinąc usługi mobilne? Ciekawi mnie to i sekcje specjalne - co miałes na mysli bo samą Wieliczke mamy opisaną, ale to może zbyt mało?

Ja bym to sobie podzielił na kilka grup docelowych (nie żeby się jakoś specjalnie koncentrować na którejś z nich tylko żeby sobie wypisać co kogo może zainteresować i ewentualnie zastanowić się co chcę dać do serwisu, na czym się znam, od jakiej dziedziny znam specjalistów). Oczywiście niektóre grupy i ich zainteresowania będą się czasem zazębiać/uzupełniać. I tak:

1. Ludzie, którzy są z Krakowa lub poprostu tam mieszkają.

2. Studenci.

3. Zagraniczni turyści weekendowi/tygodniowi.

4. Polscy turyści weekendowi (Wawel, Wieliczka, Oświęcim, Tyniec..).

5. Ludzie którzy uprawiają sporty (nurkowanie, skałki, jaskinie..) i przyjeżdżają do Kraku na weekendy, który jest dla nich bazą wypadową.

6. Ludzie przyjeżdżający na różnego rodzaju konferencje i szkolenia (myślę, że tego też jest trochę).

Co może ich zainteresować:

ad 1. Rozkład jazdy autobusów, tramwajów, informacje na temat gdzie zamówić zakupy/jedzenie przez tel/internet, info na temat tego co dzieje się w mieście, kultura, teatry, kina itp.

ad 2. Mapki miasta z możliwością ich skalowania i drukowania, uczelnie, dojazdy, hotele studenckie (dla zaocznych), tanie bary i restauracje.

ad 3. Co warto zobaczyć, mapka a na niej: bary, restauracje, kantory, dyskoteki, hotele, hostele, taksówki itp. (oczywiście po angielsku;)

ad 4. Całe info o ciekawych miejscach, dojazdy, ceny biletów, godziny otwarcia (kalendarz jeśli są jakieś promocje lub coś jest zamknięte itp.)

ad 5. Tutaj to dopiero można poszaleć. Dla mnie Krak to głównie miejsce świetnej lokalizacji do uprawiania różnego rodzaju sportów i wiem, że przyjeżdża tam wiele osób z wielu miejsc na weekendy czy na urlopy.

Zakrzówek, wyporzyczalnie sprzętu, miejsce ładowania butli dla nurków, wypożyczalnie rowerów, sprzętu do wspinaczki, lokalizacje jaskiń, trasy wspinaczkowe...

ad 6. Hotele, restauracje, taksówki..

Mapa:

-możliwość wybierania co się na niej pojawi (restauracje, bary, kina, hotele), skalowania (wybierania skali i obszaru jaki nas interesuje) i drukowania kolor lub czarno-biało.

- trasy tramwajów, autobusów itp.

Info:

Tutaj bym chyba postawił na bazę danych różnych firm i instytucji z możliwością tworzenia czegoś w stylu profilów np.: właściciel restauracji X się rejestruje, Ma możliwość dodania się do mapki, x znaków na opis, zdjęcia, adres, tel. itp. + pola do wyboru, tak żeby później można było łatwo szukać tego co cię interesuje (coś jak kategorie na allegro albo w portalach agroturystycznych), z możliwością edycji.

Darmowe ogłoszenia: sprzedam, oddam, wynajmę..(i content sam się tworzy;)

Forum- nie trzeba chyba rozwijać?

Jak byś jeszcze zrobił dodatkową wersję językową (Hebrajski) to gratuluję !!!

Grupy docelowe i pomysły to tak na szybko, można to spokojnie rozwinąć, ale nie wiem w którym kierunku zmierzasz?

@Tortuga - dzięki za pomysły. Zdecydowanie zmierzamy w kierunku informatora miejskiego i dla turysty i dla mieszkańca. Turysci i krajowi i zagraniczni. Dobry pomysł z ogłoszeniami - TX.

Co do pubów i możliwości uzupełniania przez właścicieli to nie liczyłbym na to :soczek: z doświadczenia wie, że może 5 na te setki w krakowie poszłoby na cos takiego. Poprostu to nie ich główna dzialalność i nie chcą się w to bawić.

Co do gości przyjeznych (targi, konferencje) - doskonały pomysł - tego działu jeszcze nie mamy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności